Thursday 1 August 2013

Daging Goreng Berempah...

BAHAN
Daging Lembu - 500g (dipotong)
1 Labu Bawang Besar - Dihiris (klu xde boleh gune bawang kecil)
Sedikit Halia - Dihiris
Bawang Putih - Dihiris (ikut suke nk letak banyak mana)
2 Tangkai Cili Merah - Dihiris
1 Sudu Makan Serbuk Kari
1 Sudu Besar Sos Tiram
Sedikit Kicap Manis
Sedikit Garam
Sedikit Serbuk Kunyit
Sedikit Minyak


CARANYA
1. Daging yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali dan masak sehingga kering airnya.
2. Masak daging sampai empuk. Kalau belum empuk tambahkan air sedikit sehingga daging empuk.
3. Masukkan bahan2 yang telah dihiris tadi goreng seketika.
4. Masukkan serbuk kari, sos tiram, kicap manis dan sedikit air. Perasakan dengan garam kalau kurang masin.
5. Siap. Sedia dimakan dengan nasi panas.




Resepi: Alia Nadia
cc:www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment