Sunday 9 June 2013

Custard Chiffon Caramel Cake...

BAHAN CARAMEL:

60g gula (saya guna 2 sb)

BAHAN CUSTRAD LAYER:
95g gula (saya guna 90g)
220g Susu cair
55g (3 biji) Kuning telur
5g (1 sk) Custard powder



BAHAN CHIFFON CAKE:
BAHAN A
100g Bluekey self raising flour
55g gula
35g minyak jagung
35g (2 biji) kuning telur
1 sk esen vanila


BAHAN B160g (5 biji ) putih telur
1/4 sk cream of tartar
55g gula


CARANYA
1. Masak gula pada bahan karamel dalam loyang bersaiz 9' hingga keperang-perang. Ketepikan.
2. Satukan bahan2 custard, ketepikan.
3. Kemudian, satukan bahan2 A hingga sebati. Pukul bahan2 B hingga kembang & kaup balikkan dengan bahan2 A hingga sebati.
4. Tuang adunan custard dalam loyang tadi sambil menapis, dikuti dengan adunan chiffon cake.
5. Bakar guna water bath pada suhu 180C (saya guna 160) selama 45 minit atau hingga kek masak.
6. Apabila kek masak, terbalikkan dengan berhati2 & sejukkan sepenuhnya.

 

No comments:

Post a Comment