BAHAN3 biji mangga muda - mayang memanjang
5 ulas bawang merah - hiris nipis
6 biji cili api - potong kecil
Ikan bilis - digoreng
Kacang Tanah - digoreng
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos ikan
3 biji limau nipis - ambil air perahan
2 helai daun salad
Garam secukup rasa
5 ulas bawang merah - hiris nipis
6 biji cili api - potong kecil
Ikan bilis - digoreng
Kacang Tanah - digoreng
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos ikan
3 biji limau nipis - ambil air perahan
2 helai daun salad
Garam secukup rasa
CARANYAGaulkan hirisan mangga, bawang merah, cili api, gula, sos ikan, garam, perahan limau nipis.
Masukkan pula kacang tanah dan ikan bilis.
Letakkan di atas pinggan yang telah dilapik dengan daun salad.
Sedia untuk dihidang.
Cadangan Hidangan:
Boleh dihidang segera atau disejukkan dahulu di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
Masukkan pula kacang tanah dan ikan bilis.
Letakkan di atas pinggan yang telah dilapik dengan daun salad.
Sedia untuk dihidang.
Cadangan Hidangan:
Boleh dihidang segera atau disejukkan dahulu di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
Tambahan:
Jangan campurkan semua bahan terlalu awal kerana ikan bilis dan kacang akan menjadi liat dan lemau. Gaulkan bahan bahan +- 10 minit sebelum dihidangkan supaya ia rasa segar.
Jangan campurkan semua bahan terlalu awal kerana ikan bilis dan kacang akan menjadi liat dan lemau. Gaulkan bahan bahan +- 10 minit sebelum dihidangkan supaya ia rasa segar.
Resepi: Resepi Bonda
No comments:
Post a Comment