Monday 26 August 2013

Roti Jala..


ROTI JALA
1 kg tepung gandum
3 biji telur
2 st garam...
1 st sebuk kunyit
1/2 cwn minyak masak
9-10 cwn air


CARANYA
Campur semua bahan n blend hingga rata n tidak brgentel.
Jgn trlalu cair n pekat sukatan air tu brgantung pd jenis tpg.
Klu cair nanti jalanya x halus n x cantik..sewaktu mnjala hendaklah lakukn dgn pantas sipaya jalanya halus..blh dpt dlm 90-100 keping roti jala...



Resepi Kak Suhaini Abdul Wahab

Rainbow Steamed Cake..

RAMAI YANG MINTA RESEPI DI GAMBAR PROFILE ARJK CUBA RESEPI DIBAWAH....

Rainbow Steamed Cake

Bahan-bahan:
6 biji telur
2 biji kuning telur
250 gram gula kastor
½ sudu teh esen vanila
½ sudu teh garam
1 sudu teh ovalette
175 ml santan KARA - ditambah dengan sedikit air
200 gram tepung kek

Pewarna:
Ungu, biru gelap, biru laut, hijau, kuning, orange, merah.

Loyang 22 x 22 x 8 cm yang digris dengan mentega dan alas dengan kertas minyak dan gris lagi. Taburkan dengan sedikit tepung nipis-nipis.
Panaskan periuk kukusan hingga air mendidih.

Cara-cara :
1. Pukul telur, kuning telur, gula kastor, garam, ovelette dan esen vanila hingga kembang dan gebu kira-kira 5-6 minit. Masukkan tepung kek sambil diayak secara sedikit-sedikit dan kacau rata.
2. Tuang santan sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
3. Bahagikan adunan menjadi 7 bahagian. Dan setiap bahagian lebih kurang 130gm dan diletak pewarna yang berbeza. 
4. Tuang adunan pertama warna ungu ke dalam loyang, dengan api perlahan kukus selama 10 minit. Tuang adunan kedua warna biru gelap kukus selama 10 minit. Buat hingga adunan seterusnya dan kukus yang akhir selama 20 minit hingga masak. Angkat.
5. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidang.



BAHAN
6 biji telur
2 biji kuning telur
250 gram gula kastor
½ sudu teh esen vanila
½ sudu teh garam
1 sudu teh ovalette
175 ml santan KARA - ditambah dengan sedikit air
200 gram tepung kek

PEWARNA
Ungu, biru gelap, biru laut, hijau, kuning, orange, merah.

Loyang 22 x 22 x 8 cm yang digris dengan mentega dan alas dengan kertas minyak dan gris lagi. Taburkan dengan sedikit tepung nipis-nipis.
Panaskan periuk kukusan hingga air mendidih.

CARANYA
1. Pukul telur, kuning telur, gula kastor, garam, ovelette dan esen vanila hingga kembang dan gebu kira-kira 5-6 minit. Masukkan tepung kek sambil diayak secara sedikit-sedikit dan kacau rata.
2. Tuang santan sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
3. Bahagikan adunan menjadi 7 bahagian. Dan setiap bahagian lebih kurang 130gm dan diletak pewarna yang berbeza.
4. Tuang adunan pertama warna ungu ke dalam loyang, dengan api perlahan kukus selama 10 minit. Tuang adunan kedua warna biru gelap kukus selama 10 minit. Buat hingga adunan seterusnya dan kukus yang akhir selama 20 minit hingga masak. Angkat.
5. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidang.

Daging Masak Hitam..

Daging masak hitam
Oleh:Azie Surip
cc : www.facebook.com/bukuresepi 
1/2kg daging -potong nipis
5biji bwg merah *
3 ulas bwg putih *
1 inci halia *
2 btg serai *
10 biji cili kering *
8 sudu besar kicap pekat*
2 sudu besar sos tiram *
2 sudu besar sos tomato*
- blend semua bhn *
Minyak utk tumis
2 tangkai daun kari
1 btg kayu manis
5 biji buah pelaga & cengkih
Garam & air secukupnya

1. Panaskan minyak, tumis daun kari, kayu manis, pelaga & cengkih
2. Masukkan bahan yg diblend. Biar masak kejap & mendidih
3. Masukkan daging & air. Kacau jgn bagi hangus, Masak sampai daging empuk
4. Rasakan dgn garam
5. Kalau nak byk kuah, tambah air lagi sikit & biar pekat.

Selamat Mencuba! :)

Resepi: Azie Surip
cc : www.facebook.com/bukuresepi

 BAHAN
1/2kg daging -potong nipis
5biji bwg merah *
3 ulas bwg putih *
1 inci halia *
2 btg serai *
10 biji cili kering *
8 sudu besar kicap pekat*
2 sudu besar sos tiram *
2 sudu besar sos tomato*
- blend semua bhn *
Minyak utk tumis
2 tangkai daun kari
1 btg kayu manis
5 biji buah pelaga & cengkih
Garam & air secukupnya






BAHAN
1. Panaskan minyak, tumis daun kari, kayu manis, pelaga ; cengkih
2. Masukkan bahan yg diblend. Biar masak kejap ; mendidih
3. Masukkan daging & air. Kacau jgn bagi hangus, Masak sampai daging empuk
4. Rasakan dgn garam
5. Kalau nak byk kuah, tambah air lagi sikit ; biar pekat.

Kek Coklat Moist..

KEK COKLAT MOIST
BAHAN-BAHAN
BAHAN A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
 
BAHAN B
3 biji telur Gred A
1 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat*
(Ayak bahan-bahan bertanda*)
 
UNTUK TOPPING
5 sudu besar susu cair
4 sudu besar gula pasir/halus
3 sudu besar susu pekat
3 sudu besar marjerin
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh garam
1 1/2 cawan air panas
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air
 
CARA MEMBUATNYA
Satukan kesemua BAHAN A di dalam periuk,masak di atas api kecil,kacau hingga sebati,sejukkan
Pukul telur hingga kembang,masukkan BAHAN A tadi,pukul sebati
Masukkan bahan-bahan bertanda*,pukul lagi dengan speed perlahan sehingga sebati
Gris loyang dengan mentega/marjerin,tuang adunan ke dalam loyang
Kukus selama 1 jam dengan api sederhana
 
UNTUK TOPPING
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk,kecuali air bancuhan tepung jagung,didihkan di atas dapur
Bila mendidih,masukkan air bancuhan tepung jagung,kacau sehingga likat,angkat dan tuang di atas kek yang sudah masak
Hias dengan coklat rice atau mengikut kreativiti masing-masing
Lagi sedap dimakan jika disejukkan di dalam peti ais selama 2-3 jam
SUMBER RESEPI(ILA AHMAD MY RESEPI-TERIMA KASIH BANYAK2)
 KEK COKLAT MOIST
BAHAN-BAHAN
BAHAN A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor...
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

BAHAN B
3 biji telur Gred A
1 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat*
(Ayak bahan-bahan bertanda*)

UNTUK TOPPING
5 sudu besar susu cair
4 sudu besar gula pasir/halus
3 sudu besar susu pekat
3 sudu besar marjerin
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh garam
1 1/2 cawan air panas
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA
Satukan kesemua BAHAN A di dalam periuk,masak di atas api kecil,kacau hingga sebati,sejukkan
Pukul telur hingga kembang,masukkan BAHAN A tadi,pukul sebati
Masukkan bahan-bahan bertanda*,pukul lagi dengan speed perlahan sehingga sebati
Gris loyang dengan mentega/marjerin,tuang adunan ke dalam loyang
Kukus selama 1 jam dengan api sederhana

UNTUK TOPPING
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk,kecuali air bancuhan tepung jagung,didihkan di atas dapur
Bila mendidih,masukkan air bancuhan tepung jagung,kacau sehingga likat,angkat dan tuang di atas kek yang sudah masak
Hias dengan coklat rice atau mengikut kreativiti masing-masing
Lagi sedap dimakan jika disejukkan di dalam peti ais selama 2-3 jam



Sumber Resepi (Ila Ahmad/My Resepi) 

Noraslinda Bugal/My resepi

Boston Cheesecake..

BOSTON CHEESECAKE
Sumber Resepi:Chef Daniel Choong

Bahan:

400g cream cheese
62g mentega
4 biji kuning telur
4 biji putih telur
100g gula kaster
150g dairy cream (unwhipped)
45g tepung jagung

*1 lapis sponge cake saiz 9'' utk dasar.

Cara:
1.Putar putih telur dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan gebu.

2.Pukul cream cheese dan mentega sehingga berkrim.Masukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul perlahan hingga rata.

3.Perlahankan mixer,masukkan bahan no.1.Mix selama 20 saat dan masukkan dairy cream,tepung jagung,mix lagi selama 1 minit.

4.Tuang adunan cream cheese ke dalam loyang 9'' inch yang telah diletak sponge cake tadi.

5.Steam bake kek dalam oven pada suhu 160'C  selama 1-1.5 jam (api atas dan bawah)

BOSTON CHEESECAKE
Sumber Resepi:  Chef Daniel Choong

BAHAN
400g cream cheese
62g mentega
4 biji kuning telur
4 biji putih telur
100g gula kaster
150g dairy cream (unwhipped)
45g tepung jagung

*1 lapis sponge cake saiz 9'' utk dasar.





CARANYA
1.Putar putih telur dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan gebu.
2.Pukul cream cheese dan mentega sehingga berkrim.Masukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul perlahan hingga rata.
3.Perlahankan mixer,masukkan bahan no.1.Mix selama 20 saat dan masukkan dairy cream,tepung jagung,mix lagi selama 1 minit.
4.Tuang adunan cream cheese ke dalam loyang 9'' inch yang telah diletak sponge cake tadi.
5.Steam bake kek dalam oven pada suhu 160'C selama 1-1.5 jam (api atas dan bawah

Thursday 22 August 2013

Puding Roti dan Sos Kustard...

PUDING ROTI BERSAMA SOS KASTAD

BAHAN
12 keping roti – dipotong kecil-kecil
1 litre susu segar/fresh milk
4 biji telur...
1 senduk brown sugar
1 sudu besar esen vanilla
2 sudu besar butter
Sedikit kismis

CARANYA
Rendam roti didalam fresh milk selama setengah jam. Masukkan telur, gula, butter dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Satukan dlm roti dan kacau adunan hingga sebati.
Masukkan kismis dan kacau sedikit.
Tuang adunan ke dalam periuk nasi elektrik dan masak. Cucuk dgn lidi utk mengetahui bahawa puding betul2 masak. Jika adunan tidak melekat pada lidi, bermakna sudah betul masak.

SOS KASTARD:

2 tin susu cair
4 sudu besar kastad
6 sudu besar gula perang lembut
1 sudu kecil esen vanilla

CARANYA
Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang, esen vanilla.
Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur.
Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa.
Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak (saya suka sedikit cair).



Resepi: Jamaliah Ibrahim
LAyari: facebook.com/bukuresepi


Sherperd Pie..

BAHAN MASHED POTATO

5 biji Kentang (rebus & lenyek)
Serbuk lada sulah
Garam
1/2 cawan Susu cair

CARANYA
Gaul rata semua bahan.

BAHAN UNTUK DAGING

4 keping Daging kisar (saye guna daging burger lembu oblong Ramly)
1 labu Bawang besar (dadu)
1 sudu besar rempah kari
2 sudu besar tomato puri
2 sudu besar tepung gandum
3/4 gelas air
Carrot (parut/sagat)
Garam
Oregano (saye guna yg powder)

CARANYA
Tumis bwg besar dgn sedikit minyak sehingga layu. Bubuh daging burger yg dicincang tadi. Bubuh serbuk kari. Gaul rata, kemudian bubuh tomato puri , oregano dan garam. Biar daging mesra dgn semua bahan. Kemudian bancuh tepung gandum dgn air. Tuang ke dlm adunan perlahan2. Kacau rata. Tutup api. Boleh bubuh carrot yg dihiris tadi.

Tuang adunan daging ke dlm loyang, tekan2 bagi mampat, kemudian bubuh mashed potato, tekan2 juga, last tabur mozarella cheese & parsley. Bakar suhu 180c dlm 20 minit. Siap. Selamat mencuba

*jika guna daging kisar boleh bubuh lada hitam sikit dlm daging, boleh guna burger oblong.. memang dah ada lada hitam.



Resepi: LinaKz Shaari
cc:www.facebook.com/bukuresepi



Thursday 1 August 2013

Nasi Mandy...

BAHAN
3 cawan beras basmathi - rendam 1/2 jam dan bilas bersih
1/2ekor ayam
2 batang carrot diparut
4 sudu besar minyak zaitun
1/2 cawan badam dipanggang
air secukupnya ( saya guna dlm 3 cwn)
1 labu bawang besar - dihiris
1/2 biji lemon
Garam secukup rasa


BAHAN REMPAH
4 biji buah pelaga -buang kulit luarnya
4 btg cengkih
10 biji lada hitam
sedikit kulit pala (nutmeg)
2 bayleaf
1 inci halia


CARANYA
Bahan2 untuk rempah disangai hingga naik bau dan dikisar hingga halus. Bahagikan kepada dua bahagian.

Perap ayam dgn lemon, separuh minyak zaitun, separuh rempah dan garam secukupnya. Panggang ayam hingga masak. Jika panggang menggunakan oven, setelah ayam masak masukkan ke dalam periuk dan masukkan arang yang dibakar. Tutup periuk, biar ayam mendapat aroma seperti dipanggang dengan arang.

Untuk nasi, panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan lebihan rempah dan beras. Kacau sebentar atas api sederhana. Masukkan bahan2 lain dan tanak hingga masak. 



Resepi:Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
cc:www.facebook.com/bukuresepi



Homade caramel Popcorn..

BAHAN
1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnya
garam secukup rasa


TAMBAH KARAMEL [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
TAMBAH COKLAT [Optional]
60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)


CARANYA
1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)

KARAMEL [Optional]
Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.


UNTUK COKLAT 
[Optional]
Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

Resipi : Aludra @ myresipi 
(www.myresipi.com/top/detail/8112)
Sumber : Ayu Jalinan Rasa



Photo: Layan popcorn sambil tengok tv.. Buat atas permintaan anak².. Terima kasih Aludra diatas perkongsian resipinya.. Dah banyak kali dah buat popcorn ikut resipi nie.. 

HOMEMADE POPCORN
Resipi : Aludra @ myresipi (www.myresipi.com/top/detail/8112)
Sumber : Ayu Jalinan Rasa

Bahan-bahan ( Ikut suka.. )
1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnya
garam secukup rasa

Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)

Tambah Coklat [Optional]
60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Cara-cara

1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
 
Untuk Karamel [Optional]
Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.

Untuk Coklat [Optional]
Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

Ayam Goreng Ketumbar Jintan...

BAHAN
1kg Ayam Segar (di potong - Bite size)
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh biji jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar gula halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


CARANYA
Potongan ayam di bersih dan di buburkan sedikit garam,di gaulkan dan di tepikan. Semua bahan2 rempah biji, bawang,halia di tumbuk jangan terlalu halus (jangan di blen) Gaulkan kepada ayam rata2 bersama gula halus dan serbuk dan rempauh yg di tumbuk. Tepikan di peti sejuk selama 1 jam.Panaskan kuali, minyak secukup-nya untuk menggoreng.Bila sudah panas tarukkan ayam di dalam kauli. Jangan terlalu banyak bila di goreng, supaya ia mudah garing.



Resepi: Chef Papajoh





Ayam Masak Daun Kunyit...

BAHAN
500g ayam - dipotong2 dan digaul garam dan kunyit
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sepotong kecil lengkuas - diketuk
1 batang serai - diketuk
1 sudu teh lada hitam ditumbuk kasar ( atau pakai jer serbuk yg kasar)
Sedikit serbuk kunyit
1/2 cawan santan pekat
Air secukupnya
Sedikit air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
Sehelai daun kunyit dihiris halus
Minyak masak


CARANYA
Goreng ayam setengah masak dan ketepikan. Bawang merah, bawang putih dan halia dikisar atau ditumbuk kasar. Panaskan minyak dan tumis bahan2 ini bersama serai dan lengkuas hingga wangi. Masukkan serbuk kunyit dan lada hitam. Kacau rata. Masukkan ayam, air secukupnya serta sedikit air asam jawa. Biar merenih hingga ayam masak. Masukkan santan, daun kunyit, gula dan garam. Biar mendidih sebentar dan bolehlah diangkat.



Resepi: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
cc:www.facebook.com/bukuresepi

Butter Prawn..

BAHAN A
10-15 ekor udang sederhana
5 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu kecil (serbuk lada hitam + lada sulah)
sedikit garam dan serbuk kunyit
1 senduk mentega
5 tangkai cili padi
1 tangkai daun kari


CARANYA
-cuci bersih udang, gaulkan garam,lada hitam,lada sulah,serbuk kunyit dan bawang putih
-panaskan butter dan masukkan masukkan udang dan semua bahan yang digaul tadi.
-bila udang hampir masak,masukkan cili padi dan daun kari. ketepikan.


BAHAN B
3biji kuning telur (gred A)
secubit garam
1/3 ketul butter
1/2 cawan minyak masak
baki butter cair yang goreng udang tadi


CARANYA
-campurkan minyak dan butter ke dalam lebihan butter yang goreng udang tadi
-pukul kuning telur dengan garfu dan campurkan secubit garam
-bila minyak n butter dah betul2 panas,pusingkan senduk bulat(belakang senduk)pada dasar kuali laju2..hati2 ya..jgn smpai kena minyak panas
-tuang kuning telur dengan jarak agak tinggi..paras muka smbil pusing2 senduk tu..biar kuning telur masak betul2 smpai jadi keemasan...
-padamkan api,tapis dan bila betul2 kering minyak baru cmpur/hias atas udang yang digoreng tadi.



Resepi: Naimah Md Ludin
cc: www.facebook.com/bukuresepi


Orea slice Cheese Cake..(No bake recipe)..

BAHAN:
250gm cream cheese Philadelphia.
100gm buttercup
100gm gula aising.
Biskut oreo ~ belah 2 n buang jemnya.
Cheddar cheese ~ utk parut atas permukaan kek.


CARANYA:
1) Cream cheese, butter n gula aising di mixer sehingga sebati.
2) Alaskan loyang dgn plastik atau kertas minyak... kertas minyak bagi lebih sampai tebing loyang kek.. senang nk bawak kluar kek nanti
3) Letakkan 2 senduk cream tadi ke dalam loyang n ratakan.
4) Susun biskut oreo menutupi seluruh permukaan cheese tadi.
5) Ulangi proses melapis sehingga selesai.
6) Lapisan akhir, hendaklah adunan cream cheese tu n taburkan parutan cheddar cheese di atas permukaan kek.
7) Tutup atas permukaan loyang dgn plastik wap n sejukkan dalam peti sejuk (saye boh kat tempat beku 10 jam).. Sudah keras, potong n hiaskan seperti yg disukai. 



Resepi:  LinaKz Shaari
Sumber resepi : Kak Rohayu
Oleh:LinaKz Shaari
cc: www.facebook.com/bukuresepi


Vadai...

BAHAN
200g Kacang dhal ( direndam 4 jam ke atas )
Secukup Minyak masak untuk goreng-celup


BAHAN A: ( dicincang )
1 biji Bawang besar
2 biji Cili merah
2 biji Cili hijau
2 tangkai Daun kari


BAHAN PERENCAH B:
1 sudu teh Serbuk cili
¼ sudu teh Serbuk kunyit
½ sudu teh Jintan putih
¼ sudu teh Jintan manis
1 ½ sudu teh Perencah Pati Ayam
Sedikit/secukup Garam


CARANYA
(1) Didihkan kacang dhal hingga masak. Tapis dan ketepikan. Biar menyejuk.
(2) Kisar ¾ kacang dhal rendam, kemudian campur-gaulkan semua bahan.
(3) Bulatkan campuran, seterusnya tekan dari bahagian atas secara perlahan-lahan.
(4) Goreng-celup hingga kuning keemasan.
(5) Hidang panas.



Resepi: Chef Arm

Sotong Bakar Percik..

BAHAN 
1/2 kg sotong
serbuk kunyit
garam halus

CARANYA
1)cuci bersih sotong dan kelar permukaan atas shj
2)gaulkan sotong dengan garam dan serbuk kunyit..bakar/panggang sampai masak
3)bila sotong dah masak boleh ambik skit percik tadi siram atas sotong..balik2 kan sampai percik agak garing..baki percik siram atas sotong masa hidang dlm pinggan nnti...



BAHAN PERCIK
2 batang serai (ketuk2 je)kalau nak bland pun boleh
*10 tangkai cili kering (potong pendek n rebus)
*sedikit belacan
*1 labu bawang besar
*2 - 3 inci kunyit hidup
*1 cawan santan cair
*1 sudu kecil jintan manis
* 4-5tangkai cili padi
jus asam jawa/asam keping
1/2 cawan pati santan pekat
garam dan gula secukup rasa
1 helai daun kunyit



CARANYA
-bland bahan * kemudian masukkan dalam kuali/periuk bersama serai yg dititik
-masak sampai agak2 nak pekat,masukkan jus asam jawa/asam keping,pati santan dan perasakan garam gula...biarkan mendidih...carik2n/hiris halus daun kunyit dalam percik (kalau nak ganti ngan daun limau purut pun boleh)
-bila dah masak boleh siram atas sotong bakar tadi
*kalau percik tu nak guna utk ayam perlu tambah halia masa bland cili n bhn2 lain tu ya



Resepi:  Naimah Md Ludin
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Biskut Sampan Rangup..

BAHAN
Bahan:
250gm butter (kami guna jenama Buttercup hat dlm tin punya)
200gm gula pasir (hat kasar punya tau.. kami boh 100 gm ja sbb kami ada boh mini coklat chips)
500gm tepung red rose (ayak)
100 gm mini coklat chips (kalau x mau boh coklat chips ni.. gula tu boh 200gm naa)


CARANYA
Gaul semua bahan.. gaul hujung jari ja sampai dia jadi cam serbuk roti/berderai. Sumbat dlm acuan sampan. Tekan2 dia. Bakar sekali dgn acuan dia tu. Bakar suhu 170C (ikot oven masing2) masa 20 minit. 1 adunan ni dpt lebih kurang 80+ keping. 



Resepi:LinaKz Shaari
Sumber resepi : Kak Hariyatul Asni
cc:www.facebook.com/bukuresepi


Daging Goreng Berempah...

BAHAN
Daging Lembu - 500g (dipotong)
1 Labu Bawang Besar - Dihiris (klu xde boleh gune bawang kecil)
Sedikit Halia - Dihiris
Bawang Putih - Dihiris (ikut suke nk letak banyak mana)
2 Tangkai Cili Merah - Dihiris
1 Sudu Makan Serbuk Kari
1 Sudu Besar Sos Tiram
Sedikit Kicap Manis
Sedikit Garam
Sedikit Serbuk Kunyit
Sedikit Minyak


CARANYA
1. Daging yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali dan masak sehingga kering airnya.
2. Masak daging sampai empuk. Kalau belum empuk tambahkan air sedikit sehingga daging empuk.
3. Masukkan bahan2 yang telah dihiris tadi goreng seketika.
4. Masukkan serbuk kari, sos tiram, kicap manis dan sedikit air. Perasakan dengan garam kalau kurang masin.
5. Siap. Sedia dimakan dengan nasi panas.




Resepi: Alia Nadia
cc:www.facebook.com/bukuresepi

Popia Nachos Berperis Kari dan Cheese..

BAHAN
Kulit Popia (1 Paket)
Nestum (8 sudu makan)
Serbuk Kari (1 1/2 sudu makan)
Cheese Powder (3 Sudu makan)


CARANYA
1 Gulung popia ikut size kesukaan masing-masing.
2 Lekat dengan air tepung
3 Potong kecil-kecil
4 Campurkan kesemua bahan kecuali Popia.
5 Blender kesemua bahan campuran.
6 Gaulkan dengan popia yang telah digoreng. (Rasa ikut citarasa masing2)



Resepi:Alyyena Cheah
cc:www.facebook.com/bukuresepi



Popia Nestum Rangup...

BAHAN
Kulit popiah (kami guna Jenama KG.. 1 paket yg ada 50 keping tu)
Nestum 3 in 1 (blend sampai halus)
Tepung gandum*
Air *
Minyak utk menggoreng


CARANYA
Satukan bahan yg bertanda * bagi dia jadi mcm gam, jgn likat sangat.. utk lekatkan kulit popiah ja. Ketepikan. Gulung kulit popiah.. jgn gulung padat sangat .. nanti goreng dia jadi padat & keras.. gulung tu longgar2 sket tau. Kami x guna lidi pon.. gulung mcm tu saja. Guna bancuhan tepung tadi utk lekatkan kulit popiah. Sapu sikit ja kat bahagian hujung kulit popiah. Jgn tindih2 kulit popiah yg digulung tu.. satni dia penyet. Ulang step ni sampai habis gulung kulit popiah. Lepas tu gunting serong popiah yg dah digulung tadi. Gunting serong dia jadi cantik..kembang ja bila digoreng.. nampak layer2. Lepas habis gunting.. goreng dia dlm minyak panas.. minyak kena banyak naaa.. tos. Bila dah sejuk gaul dgn nestum 3 in 1. Utk 1 paket kulit popiah 50 keping kami guna 7-8 paket nestum 3 in 1.



Resepi:LinaKz Shaari
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Biskut Dahlia Rangup...

BAHAN
1 1/2 cawan tepung kastard - diayak
1 1/2 cawan tepung jagung - diayak
1/2 cawan tepung gandum - diayak
3/4 cawan gula halus - tak manis sangat
1/2 cawan mentega
3 biji kuning telur


CARANYA
1. pukul mentega dan gula halus 2. masukkan kuning telur. kacau sehingga sebati 3. masukkan semua tepung yang telah diayak sedikit-sedikit dan ulikan 4. masukkan dalam acuan dan picit ke dalam dulang 5. bakar dalam oven dengan suhu 150 darjah celsius selama 10 minit
*saya bahagi kepada 2 bahagian. satu bahagian saya letak pewarna pink. dalam acuan masukkan sedikit bahagian pink dan sedikit yang asli.



Resepi: Norini Latif
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Puding Buih Berkuah..

BAHAN UNTUK PUDING
2 paket agar2 serbuk ~ 1pkt 10gm
1.2 liter air
6 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan
4 bj telur A ~ simpan 1 kuning telur utk digunakan dlm kuah
esen vanila
pewarna/emulco yg disukai

CARANYA
1. Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.
2. Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (menjadi meringue) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
3. Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuanl. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.



BAHAN KUAH:
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

CARANYA
1. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
2. Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk

Resepi:  Umiey Umira
cc:www.facebook.com/bukuresepi

Red Velvet Cupcakes..

BAHAN KEK
2 biji telur
1 1/2 cawan gula (sy guna gula halus )
1 1/2 cawan minyak canola ( sy guna minyak masak jer)
1 cawan plain yogurt (250 ml)
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu teh cuka
1 sudu teh vanilla
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh garam ( sy guna skit jer)


CARANYA:
Satukan gula, minyak, yogurt, pewarna, cuka dan vanilla. Pukul hingga sebati. Masukkan tepung, koko, baking soda and garam (sy ayak dulu bahan2 ni). Kaup dan balikkan hingga rata. Masukkan ke dalam acuan muffin separuh penuh dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25-30 minit hingga masak.
Sejukkan sebelum dihias dengan cream cheese frosting.


