Wednesday 19 June 2013

Krunchy Karamel Almond...

BAHAN
200 gm tepung florenta (atau boleh gune bee sting mix)
200 gm badam keping
100 gm kuaci hijau
20 gm bijan hitam
Non stick baking paper


CARANYA

badam dan kuaci dibakar sebentar dlm oven suhu 160 C selama 5 minit,satukan semua bahan dalam bekas gaul rata hingga semua bersalut sempurna,sediakan loyang 14 x 14 alas loyang dgn non stick baking paper.panaskan oven pada suhu 160C.tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis2,bakar dlm oven 10minit,sejurus keluar dr oven terus potong kepada kepingan.jika sejuk ia akan keras.simpan dlm bekas kedap udara.potong gune pemotong pizza ( gune pisau je pun boleh).
Resepi: Dari blog ...MASAM MASAM MANIS


KRUNCHY KARAMEL ALMOND...mmg sedap x terkata..x rugi mencube walaupun bahan2 terase terrrrrsgt lah mahal hehehe..terima kasih bnyak2..

SUMBER RESEPI:DARI BLOG MASAM MASAM MANIS

bahanbahan

200 gm tepung florenta(kak chaq gune bee sting mix..florenta dikedai kek yg selalu kak chaq beli xde jual...rege rm15.00)
200 gm badam keping
100 gm kuaci hijau
20 gm bijan hitam
Non stick baking paper

CARA

badam dan kuaci dibakar sebentar dlm oven suhu 160 C selama 5 minit,satukan semua bahan dalam bekas gaul rata hingga semua bersalut sempurna,sediakan loyang 14 x 14 alas loyang dgn non stick baking paper.panaskan oven pada suhu 160C.tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis2,bakar dlm oven 10minit,sejurus keluar dr oven terus potong kepada kepingan.jika sejuk ia akan keras.simpan dlm bekas kedap udara.potong gune pemotong pizza(kak chaq gune pisau je)

Tuesday 18 June 2013

Agar-Agar Kering..

BAHAN:
38 gm agar-agar
400 gm gula batu
600 gm gula pasir
7 cawan air
Pewarna
Perasa ikut pilihan sendiri


CARANYA

1. Masak agar-agar dengan 7 cawan air sehingga agar-agar betul-betul hancur.
2. Masukkan gula dan didihkan sehingga gula hancur.
3. Tapis dan terap atau potong .
4. Letakkan dalam dulang dan jemur.
AGAR-AGAR KERING

Bahan-bahan:

38 gm agar-agar
400 gm gula batu
600 gm gula pasir
7 cawan air

Pewarna
Perasa ikut pilihan sendiri

Cara membuatnya:

1. Masak agar-agar dengan 7 cawan air sehingga agar-agar betul-betul hancur.
2. Masukkan gula dan didihkan sehingga gula hancur.
3. Tapis dan terap atau potong .
4. Letakkan dalam dulang dan jemur.

Mini Strawberry Roll Cake..

BAHAN
4 butir Kuning telur
1 butir Telur
6 gram Emulsifier
0.5 gram Vanili bubuk
75 gram Gula halus
40 gram Tepung Terigu
10 gram Susu Bubuk
75 gram Margarin (dicairkan)
15 gram Salad Oil



BAHAN ISI:
150 gram Butter Cream+Strawberry segar dipotong-potong


CARANYA
Kocok kuning telur, telur utuh, emulsifier, vanili bubuk, dan gula halus sampai mengembang
Masukkan terigu dan susu bubuk ke adonan di atas
Masukkan margarin cair dan Salad Oil ke adonan di atas, aduk rata
Tuang ke dalam loyang ukuran 30 x 40 x 3 cm yang sudah dialasi kertas
Bakar di oven pada suhu 200’C selama ± 10 menit


CARA HIASAN
Keluarkan cake yang sudah matang dari loyang. Poles dengan butter cream dan isi dengan strawberry segar. Gulung rapat selagi hangat
MINI STRAWBERRY ROLL CAKE

Bahan:
4     butir                Kuning telur
1     butir                Telur
6    gram                Emulsifier
0,5  gram               Vanili bubuk
75   gram               Gula halus
40   gram               Tepung Terigu
10  gram                Susu Bubuk
75   gram               Margarin (dicairkan)
15  gram                Salad Oil
 
Bahan isi:
150   gram             Butter Cream+Strawberry segar dipotong-potong
 
Cara Membuat:
Kocok kuning telur, telur utuh, emulsifier, vanili bubuk, dan gula halus sampai mengembang
Masukkan terigu dan susu bubuk ke adonan di atas
Masukkan margarin cair dan Salad Oil ke adonan di atas, aduk rata
Tuang ke dalam loyang ukuran 30 x 40 x 3 cm  yang sudah dialasi kertas
Bakar di oven pada suhu 200’C selama ± 10 menit
 
Cara Menghias:
Keluarkan cake yang sudah matang dari loyang. Poles dengan butter cream dan isi dengan strawberry segar. Gulung rapat selagi hangat

Biskut Lidah Kucing..

BAHAN
125gm butter
125gm marjerin
150gm gula halus
1 sudu teh esen vanila
100ml putih telur
200gm tpg gandum
50gm tpg jagung


CARANYA

Ayak tpg gandum dan tpg jagung. Ketepikan.
Pukul butter, majerin n gula halus hingga kembang dan naik gebu.
Masuk esen vanila, pukul rata.
Kemudian masuk telur dan masuk tpg yg diayak td.gaul rata.
Bahagi adunan jd 6 bhgn, warnakan. Dan masuk dlm piping bag utk d pipe kan...
Bakar 160 C 15 minit.. Ikut oven korang yer.. Lain oven lain suhu yg sesuai.
Resepi: Intan Normala
Intan Normala Biskut Lidah Kucing

125gm butter
125gm marjerin
150gm gula halus
1 sudu teh esen vanila
100ml putih telur
200gm tpg gandum
50gm tpg jagung

Cara buat
Ayak tpg gandum dan tpg jagung. Ketepikan.
Pukul butter, majerin n gula halus hingga kembang dan naik gebu.
Masuk esen vanila, pukul rata.
Kemudian masuk telur dan masuk tpg yg diayak td.gaul rata.
Bahagi adunan jd 6 bhgn, warnakan. Dan masuk dlm piping bag utk d pipe kan... 
Bakar 160 C 15 minit.. Ikut oven korang yer.. Lain oven lain suhu yg sesuai

Sunday 9 June 2013

Kek Coklat Keju Kukus..


BAHAN  : loyang 8x8x3

LAPISAN COKLAT :
170g tepung serbaguna/tepung gandum (diayak)
170g mentega / salted butter (pada suhu bilik) -
3 biji telur gred B
220g gula kastor
45 g serbuk koko - dibancuh dengan 150ml air suam
1 sudu kecil esen vanilla
Lapisan Keju :
600g krim keju (pada suhu bilik)
2 biji telur
120g gula kastor
1 sudu kecil jus lemon/jus oren/esen vanilla
4 sudu makan tepung gandum



CARANYA
LAPISAN COKLAT :Putar mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim dengan kelajuan maksima. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar dengan kelajuan perlahan.
Masukkan pula esen vanilla dan putar lagi.
Masukkan bancuhan koko tadi dan putar lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata dengan spatula. Setelah itu, putar dengan pengadun selama 20 saat sahaja. Ketepikan.


LAPISAN KEJU :
Putar krim keju hingga hancur. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga berkrim.
Masukkan telur satu demi satu. Putar lagi hingga rata.
Masukkan jus lemon/jus oren atau esen vanilla. Putar lagi.
Akhir sekali masukkan tepung. Putar hingga sebati.


CARA MENGUKUS 
Pastikan air kukusan panas dengan api perlahan. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega.
Adunan coklat dan adunan keju hendaklah dibahagi dua bahagian sama rata. Mula-mula tuangkan lapisan coklat ke dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 20 minit. (penutup loyang hendaklah dibalut dengan tuala bersih supaya air kukusan tidak menitik ke dalam loyang). Loyang tidak perlu ditutup dengan kertas foil atau plastik.
Kemudian tuangkan pula adunan keju dan ratakan. Kukus lagi selama 20 minit.
Setelah itu, masukkan pula adunan coklat. Ulangi proses hingga habis

kesemuanya. Seterusnya boleh juga ditambahkan lagi masa mengukus selama 10-15 minit.
Setelah masak, tutupkan api. Biarkan kek sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang.
Resepi:Qaseira Ummi

 

Muffin Oren..


BAHAN A:
2 1/2 cawan Tepung gandum
1 cawan Gula kastor
1/2 sudu teh Bikarbonat Soda
1 sudu teh Baking Powder
1/2 sudu teh Garam
1 biji Parutan kulit oren


BAHAN B
1 1/2 cawan Minyak jagung
1/4 cawan Dadih asli
1/4 cawan Jus oren
1/2 cawan Susu segar
2 biji Telur
1 sudu teh Cuka
1 sudu teh Vanila
sedikit Pewarna oren secukupnya


CARANYA
(1) Dalam mangkuk besar, satukan semua bahan (A).
(2) Dalam mangkuk kecil, pukul bahan (B) sehingga sebati.
(3) Masukkan campuran (B) ke dalam (A) sambil dikacau rata.
(4) Sudukan ke dalam mangkuk kertas.
(5) Bakar pada suhu 190oC selama 30-35 minit atau sehingga masak.
Resepi: Chef Arm

Kek Lapis Cheese...


BAHAN
Biskut merie perisa coklat/coffee
400ml fresh milk
500gm cream cheese
100gm whipping cream
1 1/2tbs gelatin halal(cmpur dgn air mndidih 50ml)



CARANYA
1.sediakan loyang n alas pki foil or baking paper supya senang untuk dkluarkan.
2.pukul cream cheese smpi tidak bketul2x,bekas lain pukul whipping cream smpi kental.then campurkn kdalm cream cheese.guna spatula je kcau..
3.cmpur dgn gelatin yg tela larut.gaul smpi sekata
4.panaskan fresh milk ,celup biskut kdlm susu .celup kjap ja nnti hancur.
5.susun dlm loyang or bekas.selang selikn dgn cream cheese tadi smpi habis.
6.akhir skli hentak2xkn supya cream cheese padat dbawa.
7.simpan dlm esbok 1-2 jam.bru bole dpotong.

hiasan:bole taburkn biskut lebihan n ikut suka.
Resepi: resepi asal:ryo@ryoazhar
olahan:erna awang
Photo: kek lapis cheese
resepi asal:ryo@ryoazhar
olahan:erna awang
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

biskut merie perisa coklat/coffee
400ml fresh milk

500gm cream cheese
100gm whipping cream
1 1/2tbs gelatin halal(cmpur dgn air mndidih 50ml)

cara2xnya
1.sediakan loyang n alas pki foil or baking paper supya senang untuk dkluarkan.
2.pukul cream cheese smpi tidak bketul2x,bekas lain pukul whipping cream smpi kental.then campurkn kdalm cream cheese.guna spatula je kcau..
3.cmpur dgn gelatin yg tela larut.gaul smpi sekata
4.panaskan fresh milk ,celup biskut kdlm susu .celup kjap ja nnti hancur.
5.susun dlm loyang or bekas.selang selikn dgn cream cheese tadi smpi habis.
6.akhir skli hentak2xkn supya cream cheese padat dbawa.
7.simpan dlm esbok 1-2 jam.bru bole dpotong.

hiasan:bole taburkn biskut lebihan n ikut suka.

selamat mncuba:)

Brownies Coklat Cheese Nutella...


BAHAN BROWNIES
1 cawan mentega
2 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan cocoa powder
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
1 cawan tepung
1 cawan roasted badam / hazelnut



BAHAN CHEESECAKE
125g Cream cheese
60 g mentega
1/2 cwn gula halus
1 biji telur
1 cawan tepung
1camca jus lemon
1/4 cawan susu segar


BAHAN TOPPING:

1 cawan roasted badam / hazelnut
1 botol kecil nutella
coklat cair


CARA (brownies):
pukul mentega + gula hingga kembang, masukkan telur, garam + baking powder, pukul rata, masukkn cocoa dan tepung, gaul rata, masukkan badam gaul kejap2 je pakai spatula
griskan loyang 8x8, alas kertas dan bakar 40 minit, 180 darjah celcius/ shgga masak

CARA (cheesecake):
pukul Cream cheese + butter + gula halus.... sehingga kembang.. kemudian telur satu persatu.... masukkan tepung + jus lemon dan susu segar.......
guna kaedah double boil utk bakar,loyang 8x8, suhu 160 darjah celcius, smpai masak (cucuk lidi x lekat kat lidi)

++ bakar cheesecake & brownies berasingan

PENYEDIAAN:-
lepas sejuk keluarkan brownies & cheesecake dari loyang.. sapu nutella atas brownies, letakkan lapisan cheesecake atasnya, sapukan lagi nutella atas cheesecake, tabur kacang & coklat chip, lukiskan lagi dengan coklat cair melintang2 utk hiasan...


Resepi: Marina Omar



Photo: Brownies Coklat Cheese Nutella 
Oleh:MaRina OmAr
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Resepi Brownies :
1 cawan mentega
2 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan cocoa powder
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
1 cawan tepung
1 cawan roasted badam / hazelnut

Resepi Cheesecake:
125g Cream cheese
60 g mentega
1/2 cwn gula halus
1 biji telur
1 cawan tepung 

1camca jus lemon
1/4 cawan susu segar

Topping:
1 cawan roasted badam / hazelnut
1 botol kecil nutella
coklat cair

cara (brownies):
pukul mentega + gula hingga kembang, masukkan telur, garam + baking powder, pukul rata, masukkn cocoa dan tepung, gaul rata, masukkan badam gaul kejap2 je pakai spatula

griskan loyang 8x8, alas kertas dan bakar 40 minit, 180 darjah celcius/ shgga masak

cara (cheesecake):
pukul Cream cheese + butter + gula halus.... sehingga kembang.. kemudian telur satu persatu.... masukkan tepung + jus lemon dan susu segar....... 
guna kaedah double boil utk bakar,loyang 8x8, suhu 160 darjah celcius, smpai masak (cucuk lidi x lekat kat lidi)

++ bakar cheesecake & brownies berasingan

Penyediaan:
-lepas sejuk keluarkan brownies & cheesecake dari loyang.. sapu nutella atas brownies, letakkan lapisan cheesecake atasnya, sapukan lagi nutella atas cheesecake, tabur kacang & coklat chip, lukiskan lagi dengan coklat cair melintang2 utk hiasan...

Selamat mencube..!

Custard Chiffon Caramel Cake...

BAHAN CARAMEL:

60g gula (saya guna 2 sb)

BAHAN CUSTRAD LAYER:
95g gula (saya guna 90g)
220g Susu cair
55g (3 biji) Kuning telur
5g (1 sk) Custard powder



BAHAN CHIFFON CAKE:
BAHAN A
100g Bluekey self raising flour
55g gula
35g minyak jagung
35g (2 biji) kuning telur
1 sk esen vanila


BAHAN B160g (5 biji ) putih telur
1/4 sk cream of tartar
55g gula


CARANYA
1. Masak gula pada bahan karamel dalam loyang bersaiz 9' hingga keperang-perang. Ketepikan.
2. Satukan bahan2 custard, ketepikan.
3. Kemudian, satukan bahan2 A hingga sebati. Pukul bahan2 B hingga kembang & kaup balikkan dengan bahan2 A hingga sebati.
4. Tuang adunan custard dalam loyang tadi sambil menapis, dikuti dengan adunan chiffon cake.
5. Bakar guna water bath pada suhu 180C (saya guna 160) selama 45 minit atau hingga kek masak.
6. Apabila kek masak, terbalikkan dengan berhati2 & sejukkan sepenuhnya.

 

Sotong Sumbat Berkuah..


BAHAN
600 gm sotong
500 ml air
4 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 tangkai cili hijau, buang biji dan cincang halus
1 tangkai cili merah, buang biji dan cincang halus
3 tangkai daun ketumbar dicincang halus
1 bawang besar, dihiris bulat-bulat
4 sudu makan rempah kari ikan
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap pekat ( guna kicap ABC...sedappp)
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
100 ml minyak masak
Lidi pencucuk secukupnya
Garam secukup rasa

CARANYA
1. Pukul telur, separuh bawang,(bg sesiapa yang minat bawang putih boleh la tambah sedikit) daun ketumbar, cili hijau, cili merah dan garam, serbuk cili sedikit bg yg inginkan rasa pedas.... sehingga rata.( nak tambah carrot pun boley...)
2. Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
3. Sumbatkan telur ke dalam sotong.(pastikan anda sumbat dengan mampat...x mo ada ruang kosong) Sematkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan.
4. Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
5. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampr pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
6. Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yang dihiris bulat. Kacau hingga layu. Tutupkan api.
 
