Monday, 26 August 2013

Kek Coklat Moist..

KEK COKLAT MOIST
BAHAN-BAHAN
BAHAN A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
 
BAHAN B
3 biji telur Gred A
1 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat*
(Ayak bahan-bahan bertanda*)
 
UNTUK TOPPING
5 sudu besar susu cair
4 sudu besar gula pasir/halus
3 sudu besar susu pekat
3 sudu besar marjerin
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh garam
1 1/2 cawan air panas
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air
 
CARA MEMBUATNYA
Satukan kesemua BAHAN A di dalam periuk,masak di atas api kecil,kacau hingga sebati,sejukkan
Pukul telur hingga kembang,masukkan BAHAN A tadi,pukul sebati
Masukkan bahan-bahan bertanda*,pukul lagi dengan speed perlahan sehingga sebati
Gris loyang dengan mentega/marjerin,tuang adunan ke dalam loyang
Kukus selama 1 jam dengan api sederhana
 
UNTUK TOPPING
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk,kecuali air bancuhan tepung jagung,didihkan di atas dapur
Bila mendidih,masukkan air bancuhan tepung jagung,kacau sehingga likat,angkat dan tuang di atas kek yang sudah masak
Hias dengan coklat rice atau mengikut kreativiti masing-masing
Lagi sedap dimakan jika disejukkan di dalam peti ais selama 2-3 jam
SUMBER RESEPI(ILA AHMAD MY RESEPI-TERIMA KASIH BANYAK2)
 KEK COKLAT MOIST
BAHAN-BAHAN
BAHAN A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor...
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

BAHAN B
3 biji telur Gred A
1 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat*
(Ayak bahan-bahan bertanda*)

UNTUK TOPPING
5 sudu besar susu cair
4 sudu besar gula pasir/halus
3 sudu besar susu pekat
3 sudu besar marjerin
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh garam
1 1/2 cawan air panas
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA
Satukan kesemua BAHAN A di dalam periuk,masak di atas api kecil,kacau hingga sebati,sejukkan
Pukul telur hingga kembang,masukkan BAHAN A tadi,pukul sebati
Masukkan bahan-bahan bertanda*,pukul lagi dengan speed perlahan sehingga sebati
Gris loyang dengan mentega/marjerin,tuang adunan ke dalam loyang
Kukus selama 1 jam dengan api sederhana

UNTUK TOPPING
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk,kecuali air bancuhan tepung jagung,didihkan di atas dapur
Bila mendidih,masukkan air bancuhan tepung jagung,kacau sehingga likat,angkat dan tuang di atas kek yang sudah masak
Hias dengan coklat rice atau mengikut kreativiti masing-masing
Lagi sedap dimakan jika disejukkan di dalam peti ais selama 2-3 jam



Sumber Resepi (Ila Ahmad/My Resepi) 

Noraslinda Bugal/My resepi

No comments:

Post a Comment