Thursday, 1 August 2013

Biskut Lidah Kucing versi freehand ..


Biskut Lidah Kucing Freehand Version
Oleh:Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Resipi asal biskut ni sy ambil dr Blog Citarasawan dan sy pinjam idea seorang kawan fb untuk buat biskut ini secara freehand. Corak yg sy gunakan menurut idea sy sendiri.

250gm mentega
175gm gula castor (sy pakai gula aising)
100ml putih telur
200gm tepung gandum 
50gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
Saya tambah sedikit esen vanilla
Pewarna merah, oren, kuning, hijau dan biru

Ayak tepung gandum bersama tepung jagung dan emplex. Ketepikan. Satukan mentega dan gula dan pukul hingga kembang. Masukkan putih telur dan vanilla dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan bahan2 yg diayak tadi dan gaul rata. Bahagikan kepada 5 bahagian dan warnakan. Masukkan ke dalam piping beg dan gunting hujungnya. Alas dulang dengan kertas minyak dan paipkan adunan pertama berbentuk garisan lurus sepanjang 1 inci. Paipkan adunan kedua berbentuk bujur keliling adunan pertama tadi. Ulangi dengan warna seterusnya hingga habis semua warna. Kalau ikut Kak Wan (tuan punya resipi) bakar pada suhu 150 drj, tp saya bakar pd suhu 180 drj. Bakar hingga garing. Jangan bakar terlalu lama, nanti warna biskut pudar dan nampak tak cantik.

Nota: Biskut ini mengembang bila dibakar. Kalau nk biskut yg lebih kecil, guna 3-4 warna sahaja..
















BAHAN
250gm mentega
175gm gula castor (sy pakai gula aising)
100ml putih telur
200gm tepung gandum 
50gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
Saya tambah sedikit esen vanilla
Pewarna merah, oren, kuning, hijau dan biru


CARANYA

Ayak tepung gandum bersama tepung jagung dan emplex. Ketepikan. Satukan mentega dan gula dan pukul 
hingga kembang. Masukkan putih telur dan vanilla dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan bahan2 yg diayak
 tadi dan gaul rata. Bahagikan kepada 5 bahagian dan warnakan. Masukkan ke dalam piping beg dan gunting
 hujungnya. Alas dulang dengan kertas minyak dan paipkan adunan pertama berbentuk garisan lurus 
sepanjang 1 inci. Paipkan adunan kedua berbentuk bujur keliling adunan pertama tadi. Ulangi dengan warna
seterusnya hingga habis semua warna. Kalau ikut Kak Wan (tuan punya resipi) bakar pada suhu 150 drj, tp 
saya bakar pd suhu 180 drj. Bakar hingga garing. Jangan bakar terlalu lama, nanti warna biskut pudar dan 
nampak tak cantik.

Nota: Biskut ini mengembang bila dibakar. Kalau nk biskut yg lebih kecil, guna 3-4 warna sahaja.

Resepi:Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
cc: www.facebook.com/bukuresepi


No comments:

Post a Comment