Thursday 9 May 2013

Mini Pavlova...

BAHAN6 biji putih telur (lebih kurang 210 gram)
300 gram gula kastor
1 1/2 sudu teh esen vanila
1 1/2 sudu teh cuka
1 sudu teh tepung jagung

CARANYASediakan kertas patchment yg telah dilukiskan bulatan berdiameter 8' (saya guna loyang 8' untuk membuat bulatan ini) dan ketepikan.
Panaskan oven.
Pukul putih telur hingga soft peak dan berbuih secara perlahan2 dahulu. Kemudian baru lah di pukul dengan kelajuan tinggi.
Masukkan gula secara sedikit demi sedikit. Masukkan esen vanila, tepung jagung dan akhir sekali cuka.
Teruskan memukul hingga meringue menjadi halus dan bertanduk apabila dipegang tidak merasa gula lagi.

Sediakan loyang. Alas loyang dengan baking paper yg telah dilorek bulatan bersaiz 8' tadi. Boleh juga gunakan ring bulat sekiranya ada. Kaup dan letakkan meringue tadi di atas baking paper (kertas ini perlu diterbalikkan ye). Ratakan meringue ini dengan kemas.
Bakar pada suhu 170 - 200 darjah selama 1 jam 25 minit atau bila dipegang terasa kering di permukaan luarnya.
Padamkan oven dan biarkan meringue ini berada di dalam oven dengan pintu separa terbuka @ hingga sejuk.

Boleh juga paipkan kecik2 di dalam papercup. Senang nak makan tp kene dihiaskan satu2 ye!


BAHAN HIASANWiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Paipkan di atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar


TIPS UTK PAVLOVAPastikan alat-alat seperti mangkok dan electrical mixer bebas dari bahan minyak atau lemak. Kalau boleh cuci dengan lemon sebelum memukol telur.
Pastikan telur itu segar dan mempunyai suhu yang sama dengan bilik.
Pastikan anda memasukkan gula setelah telur itu terbentuk seakan buih syampoo.
Pastikan memasukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis.
Bila adunan telur itu nampak sedikit berkilat matikan mesin itu dengan perlahan dari speed III ke O.
Bila anda ingin mengurangkan kandungan gula, lebihkan masa pembakaran meringue itu.
Untuk memastikan meringue itu sudah masak, rasa dengan hujung jari. Pastikan dia kering dan tidak melekit.
Biarkan meringue itu dalam oven dengan pintu tertutup sehingga suhu oven itu sejuk mengikut suhu bilik.
Hiaskan dengan filling fresh cream atau kastad bersama buah-buahan segar sebelum dihidangkan.
Masa penyediaannya sangatlah panjang. Pastikan anda ada 6 jam sebelum anda berhajat untuk menghidangkannya.
Fresh Cream anda boleh guna yang siap sedia atau buat sendiri.



Resepi: Rozilah Abdullah


Photo: Hujan. Berehat sebentar bersama mini pavlova. Auwww!!

PAVLOVA

Bahan2

6 biji putih telur (lebih kurang 210 gram)
300 gram gula kastor
1 1/2 sudu teh esen vanila
1 1/2 sudu teh cuka
1 sudu teh tepung jagung

Cara2

Sediakan kertas patchment yg telah dilukiskan bulatan berdiameter 8' (saya guna loyang 8' untuk membuat bulatan ini) dan ketepikan.
Panaskan oven.
Pukul putih telur hingga soft peak dan berbuih secara perlahan2 dahulu. Kemudian baru lah di pukul dengan kelajuan tinggi.
Masukkan gula secara sedikit demi sedikit. Masukkan esen vanila, tepung jagung dan akhir sekali cuka.
Teruskan memukul hingga meringue menjadi halus dan bertanduk apabila dipegang tidak merasa gula lagi.

Sediakan loyang. Alas loyang dengan baking paper yg telah dilorek bulatan bersaiz 8' tadi. Boleh juga gunakan ring bulat sekiranya ada. Kaup dan letakkan meringue tadi di atas baking paper (kertas ini perlu diterbalikkan ye). Ratakan meringue ini dengan kemas.
Bakar pada suhu 170 - 200 darjah selama 1 jam 25 minit atau bila dipegang terasa kering di permukaan luarnya.
Padamkan oven dan biarkan meringue ini berada di dalam oven dengan pintu separa terbuka @ hingga sejuk.

Boleh juga paipkan kecik2 di dalam papercup. Senang nak makan tp kene dihiaskan satu2 ye!


Bahan Hiasan

Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Paipkan di atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar


TIPS UTK PAVLOVA

Pastikan alat-alat seperti mangkok dan electrical mixer bebas dari bahan minyak atau lemak. Kalau boleh cuci dengan lemon sebelum memukol telur.
Pastikan telur itu segar dan mempunyai suhu yang sama dengan bilik.
Pastikan anda memasukkan gula setelah telur itu terbentuk seakan buih syampoo.
Pastikan memasukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis.
Bila adunan telur itu nampak sedikit berkilat matikan mesin itu dengan perlahan dari speed III ke O.
Bila anda ingin mengurangkan kandungan gula, lebihkan masa pembakaran meringue itu.
Untuk memastikan meringue itu sudah masak, rasa dengan hujung jari. Pastikan dia kering dan tidak melekit.
Biarkan meringue itu dalam oven dengan pintu tertutup sehingga suhu oven itu sejuk mengikut suhu bilik.
Hiaskan dengan filling fresh cream atau kastad bersama buah-buahan segar sebelum dihidangkan.
Masa penyediaannya sangatlah panjang. Pastikan anda ada 6 jam sebelum anda berhajat untuk menghidangkannya.
Fresh Cream anda boleh guna yang siap sedia atau buat sendiri.


No comments:

Post a Comment