BAHAN UNTUK KARAMEL/GULA HANGUS1 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1/2 cawan air
BAHAN UNTUK PUDING5 biji telur Gred A(buang tali pusat telur untuk elakkan bau hanyir)
1 tin susu cair = 400 gram
1 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
1 tin susu cair = 400 gram
1 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMBUATNYA
UNTUK KARAMEL/GULA HANGUSMasukkan gula pasir untuk buat gula hangus ke dalam periuk/kuali,cairkan sehingga keperang-perangan di atas api sederhana
Bila gula dah bertukar perang,baru masukkan 1/2 cawan air dan kacau laju2 agar tidak berketul.Padamkan api
Tuang gula hangus dalam bekas plastik/bekas dadih yg kecil2 dalam 1 atau 2 sudu besar bg setiap bekas
Biarkan sejuk pada suhu bilik
Pastu kita buat puding plak
UNTUK PUDINGPecahkan 5 biji telur dan pukul ala2 manja je(janji telur kuning dan putih sebati je)
Masukkan 1 tin susu cair ke dalam periuk dan panaskan di atas dapur dengan api sederhana
Masukkan 3 sudu besar gula pasir,1 cawan air dan 1 sudu teh esen vanilla ke dalam periuk tadi
Kacau sehingga gula larut dan padamkan api
Tuang adunan dlm periuk ke dalam telur yg dipukul manja tadi,kacau sebati dan tapis
Tuang adunan puding ke dalam bekas yg dah ada gula hangus tadi
Kukus selama 30 minit. Bleh dpt dalam 10-15 bekas plastik/dadih yg kecik2 tu.
Resepi: Blog Fakhruru
:
No comments:
Post a Comment