Monday, 26 August 2013

Daging Masak Hitam..

Daging masak hitam
Oleh:Azie Surip
cc : www.facebook.com/bukuresepi 
1/2kg daging -potong nipis
5biji bwg merah *
3 ulas bwg putih *
1 inci halia *
2 btg serai *
10 biji cili kering *
8 sudu besar kicap pekat*
2 sudu besar sos tiram *
2 sudu besar sos tomato*
- blend semua bhn *
Minyak utk tumis
2 tangkai daun kari
1 btg kayu manis
5 biji buah pelaga & cengkih
Garam & air secukupnya

1. Panaskan minyak, tumis daun kari, kayu manis, pelaga & cengkih
2. Masukkan bahan yg diblend. Biar masak kejap & mendidih
3. Masukkan daging & air. Kacau jgn bagi hangus, Masak sampai daging empuk
4. Rasakan dgn garam
5. Kalau nak byk kuah, tambah air lagi sikit & biar pekat.

Selamat Mencuba! :)

Resepi: Azie Surip
cc : www.facebook.com/bukuresepi

 BAHAN
1/2kg daging -potong nipis
5biji bwg merah *
3 ulas bwg putih *
1 inci halia *
2 btg serai *
10 biji cili kering *
8 sudu besar kicap pekat*
2 sudu besar sos tiram *
2 sudu besar sos tomato*
- blend semua bhn *
Minyak utk tumis
2 tangkai daun kari
1 btg kayu manis
5 biji buah pelaga & cengkih
Garam & air secukupnya






BAHAN
1. Panaskan minyak, tumis daun kari, kayu manis, pelaga ; cengkih
2. Masukkan bahan yg diblend. Biar masak kejap ; mendidih
3. Masukkan daging & air. Kacau jgn bagi hangus, Masak sampai daging empuk
4. Rasakan dgn garam
5. Kalau nak byk kuah, tambah air lagi sikit ; biar pekat.

No comments:

Post a Comment