Tuesday 14 May 2013

Kastard Labu Kunig..

BAHAN
1 biji labu kuning yang sederhana besar dan bulat
( potong sedikit ditangkainya nak dijadikan topi @ penutup-korek buang semua isi perut labu-biji dan beserabut)
4 biji telur
3/4 cwn santan pekat
2 sdm tepung kastad
1/2 cwn gula
1 sdt esen vanila
1/2 sdt serbuk kulit kayu manis
sedikit garam



CARANYA
* Mula2 panaskan kukusan*
1) Dalam mangkuk masukkan santan, gula, garam, esen vanila dan kulit kayu manis. Kacau sampai gula hancur.
2) Masukan santan, kacau lagi dan tuangkan kedalam labu dan bolehla dikukus. Penutupnya pun dikukus sekali tetapi letak ditepi/ bawah. Jangan tutup tudung labu dengan penutupnya tau.
3) Kukus sampai masak lebih kurang 30 minit. Masak angkat dan sejukkan sebelum potong atau makan.




Photo: Kastad labu adalah sejenis dessert dari Thailand...jom buat untuk minum petang ini, modalpun murah aje....

KASTAD LABU KUNING

Bahan-bahan
1 biji labu kuning yang sederhana besar dan bulat 
( potong sedikit ditangkainya nak dijadikan topi @ penutup-korek buang semua isi perut labu-biji dan beserabut)

4 biji telur
3/4 cwn santan pekat
2 sdm tepung kastad
1/2 cwn gula
1 sdt esen vanila
1/2 sdt serbuk kulit kayu manis
sedikit garam 

Caranya
* Mula2 panaskan kukusan*
1) Dalam mangkuk masukkan santan, gula, garam, esen vanila dan kulit kayu manis. Kacau sampai gula hancur. 
2) Masukan santan, kacau lagi dan tuangkan kedalam labu dan bolehla dikukus. Penutupnya pun dikukus sekali tetapi letak ditepi/ bawah. Jangan tutup tudung labu dengan penutupnya tau.
3) Kukus sampai masak lebih kurang 30 minit. Masak angkat dan sejukkan sebelum potong atau makan. Siap!

No comments:

Post a Comment