Monday 15 July 2013

Mee Rebus Singapura..


BAHAN
Taugeh
Telur rebus
 Daun bawang dan daun sup
Bawang goreng
Lada Hijau/Merah
Tauhu - goreng
1 kilo mee kuning - celur dan toskan
dan potong dadu
Limau



BAHAN KISAR@REMPAH
2 atau 3 batang serai
1 inci lengkuas
4 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1-2 sudu besar cili kisar
1 tbs serbuk jintan halus
1 tbs serbuk jintan kasar
1 tbs serbuk ketumbar
1 tbs serbuk kunyit / kunyit idop
1 mangkuk kecil udang geragau@udang kering -blend-campur udang segar
5 tbs taucu - blend


1 mangkuk kecil kacang tanah - goreng dan blend halus
1 biji keledek - rebus dan blend
Garam dan gula
2 tbs tepung beras
Daging - rebus



CARANYA
Campur kesemua bahan2 rempah (jintan halus, jintan kasar, ketumbar, cili serbuk , kunyit) bersama air.
Tumis bahan blend (serai, lengkuas, bwg besar, bwg putih,halia) sehingga naik bau.
Masukkan rempah dan goreng sehingga pecah minyak
Masukkan pula bahan blend seperti udang geragau, kacang, keledek dan tauchu, dikacau sebati selama 5 minit dan juga daging.
Masukkan garam dan gula
Masukkan air ke paras yg diingini- hana gune air rebusan daging dan kulit udang.
Bila kuah dan mendidih, masukkan tepung beras utk pekatkan kuah.
Kuah hendaklah pekat dan agak manis sikit.
Hidangkan mee dengan kuah dan juga bahan2 sampingan lain.


Resepi:  hana



No comments:

Post a Comment