Monday 26 August 2013

Rainbow Steamed Cake..

RAMAI YANG MINTA RESEPI DI GAMBAR PROFILE ARJK CUBA RESEPI DIBAWAH....

Rainbow Steamed Cake

Bahan-bahan:
6 biji telur
2 biji kuning telur
250 gram gula kastor
½ sudu teh esen vanila
½ sudu teh garam
1 sudu teh ovalette
175 ml santan KARA - ditambah dengan sedikit air
200 gram tepung kek

Pewarna:
Ungu, biru gelap, biru laut, hijau, kuning, orange, merah.

Loyang 22 x 22 x 8 cm yang digris dengan mentega dan alas dengan kertas minyak dan gris lagi. Taburkan dengan sedikit tepung nipis-nipis.
Panaskan periuk kukusan hingga air mendidih.

Cara-cara :
1. Pukul telur, kuning telur, gula kastor, garam, ovelette dan esen vanila hingga kembang dan gebu kira-kira 5-6 minit. Masukkan tepung kek sambil diayak secara sedikit-sedikit dan kacau rata.
2. Tuang santan sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
3. Bahagikan adunan menjadi 7 bahagian. Dan setiap bahagian lebih kurang 130gm dan diletak pewarna yang berbeza. 
4. Tuang adunan pertama warna ungu ke dalam loyang, dengan api perlahan kukus selama 10 minit. Tuang adunan kedua warna biru gelap kukus selama 10 minit. Buat hingga adunan seterusnya dan kukus yang akhir selama 20 minit hingga masak. Angkat.
5. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidang.



BAHAN
6 biji telur
2 biji kuning telur
250 gram gula kastor
½ sudu teh esen vanila
½ sudu teh garam
1 sudu teh ovalette
175 ml santan KARA - ditambah dengan sedikit air
200 gram tepung kek

PEWARNA
Ungu, biru gelap, biru laut, hijau, kuning, orange, merah.

Loyang 22 x 22 x 8 cm yang digris dengan mentega dan alas dengan kertas minyak dan gris lagi. Taburkan dengan sedikit tepung nipis-nipis.
Panaskan periuk kukusan hingga air mendidih.

CARANYA
1. Pukul telur, kuning telur, gula kastor, garam, ovelette dan esen vanila hingga kembang dan gebu kira-kira 5-6 minit. Masukkan tepung kek sambil diayak secara sedikit-sedikit dan kacau rata.
2. Tuang santan sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
3. Bahagikan adunan menjadi 7 bahagian. Dan setiap bahagian lebih kurang 130gm dan diletak pewarna yang berbeza.
4. Tuang adunan pertama warna ungu ke dalam loyang, dengan api perlahan kukus selama 10 minit. Tuang adunan kedua warna biru gelap kukus selama 10 minit. Buat hingga adunan seterusnya dan kukus yang akhir selama 20 minit hingga masak. Angkat.
5. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidang.

No comments:

Post a Comment