BAHAN A
300g-400g Filet ikan ( dihiris )
200ml Santan ( daripada 1 kelapa )
4-5 helai Daun limau purut ( dicarik halus )
½ sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis
1 sudu besar Tepung beras pulut
3 biji Telur ( dipukul ringan )
BAHAN (B): ( digaul )
2 sudu teh Cili ( giling )
2 sudu besar Serai ( giling )
2 sudu besar Bawang merah ( giling )
1 susu teh Bawang putih ( giling )
2 hiris Lengkuas
1 sudu teh Belacan
¼ sudu teh Serbuk kunyit
BAHAN (C):
Beberapa helai Daun kaduk
Secukup Daun pisang ( untuk membalut )
CARANYA:
(1) Gabungkan semua bahan (A) & (B), gaul sehingga sekata.
(2) Letakkan 1-2 helai daun kaduk di atas sehelai daun pisang. Cedokkan 2–3 sudu besar campuran dan tutup dengan cungkil gigi.
(3) Stim dalam periuk pengukus selama 10–15 minit
300g-400g Filet ikan ( dihiris )
200ml Santan ( daripada 1 kelapa )
4-5 helai Daun limau purut ( dicarik halus )
½ sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis
1 sudu besar Tepung beras pulut
3 biji Telur ( dipukul ringan )
BAHAN (B): ( digaul )
2 sudu teh Cili ( giling )
2 sudu besar Serai ( giling )
2 sudu besar Bawang merah ( giling )
1 susu teh Bawang putih ( giling )
2 hiris Lengkuas
1 sudu teh Belacan
¼ sudu teh Serbuk kunyit
BAHAN (C):
Beberapa helai Daun kaduk
Secukup Daun pisang ( untuk membalut )
CARANYA:
(1) Gabungkan semua bahan (A) & (B), gaul sehingga sekata.
(2) Letakkan 1-2 helai daun kaduk di atas sehelai daun pisang. Cedokkan 2–3 sudu besar campuran dan tutup dengan cungkil gigi.
(3) Stim dalam periuk pengukus selama 10–15 minit
Resepi: Chef Arm
No comments:
Post a Comment