BAHAN BROWNIES
1 cawan mentega
2 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan cocoa powder
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
1 cawan tepung
1 cawan roasted badam / hazelnut
2 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan cocoa powder
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
1 cawan tepung
1 cawan roasted badam / hazelnut
BAHAN CHEESECAKE
125g Cream cheese
60 g mentega
1/2 cwn gula halus
1 biji telur
1 cawan tepung
1camca jus lemon
1/4 cawan susu segar
BAHAN TOPPING:
1 cawan roasted badam / hazelnut
1 botol kecil nutella
coklat cair
125g Cream cheese
60 g mentega
1/2 cwn gula halus
1 biji telur
1 cawan tepung
1camca jus lemon
1/4 cawan susu segar
BAHAN TOPPING:
1 cawan roasted badam / hazelnut
1 botol kecil nutella
coklat cair
CARA (brownies):
pukul mentega + gula hingga kembang, masukkan telur, garam + baking powder, pukul rata, masukkn cocoa dan tepung, gaul rata, masukkan badam gaul kejap2 je pakai spatula
griskan loyang 8x8, alas kertas dan bakar 40 minit, 180 darjah celcius/ shgga masak
CARA (cheesecake):
pukul Cream cheese + butter + gula halus.... sehingga kembang.. kemudian telur satu persatu.... masukkan tepung + jus lemon dan susu segar.......
guna kaedah double boil utk bakar,loyang 8x8, suhu 160 darjah celcius, smpai masak (cucuk lidi x lekat kat lidi)
++ bakar cheesecake & brownies berasingan
pukul Cream cheese + butter + gula halus.... sehingga kembang.. kemudian telur satu persatu.... masukkan tepung + jus lemon dan susu segar.......
guna kaedah double boil utk bakar,loyang 8x8, suhu 160 darjah celcius, smpai masak (cucuk lidi x lekat kat lidi)
++ bakar cheesecake & brownies berasingan
PENYEDIAAN:-
lepas sejuk keluarkan brownies & cheesecake dari loyang.. sapu nutella atas brownies, letakkan lapisan cheesecake atasnya, sapukan lagi nutella atas cheesecake, tabur kacang & coklat chip, lukiskan lagi dengan coklat cair melintang2 utk hiasan...
No comments:
Post a Comment