Wednesday 27 March 2013

Laksa Johor

*Resepi menggunakan kuantiti 1kg ikan kembung.

Bahan Utama
Ikan kembung – direbus, asingkan isi ikan dengan tulangnya. Kemudian, kisar semua isi ikan dan tapis untuk toskan airnya. (Jangan dibuang air rebusan ikan).

Bahan A
-          Cili kering kisar – yang dah dibersihkan dan direbus.
-         

Serai 3 batang
-          Lengkuas ½ inci
-          Bawang besar + bawang merah + bawang putih + halia

Bahan B
-          Buah keras 4 biji + udang kering segenggam – Blend sekali.
-          Tumiskan bahan A hingga naik bau dan pastikan cili kering masak betul.
-          Kemudian masukkan bahan B. kacau mesra.
-          Masukkan pula rempah kari ikan (2 sudu besar). Kacau mesra.
-          Masukkan 1 paket kerisik. Kacau & gaul mesra. Pastikan bahan-bahan masak sempurna (garing)
-          Masukkan isi ikan dan airnya. Kacau dan biar seketika dengan api sederhana.
-          Masukkan santan. (1 biji kelapa). Kacau mesra dan masukkan juga bunga kantan yang dibelah dua, 2 batang serai yang diketuk, garam + gula secukup rasa. Biarkan sampai antan masak (kuah nampak cantik berkilat)

Sambal
-          Cili kering yang dah bersih & rebus
-          Belacan
-          Air masak sedikit

Bahan tambahan/sampingan untuk dimakan bersama
-          Taugeh mentah
-          Timun (buang kulit)
-          Daun kesum (hiris halus)
-          Limau kasturi
-          Sapgeti
-          Bawang besar mentah (hiris)

No comments:

Post a Comment