Monday 6 May 2013

Hot Sherpherd's Pie... Mutton of Beef..

BAHAN
1 kg Daging Cinchang (Kambing atau lembu)
2 labu bawang besar dipotong dadu kecil
1 lobak merah dipotong dadu kecil
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 inch halia ditumbuk halus
1 sudu besar biji lada hitam di tumbuk halus
1 sudu teh biji ketumbar ditumbuk halus
1 tin tomato puree (200ml)
1 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu teh sebuk kunyit
2 sudu besar cili kisar
2 tangkai daun sup di cinchang halus
Garam & gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun


BAHAN TOPPING
5 biji ubi kentang Russet siz besar - direbus hingga masak
1 sudu teh lada hitam
2 sudu teh serbuk chesse parmesan
2 biji telur
1/2 cawan susu lemak
2 biji buah tomato dipotong dadu2 kecil
Garam secukup rasa
3 sudu besar mentega

CARANYA (topping nya)

Lenyekkan ubi kentang di besen yang besar bila masih panas,gaulkan kesemua bahan2 diatas.
Kentang mesti lembut berkrim dan pekat.


CARANYA
Panaskan minyak di kuali. Musakan bawang dadu dan rempah halia, bawang putih, ketumbar dan lada hitam yang sudah ditumbuk halus.
 Bila bawang nya layu dan lembut, masukan, cili kisar dan gaulkan hingga sebati. Biarkan ia masak. Kemudian masukan daging cinchang nya, gaulkan bersama bawang2 tadi.
Masukan tomato buah yang dipotong dadu dan tomato puree. Gaulkan sehingga sebati.
Letakan garam dan gula secukup rasa. Letakan serbuk bauh pala, serbuk kunyit dan ketumbar.
Rasakan inti nya. Mesti pedas sedikit, berempah dan manis sedikit. Masukan daun sup dan jika ia kering letakan sedikit air.
 Biarkan ia mendidih dan masak sepenuhnya. Tutupkan api, biarkan ia sejuk sedikit sebelum di letakan di mangkuk casserole atau pyrx.
 Letakan inti dalam 3/4 inch dan rata2kan. Kemudian letakan topping ubi kentang dan rata2kan atas nya. Panaskan oven pada suhu 180C.
Ambil garfu dan buatkan garisan2 untuk menghiaskan topping anda. Letakan pie anda kedalam dan bakar selama 20mins. Selamat mencuba.



Photo: Hot Shepherd's Pie. Bon Appetit

Shepherd 's pie - Mutton or Beef.

Bahan2nya
1 kg Daging Cinchang (Kambing atau lembu)
2 labu bawang besar dipotong dadu kecil
1 lobak merah dipotong dadu kecil
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 inch halia ditumbuk halus
1 sudu besar biji lada hitam di tumbuk halus
1 sudu teh biji ketumbar ditumbuk halus
1 tin tomato puree (200ml)
1 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu teh sebuk kunyit
2 sudu besar cili kisar
2 tangkai daun sup di cinchang halus
Garam & gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun

Untuk topping nya
5 biji ubi kentang Russet siz besar - direbus hingga masak 
1 sudu teh lada hitam
2 sudu teh serbuk chesse parmesan
2 biji telur
1/2 cawan susu lemak
2 biji buah tomato dipotong dadu2 kecil
Garam secukup rasa
3 sudu besar mentega 

Cara2nya (topping nya)
Lenyitkan ubi kentang di basin yang besar bila ya masih panas,gaulkan kesemua bahan2 diatas. Kentang mesti lembut berkrim dan pekat.

Cara2nya
Panaskan minyak di kuali. Musakan bawang dadu dan rempah halia, bawang putih, ketumbar dan lada hitam yang sudah ditumbuk halus. Bila bawang nya layu dan lembut, masukan, cili kisar dan gaulkan hingga sebati. Biarkan ia masak. Kemudian masukan daging cinchang nya, gaulkan bersama bawang2 tadi. Masukan tomato buah yang dipotong dadu dan tomato puree. Gaulkan sehingga sebati. Letakan garam dan gula secukup rasa. Letakan serbuk bauh pala, serbuk kunyit dan ketumbar. Rasakan inti nya. Mesti pedas sedikit, berempah dan manis sedikit. Masukan daun sup dan jika ia kering letakan sedikit air. Biarkan ia mendidih dan masak sepenuhnya. Tutupkan api, biarkan ia sejuk sedikit sebelum di letakan di mangkuk casserole atau pyrx. Letakan inti dalam 3/4 inch dan rata2kan. Kemudian letakan topping ubi kentang dan rata2kan atas nya. Panaskan oven pada suhu 180C.Ambil garfu dan buatkan garisan2 untuk menghiaskan topping anda. Letakan pie anda kedalam dan bakar selama 20mins.  Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment