Thursday 1 August 2013

Biskut White Truffle..

BAHAN A
160gm mentega
1/8 teh esen vanilla
60gm gula aising
secubit garam


BAHAN B (diayak bersama)
180gm tepung gandum
10gm serbuk koko
25gm tepung jagung
15gm tepung kentang
1 1/2 sudu besar susu tepung
1/8 sudu teh serbuk penaik
50gm kacang tanah (panggang dan dikisar halus)


BAHAN C
90 biji kacang - panggang (utk dimasuk ke dlm doh)


BAHAN HIASAN

 : Coklat masakan putih, coklat rice berwarna, dan cwn kertas.


CARANYA
1. Pukul bahan-bahan A sehingga ringan dan berkrim.
2. Masukkan bahan B dan uli menjadi doh yang lembut.
3. Ambil sebiji kacang yg telah dipanggang dan salut dgn doh menjadi bulat membujur.
4. Susun didlm loyang pembakar dan bakar pd suhu 150c selama 15 minit.
5. Sejukkan. celupkan biskut ke dalam coklat masakan dan masukkan ke dalam cwn kertas, taburkan coklat rice utk hiasan



Resepi: Ummu Azara
cc: www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment