Monday 23 September 2013

Choc Moist Cake..


BAHAN
1cwn tpung kek
1cwn gula perang
1cwn susu cair
1cwn minyak masak
1cwn serbuk koko
1/2 tin susu pekat (no manis2 keyy )
1sdt soda bikarbonat
1sdt baking powder
3biji telur gred B
 
CARANYA
Campurkan dlm periuk susu cair,susu pekat,minyak masak,serbuk koko n gula perang .. Kacau dgn api perlahan hingga gula n serbuk koko sebati sepenuhnya
Ketepikan ..
Kocak telur atau klo terlebih rajin pukul jer hingga gebu dgn mixer
Tapiskan adunan choc ke dlm mangkuk .. Campurkan tepung, soda n baking powder .. Campurkan telur yg dipukul tadi sedikit2 hingga habis .. Sebatikan dgn wisk ... Tapis lagi sekali .. Panaskan pengukus dgn air yg cukup .. Masukkan adunan ke dlm loyang yg di alas .. Klo guna mould oles dgn marjerin .. Tutup dgn foil atau bungkus penutup kukus dgn kain bersih tuk halang air dr wap panas jatuh atas kek .. Kukus dgn api sederhana hingga masak ..
Bila dah masak n sejuk boleh kluarkan dr loyang.

BAHAN CHOCO GANACHE
300g choc masakan
150ml susu segar/susu cair/whipping cream/fresh cream 
2sdb butter/marjerin
CARANYA
Masak dgn cara double boiler
Dah suam2 kuku boleh curah atas kek

Resepi: Auni Azalia


No comments:

Post a Comment