Thursday, 1 August 2013

Siew Mai...

Photo: SIEW MAI.

Bahan-bahan:

10 keping Kulit wantan ( dipotong menjadi bulat )

Bahan A: ( dicincang )

150g Filet ayam
5 – 6 ekor Udang
80g Lobak merah
2 biji Sengkuang
1 sudu teh Daun bawang
1 biji Kuning telur

Bahan B:

1 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Serbuk Lada Putih
½ sudu teh Minyak bijan
2 sudu teh Tepung jagung

Hiasan:

1 biji Kuning telur masin ( dilenyekkan )

Cara Menyediakan:

(1) Campur-gaulkan semua bahan (A) & (B) hingga menjadi pes.

(2) Agihkan pes kepada 10 bahagian yang sama-rata. Balutkan setiap bahagian pes dengan kulit wantan.

(3) Sapukan pingan logam dengan sedikit minyak.

(4) Letakkan Siew Mai secara berasingan dan tambahkan sedikit kuning telur masin di atas.

(5) Kukus dalam pengukus selama 10 minit.

BAHAN
10 keping Kulit wantan ( dipotong menjadi bulat )


BAHAN A: ( dicincang )
150g Filet ayam
5 – 6 ekor Udang
80g Lobak merah
2 biji Sengkuang
1 sudu teh Daun bawang
1 biji Kuning telur


BAHAN B:
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Serbuk Lada Putih
½ sudu teh Minyak bijan
2 sudu teh Tepung jagung


BAHAN HIASAN:
1 biji Kuning telur masin ( dilenyekkan )


CARANYA
(1) Campur-gaulkan semua bahan (A) & (B) hingga menjadi pes.
(2) Agihkan pes kepada 10 bahagian yang sama-rata. Balutkan setiap bahagian pes dengan kulit wantan.
(3) Sapukan pingan logam dengan sedikit minyak.
(4) Letakkan Siew Mai secara berasingan dan tambahkan sedikit kuning telur masin di atas.
(5) Kukus dalam pengukus selama 10 minit.


Resepi: Chef Arm

No comments:

Post a Comment