BAHAN
2 sudu besar Minyak masak
1 buku Roti putih
½ biji Bawang besar ( dipotong halus )
1 sudu teh Bawang putih ( dipotong halus )
1 ketul Seluruh paha ayam (dibuang tulang & dipotong dadu kecil)
2 kuntum Cendawan kering ( dipotong dadu kecil )
2 sudu besar Daun bawang ( dipotong halus )
1 cawan Serbuk Roti
BAHAN PERAP A
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Sos tiram
1 sudu teh Gula
¼ sudu teh Kicap pekat
5 sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Minyak bijan
BAHAN PEMEKATAN B
1 sudu teh Tepung kentang
3 sudu besar Air
BAHAN CAMPURAN C (TELUR)
3 biji Telur
3 renjis Garam Halus
5 renjis Serbuk Lada Putih
CARANYA
(1) Perap ayam dengan bahan (A) selama 30 minit atau ke atas.
(2) Untuk menyediakan inti, panaskan minyak, tumis bawang besar & bawang putih hingga naik bau.
(3) Tambahkan ayam & cendawan, seterusnya kacau-goreng hingga masak.
(4) Pekatkan sos dengan bahan (B), padam api sebaik sahaja didih dan ketepikan. Biar menyejuk.
(5) Singkirkan kulit roti putih, sapukan inti di separuh roti tersebut, lipat dan tutup dengan bahagian yang satu lagi.
(6) Salutkan sandwic dengan campuran telur (C) dan serbuk roti.
(7) Goreng-celup hingga rangup, hidang panas.
Resepi: Chef Arm
No comments:
Post a Comment