Tuesday 2 April 2013

Cream Puff (choux paste)..

BAHAN CREAM PUFF:
100 gm majerin
250 gm air
125 gm tepung gandum
3 biji telur

CARANYA:
1. panskan api. masukkan majerin dan air ke dalam periuk sehingga majerin tersebut cair.
2. perlahankan api dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. kacau sehingga adunan tidak melekat pada periuk.angkat dan biarkan seketika.
3. setelah sejuk,,masukkan telur dan gaul sehinnga sebati dan siap untk dipiping dan dibakar

BAHAN PASTRY CREAM:
500 ml susu uht
20 gm tepung jagung
25 gm tepung kastad
100 gm castor sugar
2 biji telur

CARANYA:
1. all in one method. campur semua skali bahan dan letak atas api dan tambah sedikit esen vanilla. seeloknya tepung ditapis utk mengelakkan krim berketul.
2. kacau sehingga krim pekat

Resepi: Nur Amirah
cc : www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment