Thursday, 1 August 2013

Kuih Talam Labu..

BAHAN
3 sudu besar Minyak masak
250g Labu ( dipotong kuib kecil )
30g Udang kering


BAHAN A:
150g Tepung beras
30g Tepung Gandum
300g Air
20g Tepung Ubi


BAHAN PERENCAH B:
1 sudu besar Perencah Pati Ayam
½ sudu teh Serbuk Lada Putih
15g Gula
360 ml Air


CARANYA
(1) Campur gaulkan bahan (A), ketepikan.
(2) Tumis udang kering hingga wangi, masukkan kiub labu lalu kacau goreng hingga labu masak.
(3) Masukkan perencah (B) & 360 ml air.
(4) Tuang masuk campuran (A) & gaul dengan sekata lalu tuang ke dalam acuan empat segi. Kukus selama 1 jam atau hingga masak. Ketepikan hingga sejuk.
(5) Potong kuih labu menjadi kepingan


Resepi: Chef Arm


No comments:

Post a Comment