BAHAN CREAM PUFF 100gm majerin
250gm air
125gm tepung gandum
3bj telur
250gm air
125gm tepung gandum
3bj telur
BAHAN PASTRY CREAM500ml susu uht
20gm tepung jagung
25gm tepung kastad
100gm castor sugar
2bj telur
CARANYA:1. panskan api. masukkan majerin dan air ke dalam periuk sehingga majerin tersebut cair.
2. perlahankan api dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. kacau sehingga adunan tidak melekat pada periuk.angkat dan biarkan seketika.
3. setelah sejuk,,masukkan telur dan gaul sehinnga sebati dan siap untk dipiping dan dibakar.
CARA PENYEDIAAN PASTRY CREAM:1. all in one method. campur semua skali bahan dan letak atas api dan tambah sedikit esen vanilla. seeloknya tepung ditapis utk mengelakkan krim berketul.
2. kacau sehingga krim pekat .
Dibakar pd suhu berapa dan berapa minit ye?
ReplyDelete