Thursday, 1 August 2013

Hasselback Potatoes..

BAHAN
Kentang 
Keju cheddar
Butter
garam
Serbuk lada hitam


CARANYA
Kentang dibuang kulit dan dikelar halus tapi jangan sampai putus. Nk mudah, letakkan chopstick atau benda yg sewaktu dengannya tepi kentang tu, supaya bila potong chopstick tu jadi penahan so that tak terpotong abis kentang tu. Didihkan air secukupnyer dan celur kentang selama 5 minit. Toskan airnya. Cairkan butter dan sapukan pada kentang. Tabur garam dan lada. Bakar pada suhu 190 darjah sambil sekali sekala disapu dgn butter. Bila kentang dah masak dan kekuningan, bolehlah ditabur dengan keju yg diparut. Bakar lagi sehingga keju mula bertukar warna.. Nota: selain keju cheddar bleh juga gunakan keju parmesan atau serbuk roti atau campuran serbuk roti dan parmesan..


Oleh:Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
cc: www.facebook.com/bukuresepi


No comments:

Post a Comment