Monday 1 April 2013

Kuih Lompang


BAHAN

*1 gelas air
*1/2 gelas gula merah
*1/2 gelas gula putih
1/3 gelas pati santan pekat (boleh guna santan kotak)
1 gelas tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur makan + air 2 sudu besar
kelapa parut (amik yang putih aje)
garam
minyak (sapu pada acuan)

CARANYA

-masak bahan bertanda * dan tapiskan. Biar sejuk seketika
-panaskan periuk kukus dan air 3/4 periuk
-Masukkan tepung beras,tepung ubi, pati santan dan bancuhan air kapur kedalam air gula merah yg dimasak tadi
-kacau sampai x berketul (kalau berketul tapiskan)
-sapu acuan dengan minyak dan masukkan adunan dalam acuan lompang
-bila air betul2 mendidih,kukus selama 10-15mnt
-bila dah masak hidangkan bersama kelapa parut yg dah digaul garam (kalau nak tahan lama,kukus dulu  kelapa parut tersebut)
 
 
Resepi: Oleh:Naimah Md Ludin
cc : www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment