Thursday 9 May 2013

Donut Inti Kastard...

BAHAN DOH1/2 kg tepung gandum 
1/2 cawan susu pekat
Garam
2 sudu besaryis + air suam
4 sudu besar butter
250ml susu segar
 
CARANYA
Rendam yis dengan air sampai berbuih
Masukkan semua bahan doh, tuang susu sikit2 sampai doh jadi sebati dan tidak terlalu lembik. Uli sampai doh tidak berketul dan tidak melekat pada tangan.
Perapkan sebentar dalam bekas. tutup dengan kain lembap sampai kembang.
Bila dah kembang, bentukkan bulat-bulat.
Terap dengan acuan bulat supaya mudah dibentuk.
Susun dalam dulang jarak-jarak dan biar kembang lagi dalam 1-2 jam.
Goreng adunan.
Gunting bucu donut untuk paipkan inti kastard dengan menggunakan piping beg ke dalam donut.
Taburkan gula aising.
 
 
BAHAN INTI:3 sudu besar tepung custard
1/2 cawan whip cream
1 cawan susu segar
vanilla
gula

CARANYA
Kacau custard dalam air sejuk sampai tidak berketul.
Jerang atas api, masukkan semua bahan lain.
Kacau sampai pekat dan tutup api.
Sejukkan.
 
 
Resepi: Syahida Othman
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Photo: DONUT INTI KASTAD
Oleh:Syahida Othman
cc : www.facebook.com/bukuresepi

BAHAN2 DOH
1/2 KG TPG GANDUM
1/2 CWN SUSU PEKAT
GARAM
2SB YIS+ AIR SUAM
4SB BUTTER
250ML SUSU SEGAR 

INTI:
3SB KASTAD
1/2 CWN WHIP CREAM
1 CWN SUSU SEGAR
VANILLA
GULA 
- KACAU KASTAD DLM AIR SEJUK SMPAI X BERKETUL, JERANG ATAS API, MSUKKAN SUME BHN LAIN..KACAU SMPAI PEKAT, TUTUP API.SEJUKKAN..

-RENDAM YIS DGN AIR SMPAI BERBUIH..
-MASUKKAN SUME BHN DOH,TUANG SUSU SKET2 SMPAI DOH DH SEBATI & X TERLALU LEMBIK, ULI SMPAI DOH X BERKETUL DAN X MELEKAT PD TGN..
-PERAMKAN DLM BKS, TUTUP DGN KAIN LEMBAP..BIAR SMPAI KEMBANG
-BILA DH KEMBANG, BENTUKKAN BULAT2, SY TERAP GUNA ACUAN BULAT SUPAYA SM BENTUK.. SUSUN DLM DULANG JARAK2 DAN BIAR DIA KEMBANG LG DLM 1-2J BR DIGORENG
- GUNTINGKAN BUCU DONUT, PAIPKAN INTI KASTAD GUNA PIPING BAG KE DLM DONUT..TABURKAN GULA AISING KT ATAS

No comments:

Post a Comment