BAHAN CHEESE TOPPING:
2 cawan mascarpone (bleh ganti dengan cream cheese)
1 cawan gula aising, diayak
1/2 cawan krim putar
Parutan kulit lemon
CARANYA

Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Hias di atas cupcake yg dah sejuk.


Resipi Chuck Hughes dalam rancangan Chuck's Day Off
Oleh:Mufidah Abdul Hadi Alyunusi




cc: www.facebook.com/bukuresepi


Agar-agar simple...Kulit Oren..

BAHAN
1 peket agar2 tali
Perasa jagung
1 cawan gula
¼ tin susu pekat
Acuan: buah oren dipotong 2 (keluarkan isi buah oren)


CARANYA
1. Masak agar-agar dengan air sehingga mendidih.
2. Masukkan gula dan perasa, dan kacau. Biarkan mendidih
3. Masukkan susu. Kacau.
4. Tuang ke dalam acuan buah oren tadi. Biar seketika. Masukkan ke dalam peti.
5. Dah siap. Potong, dan bolehlah dihidang.


Resepi: MissYna Lyana
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Tart Chcocolate..

BAHAN
500gm Buttercup
350pm Tpg Gandum
350gm Tpg Jagung
150gm Tpg Beras
(ayak satukn ke3 Tepung ini)
2 cwn penuh Nestle Cornflakes – d kisar halus
1 cwn Icing Sugar
1 sdteh vanilla essence
*Manik berwarna warni
*Coklat Masakan @ Nutella secukupnya


CARANYA
Pukul Mentega, gula icing hgga memutih. Masukan Vanilla essence.
Kaupkan tepung2 td masuk ke adunan Mentega scr sdkt demi sedikit hgga
Ianya mnjdi ‘dough’ jk adunan terasa lembik tmbhkan kisaran cornflakes.
Terap d acuan Tart & bakar. 180 degree utk 15 -20 minit @ shgga kekuningan.
Bubuh coklat masakan d tengahnya & taburkan manik brwarna warni…



Resepi: Hana Abdullah 

Kuih Sagu..

BAHAN
1 cawan biji sagu, direndam air dan ditoskan
4 - 5 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan Cordial Rose Syrup F&N
Kelapa muda parut secukupnya


CARANYA
Masak air bersama sirap rose dan gula hingga larut….
Masukkan biji sagu dan kacau sehingga biji sagu kembang…
Tuang dalam loyang dan sejukkan sebelum dipotong…
Hidangkan dengan kelapa muda parut.



Resepi: Resepi Mudah

Jemput-jemput Udang Berjagung...

BAHAN
250g Tepung gandum
½ sudu teh Yis segera kering
½ biji Bawang besar ( dicincang )
1 tongkol Jagung ( diambil isi )
2 biji Cili api hijau ( diracik halus )
1 biji Cili merah ( dicincang )
1 tangkai Daun sup ( dicincang )
2 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis
250 ml Air
100g Isi udang ( dicincang )


BAHAN KUAH MASAM MANIS
2 tangkai Cili Merah ( dicincang )
1 tangkai Cili api hijau ( dicincang )
½ labu Bawang besar ( dicincang )
1 sudu besar Gula
4 sudu besar Air masak
2 sudu besar Cuka
2 sudu teh Garam


CARANYA
(1) Gaulkan semua bahan (A) hingga sebati. Ketepikan campuran selama 30 minit sebelum digoreng.
(2) Panaskan minyak lalu goreng jemput-jemput hingga kekuning-kuningan, angkat dan toskan.
(3) Ulangi proses tersebut sehingga adunan habis digoreng.
(4) Untuk menyediakan Kuah Masam Manis, campurkan semua bahan dan gaul dengan sebati hingga anda dapat rasa masam, manis & sedikt masin.
(5) Jemput-jemput dihidang panas bersama kuah masam manis.



Resepi: Chef Arm




Sandwish Ayam..

BAHAN
2 sudu besar Minyak masak
1 buku Roti putih
½ biji Bawang besar ( dipotong halus )
1 sudu teh Bawang putih ( dipotong halus )
1 ketul Seluruh paha ayam (dibuang tulang & dipotong dadu kecil)
2 kuntum Cendawan kering ( dipotong dadu kecil )
2 sudu besar Daun bawang ( dipotong halus )
1 cawan Serbuk Roti


BAHAN PERAP A
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Sos tiram
1 sudu teh Gula
¼ sudu teh Kicap pekat
5 sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Minyak bijan


BAHAN PEMEKATAN B
1 sudu teh Tepung kentang
3 sudu besar Air


BAHAN CAMPURAN C (TELUR)
3 biji Telur
3 renjis Garam Halus
5 renjis Serbuk Lada Putih


CARANYA
(1) Perap ayam dengan bahan (A) selama 30 minit atau ke atas.
(2) Untuk menyediakan inti, panaskan minyak, tumis bawang besar & bawang putih hingga naik bau.
(3) Tambahkan ayam & cendawan, seterusnya kacau-goreng hingga masak.
(4) Pekatkan sos dengan bahan (B), padam api sebaik sahaja didih dan ketepikan. Biar menyejuk.
(5) Singkirkan kulit roti putih, sapukan inti di separuh roti tersebut, lipat dan tutup dengan bahagian yang satu lagi.
(6) Salutkan sandwic dengan campuran telur (C) dan serbuk roti.
(7) Goreng-celup hingga rangup, hidang panas.



Resepi: Chef Arm



Tempe Bilis Bersambal..

BAHAN A:
1 peket Tempe
120g Ikan bilis nipis
100g Kacang tanah


BAHAN KISAR: ( semua dikisar, kecuali minyak )
3 sudu besar Minyak masak
5 keping Cili kering
100g Bawang merah
1 sudu teh Serbuk belacan
5 biji Cili merah
11 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis
½ sudu teh Pes asam jawa ( digaul dengan 4 sudu besar air )
2 sudu besar Gula


CARANYA
(1) Potong tempe kepada hirisan nipis.
(2) Goreng-celup tempe, kacang tanah & ikan bilis hingga rangup. Ketepikan.
(3) Panaskan 3 sudu besar minyak, tumis bahan kisar (A) hingga naik bau.
(4) Masukkan semula tempe goreng, kacang tanah & ikan bilis, gaul sebati.
(5) Hidang dengan nasi.



Resepi: Chef Arm

Risol Makanan Laut...

BAHAN KULIT
100g Tepung gandum
2 biji Telur
150 ml Susu segar
100 ml Air
2 sudu besar Mentega cair
3 sudu teh Garam
Sedikit Minyak ( untuk mendadar )



BAHAN INTI
2 sudu besar Minyak
2 ulas Bawang merah ( dicincang halus )
2 ulas Bawang putih ( dicincang halus )
4 batang Filamen Ketam ( dipotong kecil )
150g Udang ( dibuang kulit & cincang )
50g Tuna ( dihancurkan )
50g Sayuran campur Beku


BAHAN SALUT
2 biji Telur ( dipukul )
60g Serbuk roti
Sedikit Minyak ( untuk menggoreng )


CARANYA
(1) Satukan semua bahan kulit kecuali minyak. Pukul dengan whisk
sehingga sekata, lalu masukkan mentega cair.
(2) Biar selama 10 minit. Panaskan kuali leper.
(3) Lenser sedikit minyak dan goreng 8 keping dadar. Ketepikan.
(4) Untuk inti: Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih.
(5) Masukkan udang, kacau 1 minit.
(6) Bubuh ketam, tuna dan sayuran campur.
(7) Bila sayuran empuk, kemudian angkat. Biar sejuk.
(8) Letak inti di atas dadar, gulung kemas dan lekatkan hujungnya.
(9) Celup dengan telur dan salut dengan serbuk roti.
(10) Goreng dalam minyak panas hingga keemasan.



Resepi: Chef Arm



Tart Kelapa..

BAHAN KULIT TART
450gm tpg gandum
250gm butter
80gm gula castor
1 biji telur

CARANYA
Satukan semua bahan dan uli jadi doh lembut.
Masukkan dlm acuan tat 
bakar 180 darjah celcius, sejukkan.


BAHAN INTI
1/2 cawan butter
1 cawan gula icing
2 biji telur
1 tin kelapa kering
100gm mix fruit
3/4 cawan tpg gandum
2 sudu makan serbuk badam. 

CARANYA
satukan butter + gula + telur whisk sebati.
Masukkan kelapa kering , tpg gandum , mix fruit dan serbuk badam.
Gaul sebati.
Masukkan inti ke dlm kulit tat , bakar api atas bawah 150 darjah celcius hingga kuning keemasan. 
Bergantung pd oven masing2.


Resepi: Norain Mohd Noor

Popia Cheese Ala Nachos..

BAHAN
1 paket kulit popia
8 sb nestum
4 sb cheese powder
1 sb serbuk kari daging
1 bj putih telur


CARANYA
1. gulung kulit popia & lekatkan hujungnya dgn putih telur. blh jgk di lipat ikut citarasa masing2.
2. buat sampai habis & potong ikut size yg disukai..
3. mesin nestum, cheese & serbuk kari hingga halus & ketepikan.
4. goreng kulit popia hingga keperangan dan toskan minyaknya..
5. masukan popia yg tlh digoreng td ke dlm bekas yg besar.. then masukan serbuk yg tlh dimesin halus. tutup bekas tersebut & goncang hingga semua serbuk menyeluputi popia.. dah siap.. 




Resepi: Resepi eksperimen

;