Wednesday 15 May 2013

Butter Cake..

BAHAN:
250 gm butter
200 gm gula caster
2 camca teh ovellate
4 biji telur
270 gm tepung superfine
1 st baking powder
60 gm susu pekat
2sb susu segar



CARANYA

1) Ayak tepung dgn baking powder - ketepikan
2) Putar butter, gula dan ovellate hingga kembang dan berkrim
3) Masukkan telur sebiji2 sambil terus memutar.
4) Masukkan susu pekat dan susu segar bersilih ganti dengan tepung.
5) Alas loyang dgn kertas minyak (tp saya tak alas sebab saya gunakan loyang bulat seperti dlm gambar).
6) Dibahagian atasnya saya celupkan chopstik ke dalam botol pewarna yg saya suka dan saya lorekkan dengan cara memutar2kan chopstik itu mengikut arah jam.
6) Bakar pd suhu 160'c (mengikut kapasiti oven masing2) selama 45-50 minit atau sehingga masak...SIAP..

Resepi: Rozilah Abdullah
Photo: Tea Time!!

BUTTER CAKE

Bahan2nya:

250 gm butter
200 gm gula caster
2 camca teh ovellate
4 biji telur
270 gm tepung superfine
1 st baking powder
60 gm susu pekat
2sb susu segar

Cara2nya:

1) Ayak tepung dgn baking powder - ketepikan
2) Putar butter, gula dan ovellate hingga kembang dan berkrim
3) Masukkan telur sebiji2 sambil terus memutar.
4) Masukkan susu pekat dan susu segar bersilih ganti dengan tepung.
5) Alas loyang dgn kertas minyak (tp saya tak alas sebab saya gunakan loyang bulat seperti dlm gambar).
6) Dibahagian atasnya saya celupkan chopstik ke dalam botol pewarna yg saya suka dan saya lorekkan dengan cara memutar2kan chopstik itu mengikut arah jam. 
6) Bakar pd suhu 160'c (mengikut kapasiti oven masing2) selama 45-50 minit atau sehingga masak...SIAP..

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment