Sunday 1 September 2013

Fruit Topped Cake..

***Sharifah Salmah Al-Habsyi 
Fruits Topped Cake

Bahan2;
125gm tepung self raising
15gm ovellete
115 gula kastor
5biji telur
40gm air
70gm minyak jagung
1 sudu tea esen vanilla

Cara2nya;
- Satukan ovellete, gula, telur, tepung.. pukul hingga gebu
- Perlahankan kelajuan, masukkan air + esen vanilla, pukul dgn kelajuan tinggi
- Perlahankan kelajuan & masukkan minyak jagung & kacau hingga sebati
- Guna tin pembakar saiz 7@8inci – bole dpt 2 biji kek span
- Suhu 170’C selama 30-35 minit @ sehingga masak

Bahan2 utk kastad;
400ml susu segar
2 biji kuning telur
50gm gula halus
20gm tepung kastad
20gm tepung gandum
4gm instant jelly
1 st esen vanilla
1 sb mentega
Secubit garam

Bahan2 jelly;
500ml air
20gm instant jelly
80gm gula kastor
½ tudung esen rose

Bahan2 lain;
Buah2an
Peach, strawberry, kiwi, anggur, plum @ atas citarasa masing2

Untuk kastad;
- Satukan bahan utk kastard kecuali mentega..gunakan cara double boil sehingga hampir pekat. Angkat dan masukkan mentega. Tuangkan adunan ke atas kek tadi.
- Susunkan buah2an mengikut kreativiti anda.

Untuk Jelly;
- Satukan bahan jelly dan masak hingga sebati & tuangkan ke atas kastad tadi.
- Biarkan sejuk di dalam peti ais.
Resepi Oleh: Sharifah Salmah Al-Habsyi


BAHAN
125gm tepung self raising...
15gm ovellete
115 gula kastor
5biji telur
40gm air
70gm minyak jagung
1 sudu tea esen vanilla

CARANYA
- Satukan ovellete, gula, telur, tepung.. pukul hingga gebu
- Perlahankan kelajuan, masukkan air + esen vanilla, pukul dgn kelajuan tinggi
- Perlahankan kelajuan & masukkan minyak jagung & kacau hingga sebati
- Guna tin pembakar saiz 7@8inci – bole dpt 2 biji kek span
- Suhu 170’C selama 30-35 minit @ sehingga masak

BAHAN UNTUK KASTARD
400ml susu segar
2 biji kuning telur
50gm gula halus
20gm tepung kastad
20gm tepung gandum
4gm instant jelly
1 st esen vanilla
1 sb mentega
Secubit garam

BAHAN JELLY
500ml air
20gm instant jelly
80gm gula kastor
½ tudung esen rose


BAHAN LAIN
Buah2an
Peach, strawberry, kiwi, anggur, plum @ atas citarasa masing2

CARA BUAT KASTARD
- Satukan bahan utk kastard kecuali mentega..gunakan cara double boil sehingga hampir pekat. Angkat dan masukkan mentega. Tuangkan adunan ke atas kek tadi.
- Susunkan buah2an mengikut kreativiti anda.

CARA BUAT JELLY
- Satukan bahan jelly dan masak hingga sebati & tuangkan ke atas kastad tadi.
- Biarkan sejuk di dalam peti ais

No comments:

Post a Comment