Thursday 9 May 2013

Kuih Tepung Pelita / Sampan / Limas..


RESEPI 11 cwn tepong beras
1 cwn gula
5 cwn air
4 sudu besar tepung beras (utk ratakan)
1 biji kelapa jadi 4 cwn santan
4 helai pandan (blend dgn sikit air)
sedikit air kapur + garam


CARANYA1. Tepong,air,gula,air pandan & air kapor bancuh sebati.
2. Perah santan dan masukkan tepung yg 4 sudu tadi beserta garam
dan kacau sebati. Ketepikan.
3. Masak Tepong beserta pandan tadi hingga kilat.
4. Masukkan ke dalam acuan.
5. Masak santan tadi hingga pekat.
6. Angkat santan dan curah pada tepong pandan tadi.
7. Sejukkan.


RESEPI 2 
LAPISAN BAWAH (A)2 cwn tepong beras
4 - 5 cwn jus pandan (dari 7 helai pandan)
1 sudu teh air kapur
 

CARANYA1. Panaskan kukusan
2.Gaul semua di A hingga rata & masukkan dlm jug.
3. Masukkan 1 sudu gula ke dlm tiap acuan.
4. Tuang 3/4 bancuhan A ke dalam acuan.
5. Kukus 20minit.

LAPISAN ATAS (B)1 biji kelapa
1 senduk tepung beras
1/2 sudu teh garam
 

CARANYA
1. Gaul rata bahan B
2.Tuang ke dalam lapisan A yg dh masak tadi
3. Kuku hingga masak (dah tak melekit)

Resepi:  MyResepi
kuih ni tak tahan lama dan tidak boleh disimpan pada suhu bilik, sebaliknya perlu disimpan dalam peti sejuk agar dapat disimpan hingga 2-3 hari. Lagi sejuk lagiiiii sodap!
 
 
Photo: KUIH TEPUNG PELITA / LIMAS

Resepi 1
1 cwn tepong beras
1 cwn gula
5 cwn air
4 sudu besar tepung beras (utk ratakan)
1 biji kelapa jadi 4 cwn santan
4 helai pandan (blend dgn sikit air)
sedikit air kapur + garam
CARA
1. Tepong,air,gula,air pandan & air kapor bancuh sebati.
2. Perah santan dan masukkan tepung yg 4 sudu tadi beserta garam
dan kacau sebati. Ketepikan.
3. Masak Tepong beserta pandan tadi hingga kilat.
4. Masukkan ke dalam acuan.
5. Masak santan tadi hingga pekat.
6. Angkat santan dan curah pada tepong pandan tadi.
7. Sejukkan.


Resepi 2
Lapisan Bawah (A)
2 cwn tepong beras
4 - 5 cwn jus pandan (dari 7 helai pandan)
1 sudu teh air kapor
CARA
1. Panaskan kukusan
2.Gaul semua di A hingga rata & masukkan dlm jug.
3. Masukkan 1 sudu gula ke dlm tiap acuan.
4. Tuang 3/4 bancuhan A ke dalam acuan.
5. Kukus 20minit.

Lapisan Atas (B)
1 biji kelapa
1 senduk tepung beras
1/2 sudu teh garam
CARA
1. Gaul rata bahan B
2.Tuang ke dalam lapisan A yg dh masak tadi
3. Kuku hingga masak (dah tak melekit)

Credit resepi dari MyResepi
kuih ni tak tahan lama dan tidak boleh disimpan pada suhu bilik, sebaliknya perlu disimpan dalam peti sejuk agar dapat disimpan hingga 2-3 hari. Lagi sejuk lagiiiii sodap!

No comments:

Post a Comment