Tuesday 21 May 2013

Talam Permata Kacang Merah..

BAHAN- loyang 9x9
1 cawan gula
2 cwn tpng gandum
1cwn santan pekat KARA
2 cawan air
    2sdb butter /minyak sapi
    4bj telor
    1/2 st garam
    1tin kacang merah (rednkidney beans) - buangkan airnya , cuci dan tos
    bijan


CARANYA
satukan semua bahan kecuali kacang merah dan bijan . kisar sebati
masukkan dlm periuk dan kacau hingga pekat sedikit dan sentiasalah dikacau . guna api yg swderhana
masukkan kacang merah dan gaul rata
masukkan 2st minyak dlm loyang dan oleskan rata. panaskan loyang dlm oven sebentar. bila loyang telah panas tuangkan adunan td
tabur bijan dan bakar pd suhu 180'c selama 1jam lebih atau hingga masak . jika suke berkerak tambah masa lagi
guna api atas dan bawah

Resepi: Nor Hayati Ramlan

Photo: talam permata kacang merah 
resepi : kak nor Nor Hayati Ramlan . spt yg akk kata bl gigit kacang ala2 mamam ice cream . SD panjangkan kat sini pd yg ingin mencuba 

talam permata kacang merah 

bahan - loyang 9x9
1CWN guka 
2cwn tpng gandum 
1cwn santan pekat KARA
2CWN AIR
2sdb butter /minyak sapi
4bj telor
1/2 st garam
1tin kacang merah (rednkidney beans) - buangkan airnya , cuci dan tos 
bijan 

cara 
satukan semua bahan kecuali kacang merah dan bijan . kisar sebati
masukkan dlm periuk dan kacau hingga pekat sedikit dan sentiasalah dikacau . guna api yg swderhana
masukkan kacang merah dan gaul rata
masukkan 2st minyak dlm loyang dan oleskan rata. panaskan loyang dlm oven sebentar. bila loyang telah panas tuangkan adunan td
tabur bijan dan bakar pd suhu 180'c selama 1jam lebih atau hingga masak . jika suke berkerak tambah masa lagi
guna api atas dan bawah

nota kaki 
laib kali blh buat lg tp nak kisar kacang merah tu bersama tepung

No comments:

Post a Comment