Sunday, 9 June 2013

Sate Kajang...

BAHANSesudu makan minyak masak
5 tangkai lada kering (rebus)
2 tangkai lada merah (rebus)
3 ulas bawang putih
5 sudu makan sos tomato
Sesudu makan petis udang
½ sudu teh garam
½ sudu teh gula pasir
Dua sudu makan air
3 sudu makan kicap manis
Sesudu teh garam
400 gm dada ayam (potong sekitar ¼ cm)
 
CARANYA
Tumis lada kering, lada merah dan bawang putih sehingga naik baunya.
Setelah niak baunya, masukkan sos tomato, petis udang, garam, gula pasir dan air, kacau rata dan ketepikan.
Disisi lain, gaul kicap manis dengan minyak masak, garam dan sebanyak lima sudu tumisan diatas, gaul sebati, ketepikan.
Disisi yang lain, setelah dada ayam siap dicucuk dengan lidi sate, lumur rata dengan sebatian kicap manis yang diketepikan tadi.
Akhir sekali, setelah selesai dilumur, bakar atau panggang sehingga masak.
Siap dihidang bersama dengan ramuan tumisan yang diketepikan tadi.
Sedia dinikmati.
 
 
Resepi: Maamon Hj Mohamad
 
 

No comments:

Post a Comment