Monday 1 April 2013

Puding Raja..


BAHAN PISANG2 sikat pisang emas
1 cwn kcg gajus (digoreng)
1 cwn buah prune & ceri
1 sb minyak sapi.

CARANYA
- pnskan minyak masak yg dicampur dgn minyak sapi.
- goreng pisang yg telah dikupas kulitnya
- tos & angkat. keringkan dgn letak diatas kertas myk.

BAHAN URAI JALA 10bj kuning telur shj
3 sb gula
6 cwn air
daun pisang dijadikan kon utk menjala.
 
CARANYA- masakkn air gula sampai mendidih
- hancurkan kuning telur
- jalakan kuning telur ke dlm air gula yg sdg mendidih mggunakan kon daun pisang. (sy buat guna acuan roti  jala tp bsrkn lubang nya)
- bila masak, tos & kiraikn jala supaya x melekat & biarkan sejuk.

BAHAN KUAH PUDING 1 tin susu cair
1 bj kuning telur
1 sk tepung kastad
1 sk asen vanila
4 sb gula (blh tambh lg kalau suka manis)
 
CARANYA- cmpurkan sume bhn2 td & masak dgn api kecil sampai sederhana pekat..

CARA MENGHIAS.
-susunkan pisang yg telah kering td ke dlm bekas.
-taburkan rata urai jala yg telah sejuk
-hiaskan dgn gajus, ceri & prune..
-blh la dimakan bersama kuah puding td.
 
Resepi:  MZaidi Ctsue
cc : www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment