*Resepi menggunakan kuantiti 1kg ikan kembung.
Bahan Utama
Ikan kembung – direbus, asingkan isi ikan dengan tulangnya. Kemudian, kisar semua isi ikan dan tapis untuk toskan airnya. (Jangan dibuang air rebusan ikan).
Bahan A
- Cili kering kisar – yang dah dibersihkan dan direbus.
-
Serai 3 batang
- Lengkuas ½ inci
- Bawang besar + bawang merah + bawang putih + halia
Bahan B
- Buah keras 4 biji + udang kering segenggam – Blend sekali.
- Tumiskan bahan A hingga naik bau dan pastikan cili kering masak betul.
- Kemudian masukkan bahan B. kacau mesra.
- Masukkan pula rempah kari ikan (2 sudu besar). Kacau mesra.
- Masukkan 1 paket kerisik. Kacau & gaul mesra. Pastikan bahan-bahan masak sempurna (garing)
- Masukkan isi ikan dan airnya. Kacau dan biar seketika dengan api sederhana.
- Masukkan santan. (1 biji kelapa). Kacau mesra dan masukkan juga bunga kantan yang dibelah dua, 2 batang serai yang diketuk, garam + gula secukup rasa. Biarkan sampai antan masak (kuah nampak cantik berkilat)
Sambal
- Cili kering yang dah bersih & rebus
- Belacan
- Air masak sedikit
Bahan tambahan/sampingan untuk dimakan bersama
- Taugeh mentah
- Timun (buang kulit)
- Daun kesum (hiris halus)
- Limau kasturi
- Sapgeti
- Bawang besar mentah (hiris)
No comments:
Post a Comment