Thursday, 1 August 2013

Kek Coklat Lapis Cheese Kukus..

BAHAN

kepada yang guna gm... convertkan 1 cawan=180gm

2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking soda
1 cawan serbuk koko
1 cawan serbuk milo
1 1/4 cawan gula pasir
1 1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
2 cawan fresh milk + 1 sudu kecil nescafe (dididihkan)
4 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil choc emulco


BAHAN LAPISAN CHEESE
400gm Cream cheese
100gm gula castor
40 ml air
2 biji telur gred A


BAHAN COKLAT GANACHE
400gm choc masakan
300gm whipping cream
1 sudu besar butter
mesti buat semalaman dan simpan di luar sahaja.. 
baru dia akan dapat struktur mcm nutella dan bukan cair)


CARANYA
1. Satukan semua bahan2 kering
2. Kemudian masukkan semua bahan2 cecair kecuali susu panas.
3.Gunakan whisk untuk sebatikan 
4. Didihkan fresh milk + 1sudu kecil nescafe tadi
5. Akhir sekali masukkan susu panas tadi... 
6. Kena kacau kuat2 tau dengan whisk untuk sebatikan dia..


BAHAN UNTUK LAPISAN CHEESE
1. Satukan semua bahan2 untuk membuat lapisan cheese kecuali telur
2. Putar guna mixer sehingga kembang
    Masukkan telur... dan tak perlu putar lama lepastu..ckup sekadar telur dah sebati dalam adunan..
3.sediakan loyang aliminuim foil
4.sebelum nk kukus sapukan gris/ mentega / planta pada loyang aliminium foil
5.masukkan lapisan coklat
6.tutup dan kukus selama 15-20 minit ( pastikan ia kering )
7.tuang lapisan cheese ke atas coklat tadi kukus selama 15-20 minit 
8.Masukkan lapisan coklat (2x)
9.akhir sekali masukkan coklat keatasnye dan kukus selama 15-20 minit .
10.cucuk guna lidi


Resepi: Ummu Azara
cc: www.facebook.com/bukuresepi

kek coklat kapis cheese kukus 
Oleh:Ummu Azara
cc: www.facebook.com/bukuresepi

bahan - bahan :

kepada yang guna gm... convertkan 1 cawan=180gm

2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking soda
1 cawan serbuk koko
1 cawan serbuk milo
1 1/4 cawan gula pasir
1 1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
2 cawan fresh milk + 1 sudu kecil nescafe (dididihkan)
4 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil choc emulco

bahan -bahan lapisan cheese:

400gm Cream cheese
100gm gula castor
40 ml air
2 biji telur gred A

bahan -bahan coklat ganace:

400gm choc masakan
300gm whipping cream
1 sudu besar butter
mesti buat semalaman dan simpan di luar sahaja.. 
baru dia akan dapat struktur mcm nutella dan bukan cair)


cara-cara:

1. Satukan semua bahan2 kering
2. Kemudian masukkan semua bahan2 cecair kecuali susu panas.
3.Gunakan whisk untuk sebatikan 
4. Didihkan fresh milk + 1sudu kecil nescafe tadi
5. Akhir sekali masukkan susu panas tadi... 
6. Kena kacau kuat2 tau dengan whisk untuk sebatikan dia..

untuk buat lapisan cheese:

1. Satukan semua bahan2 untuk membuat lapisan cheese kecuali telur

2. Putar guna mixer sehingga kembang
Masukkan telur... dan tak perlu putar lama lepastu..ckup sekadar telur dah sebati dalam adunan..

3.sediakan loyang aliminuim foil

4.sebelum nk kukus sapukan gris/ mentega / planta pada loyang aliminium foil

5.masukkan lapisan coklat

6.tutup dan kukus selama 15-20 minit ( pastikan ia kering )

7.tuang lapisan cheese ke atas coklat tadi kukus selama 15-20 minit 

8.masukkan lapisan coklat (2x)

9.akhir sekali masukkan coklat keatasnye dan kukus selama 15-20 minit .

10.cucuk guna lidi


No comments:

Post a Comment