BAHAN
2 cawan tepung gandum
1 Tbsp Baking Powder
½ tsp garam
1/8 tsp serbuk coffee/nescafe
satu paket besar chocolate chips (ikut kehendak)
2/3 cawan Whole Milk
½ cawan butter yang dicairkan
2 tbsp buttermilk/sour cream
2 biji telur
½ tsp Vanilla Extract
1/3 cawan gula halus
1/3 cawan Brown Sugar
1 Tbsp Baking Powder
½ tsp garam
1/8 tsp serbuk coffee/nescafe
satu paket besar chocolate chips (ikut kehendak)
2/3 cawan Whole Milk
½ cawan butter yang dicairkan
2 tbsp buttermilk/sour cream
2 biji telur
½ tsp Vanilla Extract
1/3 cawan gula halus
1/3 cawan Brown Sugar
CARANYA
1) Panaskan oven pada 180 degrees. Dalam masa yg sama, boleh sediakan substitute utk buttermilk kalau xnak beli. Tuang 1/3 cawan whole milk dan kemudian campurkan bersama 2 sudu cuka masakan atau cuka buahan. sy guna apple cider vinegar. Biar selama 10 minit kemudian kacau dan boleh digunakan.
2) Dalam sebuah mangkuk kecil, campurkan kesemua 4 bahan pertama dlm resipi di atas dan ketepikan.
3) Dalam mangkuk kecil yg lain, campurkan semua chocolate chips dan separuh dr campuran tepung. Gaulkan dan pastikan setiap chocolate chip bersalut dgn tepung. Ini adalah tips utk memastikan apabila muffin di masak, choc chips tidak akan tenggelam ke dasar muffin dan melekat.
4) Dalam mangkuk yg besar, campurkan semua bahan2 basah. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan semua bahan kering dan kacau. Jgn over mix or else nnti muffin takkan naik. Masukkan pula choc chips bersalut tepung tadi. Gunakan spatula utk kaup balik adunan.
5) isikan muffin 3/4 cawan. kemudian bakar selama 15 hingga 18 min. Boleh check menggunakan lidi dan lihat jika adunan masih melekat, biarkan lg beberapa minit.
Resepi: Puspa Wangi
2) Dalam sebuah mangkuk kecil, campurkan kesemua 4 bahan pertama dlm resipi di atas dan ketepikan.
3) Dalam mangkuk kecil yg lain, campurkan semua chocolate chips dan separuh dr campuran tepung. Gaulkan dan pastikan setiap chocolate chip bersalut dgn tepung. Ini adalah tips utk memastikan apabila muffin di masak, choc chips tidak akan tenggelam ke dasar muffin dan melekat.
4) Dalam mangkuk yg besar, campurkan semua bahan2 basah. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan semua bahan kering dan kacau. Jgn over mix or else nnti muffin takkan naik. Masukkan pula choc chips bersalut tepung tadi. Gunakan spatula utk kaup balik adunan.
5) isikan muffin 3/4 cawan. kemudian bakar selama 15 hingga 18 min. Boleh check menggunakan lidi dan lihat jika adunan masih melekat, biarkan lg beberapa minit.
Resepi: Puspa Wangi
No comments:
Post a Comment