BAHAN
7cwn gula icing
1/2 cwn liquid glucose
1sdb gelatin
3sdb air biasa
1 1/2sdb glycerin
2sdn shortening
1sdb perisa
CARANYA
campur kan gelatin & air...biar hingga gelatin kembang
tambah kan gliserin, liquid glucose, shortening & perisa kedalam mangkuk gelatin
- psn kan atas api perlahan hingga semua bahan cair sebati
masukkan dlm mangkuk mixer....masukkan sedikit demi sedikit gula icing sambil mix perlahan...
- jgn habis kan gula icing jika adunan dah lembut....gula icing yg banyak blh sebab kan adunan fondant keras
-
balut doh yg dah siap dengan plastik pembalut & rehat kan sekejap sebelum di gunakan
*** boleh juga adunan gula icing dengan bhn yg di masak dengan tgn....hingga lembut & jd doh
** untuk gunakan fondant...tabur kan tepung jagung pada alas utk elak melekat sblm mula menguli & membentuk
**biar kan bunga pada suhu bilik hingga kering sblm di gunakan
Sumber: Jom Masak
No comments:
Post a Comment