Thursday 1 August 2013

Ayam Goreng Ketumbar Jintan...

BAHAN
1kg Ayam Segar (di potong - Bite size)
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh biji jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar gula halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


CARANYA
Potongan ayam di bersih dan di buburkan sedikit garam,di gaulkan dan di tepikan. Semua bahan2 rempah biji, bawang,halia di tumbuk jangan terlalu halus (jangan di blen) Gaulkan kepada ayam rata2 bersama gula halus dan serbuk dan rempauh yg di tumbuk. Tepikan di peti sejuk selama 1 jam.Panaskan kuali, minyak secukup-nya untuk menggoreng.Bila sudah panas tarukkan ayam di dalam kauli. Jangan terlalu banyak bila di goreng, supaya ia mudah garing.



Resepi: Chef Papajoh





No comments:

Post a Comment