Resepi: Sya Syazila
 
Photo: sotong sumbat berkuah
Oleh:Sya Syazila
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan:
600 gm sotong
500 ml air 
4 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 tangkai cili hijau, buang biji dan cincang halus
1 tangkai cili merah, buang biji dan cincang halus 
3 tangkai daun ketumbar dicincang halus 
1 bawang besar, dihiris bulat-bulat
4 sudu makan rempah kari ikan
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap pekat( guna kicap ABC...sedappp)
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
100 ml minyak masak
Lidi pencucuk secukupnya
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:
1. Pukul telur, separuh bawang,(bg sesiapa yang minat bawang putih boleh la tambah sedikit) daun ketumbar, cili hijau, cili merah dan garam, serbuk cili sedikit bg yg inginkan rasa pedas.... sehingga rata.( nak tambah carrot pun boley...)
2. Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
3. Sumbatkan telur ke dalam sotong.(pastikan anda sumbat dengan mampat...x mo ada ruang kosong) Sematkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan.
4. Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
5. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampr pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
6. Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yang dihiris bulat. Kacau hingga layu. Tutupkan api.

Chocolate Chip Muffins..

BAHAN
2 cawan tepung gandum
1 Tbsp Baking Powder
½ tsp garam
1/8 tsp serbuk coffee/nescafe
satu paket besar chocolate chips (ikut kehendak)
2/3 cawan Whole Milk
½ cawan butter yang dicairkan
2 tbsp buttermilk/sour cream
2 biji telur
½ tsp Vanilla Extract
1/3 cawan gula halus
1/3 cawan Brown Sugar

CARANYA
1) Panaskan oven pada 180 degrees. Dalam masa yg sama, boleh sediakan substitute utk buttermilk kalau xnak beli. Tuang 1/3 cawan whole milk dan kemudian campurkan bersama 2 sudu cuka masakan atau cuka buahan. sy guna apple cider vinegar. Biar selama 10 minit kemudian kacau dan boleh digunakan.

2) Dalam sebuah mangkuk kecil, campurkan kesemua 4 bahan pertama dlm resipi di atas dan ketepikan.

3) Dalam mangkuk kecil yg lain, campurkan semua chocolate chips dan separuh dr campuran tepung. Gaulkan dan pastikan setiap chocolate chip bersalut dgn tepung. Ini adalah tips utk memastikan apabila muffin di masak, choc chips tidak akan tenggelam ke dasar muffin dan melekat.

4) Dalam mangkuk yg besar, campurkan semua bahan2 basah. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan semua bahan kering dan kacau. Jgn over mix or else nnti muffin takkan naik. Masukkan pula choc chips bersalut tepung tadi. Gunakan spatula utk kaup balik adunan.

5) isikan muffin 3/4 cawan. kemudian bakar selama 15 hingga 18 min. Boleh check menggunakan lidi dan lihat jika adunan masih melekat, biarkan lg beberapa minit.

Resepi: Puspa Wangi
 
Photo: Chocolate Chip Muffins 
Oleh: Puspa Wangi
cc : www.facebook.com/bukuresepi 


2 cawan tepung gandum
1 Tbsp Baking Powder
½ tsp garam
1/8 tsp serbuk coffee/nescafe
satu paket besar chocolate chips (ikut kehendak)
2/3 cawan Whole Milk
½ cawan butter yang dicairkan
2 tbsp buttermilk/sour cream
2 biji telur
½ tsp Vanilla Extract
1/3 cawan gula halus
1/3 cawan Brown Sugar

Steps:
1) Panaskan oven pada 180 degrees. Dalam masa yg sama, boleh sediakan substitute utk buttermilk kalau xnak beli. Tuang 1/3 cawan whole milk dan kemudian campurkan bersama 2 sudu cuka masakan atau cuka buahan. sy guna apple cider vinegar. Biar selama 10 minit kemudian kacau dan boleh digunakan.

