Tuesday 9 April 2013

Udang Butter/Butter Prawn..

BAHAN - UDANG
500 gm-udang...bersihkan- buang kulit..buang satu ekot yg tajam,.tgalkan ekor yg xtajam ...belah blkang..
CARANYA

Pnaskan minyak dlm kuali..betul2 panas..goreng udang hngga kemerah2 merahan ..angkat.jgn garing yea...asingkan..

BAHAN BUTTER (1)
100gm butter..
4 kuning telur -dikacau..
sdikit serbuk kunyit

CARANYA
panaskan kuali masukkan butter...smpi mncair butter..masukkan..telur kuning...curahkan dari atas..sambil kacau.tabur serbuk kunyit..kacauu..trus..hingga..telur... masak ..ttup api..angkat..toskan .ketepikan..

BAHAN BUTTER (2)
stgah..susu cair susu isian
1 tangkai daun kari
5 biji cili padi ..tumbuk..(klu nk pedas blih tambah)
4 ulas bwg putih tumbuk kasar..
i sdu serbuk kari
setangkai daun kari
garam, sdikit kicap manis..(ganti gula) secukup rasa

CARANYA
1-..Panaskan kuali dgn 4 sdu minyak..
2-tumis ..bwg putih..dgn daun kari..
3. masukkan cili padi tumbuk..kacau gaul..tambah sdikit air..xmo kasi cili n kari tu kering...
4. kendian, masukkan garam,, sedikit kicap manis..masukkan udang..susu cair..separuh dari telur..goreng tadi.. gaul hingga sebati..make sure secukup rasa..ok..(klu nk berkuah blih tambah susu cair..ok..)
5. tutup api..masukkan dlm mangkuk yg disukai...tabur lebihan telur..siap.. dan hidangkan....

Resepi:  Linn Malek
cc : www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment