Thursday, 1 August 2013

Biskut Jambu..

BAHAN
170gm mentega
50gm gula aising
200gm tpg gandum
50gm tpg kastard
kacang tumbuk secukupnya
sebiji kuning telur


HIASAN
kuning telur + perwana merah secukupnya (satukan)
bunga cengkih secukupnya


CARANYA
1. gula aising, mentega & sebiji kuning telur di pukul hgga kembang.
2. masukkan tpg gandum & tpg kastard. gaul hgga sebati.
3. ambik sedikit aduan n leperknnya ditapak tgn. letakkan sedikit kacang tumbuk didlmnya. setelah itu, bentukkan adunan seperti buah jambu.
4. utk hiasan, sapu kuning telur yg tlh dicampurkn dgn pewarna merah pd adunan yg siap d'bentuk. hiaskan dgn bunga cengkih sbg tangkainya.
5. bakar adunan selama 15minit pd suhu 150 atau 180 mengikut ketuhar yg d'gunakn.

p/s: kuih jambu ni akan merekah setelah siap d'bakar.



Resepi:  norsuhaida cheksu
Oleh:NuRa RiCh

No comments:

Post a Comment