Sunday 9 June 2013

Puding Karamel Kukus..

BAHAN UNTUK KARAMEL/GULA HANGUS1 cawan gula pasir
1/2 cawan air

BAHAN UNTUK PUDING5 biji telur Gred A(buang tali pusat telur untuk elakkan bau hanyir)
1 tin susu cair = 400 gram
1 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA
UNTUK KARAMEL/GULA HANGUS
Masukkan gula pasir untuk buat gula hangus ke dalam periuk/kuali,cairkan sehingga keperang-perangan di atas api sederhana
Bila gula dah bertukar perang,baru masukkan 1/2 cawan air dan kacau laju2 agar tidak berketul.Padamkan api
Tuang gula hangus dalam bekas plastik/bekas dadih yg kecil2 dalam 1 atau 2 sudu besar bg setiap bekas
Biarkan sejuk pada suhu bilik
Pastu kita buat puding plak

UNTUK PUDINGPecahkan 5 biji telur dan pukul ala2 manja je(janji telur kuning dan putih sebati je)
Masukkan 1 tin susu cair ke dalam periuk dan panaskan di atas dapur dengan api sederhana
Masukkan 3 sudu besar gula pasir,1 cawan air dan 1 sudu teh esen vanilla ke dalam periuk tadi
Kacau sehingga gula larut dan padamkan api
Tuang adunan dlm periuk ke dalam telur yg dipukul manja tadi,kacau sebati dan tapis
Tuang adunan puding ke dalam bekas yg dah ada gula hangus tadi
Kukus selama 30 minit. Bleh dpt dalam 10-15 bekas plastik/dadih yg kecik2 tu.
Resepi: Blog Fakhruru
 
 
 
:
Photo: PUDING KARAMEL KUKUS
BAHAN-BAHAN
UNTUK KARAMEL/GULA HANGUS
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air
 
BAHAN-BAHAN
UNTUK PUDING
5 biji telur Gred A(buang tali pusat telur untuk elakkan bau hanyir)
1 tin susu cair=400 gram
1 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
 
CARA MEMBUATNYA
UNTUK KARAMEL/GULA HANGUS
Masukkan gula pasir untuk buat gula hangus ke dalam periuk/kuali,cairkan sehingga keperang-perangan di atas api sederhana
Bila gula dah bertukar perang,baru masukkan 1/2 cawan air dan kacau laju2 agar tidak berketul.Padamkan api
Tuang gula hangus dalam bekas plastik/bekas dadih yg kecil2 dalam 1 atau 2 sudu besar bg setiap bekas
Biarkan sejuk pada suhu bilik
Pastu kita buat puding plak
 
UNTUK PUDING
Pecahkan 5 biji telur dan pukul ala2 manja je(janji telur kuning dan putih sebati je)
Masukkan 1 tin susu cair ke dalam periuk dan panaskan di atas dapur dengan api sederhana
Masukkan 3 sudu besar gula pasir,1 cawan air dan 1 sudu teh esen vanilla ke dalam periuk tadi
Kacau sehingga gula larut dan padamkan api
Tuang adunan dlm periuk ke dalam telur yg dipukul manja tadi,kacau sebati dan tapis
Tuang adunan puding ke dalam bekas yg dah ada gula hangus tadi
Kukus selama 30 minit
Dapat dalam 10-15 bekas plastik/dadih yg kecik2 tu
SUMBER RESEPI:BLOG FAKHRURU-TERIMA KASIH BANYAK

No comments:

Post a Comment