Tuesday 2 April 2013

Roti Canai..

BAHAN A

1 kg tepung gandum
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pekat
1 biji telur

BAHAN B


1 ½ cawan @ 2cwn air
1 sudu besar garam



CARANYA

-Satukan bahan A hingga betul2 sebati...
-masukkan air yg telah di kacau dgn garam hingga larut.
-uli hingga menjadi doh yang lembut dan licin.tambah air sedikit2 sekiranya doh agak kering.
-bulatkan hingga menjadi bebola kecil2 sehingga habis..lumurkan dgn marjerin dan simpan
dlm bekas kedap udara minimum 2jam.
-bentukkan setiap bebola hingga menjadi roti canai dan bakar hingga masak...boleh dimakan dgn kuah dal@kuah kari..
-bakar separuh masak utk roti canai segera,dan simpan dlm freezer.



Resepi: Aida Jaafar

No comments:

Post a Comment