Monday 1 April 2013

Gulai Lemak Siput Sedut dan Pucuk Paku..

BAHAN

1 kg siput sedut yg telah dicuci bersih dan dipotong hujungnya
2 ikat pucuk paku
1 biji bawang besar -kisar
3 ulas bawang putih -kisar
2 sudu besar udang kering/ikan bilis -kisar
3/4 inci halia ( jika suka – tak bubuh pun tak apa ) -kisar
6 – 10 biji cili padi -kisar
1 btg serai di titik/diketuk2 sedikit
200 g santan pekat
air secukupnya utk kuah
garam secukupnya
sedikit serbuk kunyit


CARANYA
1. Satukan Siput sedut, santan pekat, air, bahan2 kisar, serbuk kunyit dan serai.
2. Masak hingga mendidih..
3. Bila dah mendidih kena selalu kacau2 kan kuah supaya tak pecah santannya.
4. Masak seketika anggaran dalam 3 minit baru masukkan sayur pucuk paku…
5. Bila pucuk paku telah layu, bubuh garam, sesuaikan rasanya dan bolehlah diangkat….

Resepi: Resepi Bonda

No comments:

Post a Comment