BAHAN A:
1 peket Tempe
120g Ikan bilis nipis
100g Kacang tanah
BAHAN KISAR: ( semua dikisar, kecuali minyak )
3 sudu besar Minyak masak
5 keping Cili kering
100g Bawang merah
1 sudu teh Serbuk belacan
5 biji Cili merah
11 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis
½ sudu teh Pes asam jawa ( digaul dengan 4 sudu besar air )
2 sudu besar Gula
CARANYA
(1) Potong tempe kepada hirisan nipis.
(2) Goreng-celup tempe, kacang tanah & ikan bilis hingga rangup. Ketepikan.
(3) Panaskan 3 sudu besar minyak, tumis bahan kisar (A) hingga naik bau.
(4) Masukkan semula tempe goreng, kacang tanah & ikan bilis, gaul sebati.
(5) Hidang dengan nasi.
Resepi: Chef Arm
No comments:
Post a Comment