Thursday, 1 August 2013

Ayam Masak Daun Kunyit...

BAHAN
500g ayam - dipotong2 dan digaul garam dan kunyit
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sepotong kecil lengkuas - diketuk
1 batang serai - diketuk
1 sudu teh lada hitam ditumbuk kasar ( atau pakai jer serbuk yg kasar)
Sedikit serbuk kunyit
1/2 cawan santan pekat
Air secukupnya
Sedikit air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
Sehelai daun kunyit dihiris halus
Minyak masak


CARANYA
Goreng ayam setengah masak dan ketepikan. Bawang merah, bawang putih dan halia dikisar atau ditumbuk kasar. Panaskan minyak dan tumis bahan2 ini bersama serai dan lengkuas hingga wangi. Masukkan serbuk kunyit dan lada hitam. Kacau rata. Masukkan ayam, air secukupnya serta sedikit air asam jawa. Biar merenih hingga ayam masak. Masukkan santan, daun kunyit, gula dan garam. Biar mendidih sebentar dan bolehlah diangkat.



Resepi: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
cc:www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment