Thursday 1 August 2013

Vadai...

BAHAN
200g Kacang dhal ( direndam 4 jam ke atas )
Secukup Minyak masak untuk goreng-celup


BAHAN A: ( dicincang )
1 biji Bawang besar
2 biji Cili merah
2 biji Cili hijau
2 tangkai Daun kari


BAHAN PERENCAH B:
1 sudu teh Serbuk cili
¼ sudu teh Serbuk kunyit
½ sudu teh Jintan putih
¼ sudu teh Jintan manis
1 ½ sudu teh Perencah Pati Ayam
Sedikit/secukup Garam


CARANYA
(1) Didihkan kacang dhal hingga masak. Tapis dan ketepikan. Biar menyejuk.
(2) Kisar ¾ kacang dhal rendam, kemudian campur-gaulkan semua bahan.
(3) Bulatkan campuran, seterusnya tekan dari bahagian atas secara perlahan-lahan.
(4) Goreng-celup hingga kuning keemasan.
(5) Hidang panas.



Resepi: Chef Arm

No comments:

Post a Comment