Monday 1 April 2013

Nasi Fitrah..

BAHAN
4 cwn beras basmathi (cuci)
4 cwn air
1 tin kecil tomato jus
1/2 cwn susu cair
1/2 ekor ayam (potong ikut suka asal jgn kecil sgt))
1/2 kg daging (potong kasar)
2 labu bawang besar (hiris ring kasar)
1/3 cwn gajus
3 sdm kismis
1/2 cwn kacang peas
1/2 cwn lobak merah dadu kecil
1/2 sdm pati ayam
2 sdm rempah kurma + sedikit air=pes
garam secukup rasa
bawang goreng
3 tangkai daun ketumba (hiris kasar)

BAHAN TUMIS
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 sm halia
*bahan diatas dikisar*
1 btg kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
sedikit minyak jagung

CARANYA
1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar, dan bahan tumisan yang lain sampai naik bau.
2) Masukkan pes rempah, masakkan sebentar dan masukkan daging, ayam, air, sus, jus tomato, pati ayam dan garam. Biarkan ia didih.
3) Tuangkan kedalam periuk letrik kesemua bahan dalam kuali dan masukkan beras. Tanak macam biasa.
4) Nasi hampir kering masukkan pula kacang peas, lobak merah, kismis dan gajus. Kacau sedikit. Biarkan nasi masak sepenuhnya.
5) Nasi sudah masak taburkan daun ketumba dan bawang goreng bila hendak dihidangkan. Siap!
Resepi: Chef Fazalina

No comments:

Post a Comment