Sunday, 9 June 2013

Kek Keju Chocolate..

BAHAN A:185 GRAM MANTEGA
280 GRAM GULA KASTOR
4 BIJI TELUR
240 GRAM TEPUNG NAIK SENDIRI
100 GRAM SERBUK KOKO
100 GRAM COKLAT MASAKAN
1/4 CAWAN AIR
1 CAWAN SUSU SEGAR
1 CAMCA SODA

BAHAN B:200 GRAM KRIM KEJU
20 GRAM TEPUNG JAGUNG
30 GRAM GULA
1 BIJI TELUR

CARANYA
-CAIRKAN COKLAT MASAKAN BERSAMA 1/4 AIR DI ATAS API YG PERLAHAN.
-AYAK SERBUK KOKO,SODA DAN TEPUNG.
-PUKUL MENTEGA DAN GULA HINGGA KEMBANG.
-MASUKAN TELUR SATU PER SATU.PUKUL SEBATI.
-KEMUDIAN MASUKAN BAHAN-BAHAN KERING SELANG SELI DENGAN SUSU.BUT SAMPAI HABIS TEPUNG DAN SUSU GAUL SEBATI.KETEPIKAN.

BAHAN B.CAMPURKAN TEPUNG,GULA DAN KEJU PUKUL SAMPAI GEBU.MASUKAN TELUR DAN KACAU SEBATI.


-TUANG ADUNAN SELANG SELI SAMPAI HABIS DAN LOREKAN DNG GARFU.TAPI SAYA BUAT IKUT SUKA JE KADANG2 ADUNAN KUJU D BAWAJ JE YG COKLAT KAT ATAS MACAM DLM GAMBAR TU.BAKAR CARA STEAMBATH.
 
Resepi: Naimah Sheriff
 
 

No comments:

Post a Comment