2) Dalam sebuah mangkuk kecil, campurkan kesemua 4 bahan pertama dlm resipi di atas dan ketepikan.

3) Dalam mangkuk kecil yg lain, campurkan semua chocolate chips dan separuh dr campuran tepung. Gaulkan dan pastikan setiap chocolate chip bersalut dgn tepung. Ini adalah tips utk memastikan apabila muffin di masak, choc chips tidak akan tenggelam ke dasar muffin dan melekat.

4) Dalam mangkuk yg besar, campurkan semua bahan2 basah. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan semua bahan kering dan kacau. Jgn over mix or else nnti muffin takkan naik. Masukkan pula choc chips bersalut tepung tadi. Gunakan spatula utk kaup balik adunan. 

5) isikan muffin 3/4 cawan. kemudian bakar selama 15 hingga 18 min. Boleh check menggunakan lidi dan lihat jika adunan masih melekat, biarkan lg beberapa minit.

Selamat mencuba! :)

Kek Keju Chocolate..

BAHAN A:185 GRAM MANTEGA
280 GRAM GULA KASTOR
4 BIJI TELUR
240 GRAM TEPUNG NAIK SENDIRI
100 GRAM SERBUK KOKO
100 GRAM COKLAT MASAKAN
1/4 CAWAN AIR
1 CAWAN SUSU SEGAR
1 CAMCA SODA

BAHAN B:200 GRAM KRIM KEJU
20 GRAM TEPUNG JAGUNG
30 GRAM GULA
1 BIJI TELUR

CARANYA
-CAIRKAN COKLAT MASAKAN BERSAMA 1/4 AIR DI ATAS API YG PERLAHAN.
-AYAK SERBUK KOKO,SODA DAN TEPUNG.
-PUKUL MENTEGA DAN GULA HINGGA KEMBANG.
-MASUKAN TELUR SATU PER SATU.PUKUL SEBATI.
-KEMUDIAN MASUKAN BAHAN-BAHAN KERING SELANG SELI DENGAN SUSU.BUT SAMPAI HABIS TEPUNG DAN SUSU GAUL SEBATI.KETEPIKAN.

BAHAN B.CAMPURKAN TEPUNG,GULA DAN KEJU PUKUL SAMPAI GEBU.MASUKAN TELUR DAN KACAU SEBATI.


-TUANG ADUNAN SELANG SELI SAMPAI HABIS DAN LOREKAN DNG GARFU.TAPI SAYA BUAT IKUT SUKA JE KADANG2 ADUNAN KUJU D BAWAJ JE YG COKLAT KAT ATAS MACAM DLM GAMBAR TU.BAKAR CARA STEAMBATH.
 
Resepi: Naimah Sheriff
 
 

Tart Blueberry Simple..


BAHAN
180gm butter
50gm minyak sapi
80gm gula aising
250gm tepung jagung
50gm susu tepung
1 biji kuning telur
perwarna biru+merah – kasi xperiment cket
Tepung gandum – bubuh cket2 sampai jadi doh ok

CARANYA
- satukan minyak sapi , butter dan gula.
- putarkan sampai berkrim.
- masuk kuning telur dan seterusnya pewarna tersebut
- masuk tepung jagung + susu tepung
- masuk tepung gandum sedikit demi sedikit hingga jadi doh yang lembut.
- pump guna acuan tart. masuk inti gulung...
- bakar suhu 150'c lebih kurang 15 minit atau sehingga masak

Inti:
- Jem tart nenas + jem blueberry (gaul bagi sebati, ok)
Resepi: Noof Hafizan Shahruddin

Photo: TART BLUEBERRY SIMPLE
Oleh:Noor Hafizan Shaharuddin
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

Bahan-bahan:
180gm butter
50gm minyak sapi
80gm gula aising
250gm tepung jagung
50gm susu tepung
1 biji kuning telur
perwarna biru+merah – kasi xperiment cket 
Tepung gandum – bubuh cket2 sampai jadi doh ok

Cara membuatnya:
- satukan minyak sapi , butter dan gula. 
- putarkan sampai berkrim.
- masuk kuning telur dan seterusnya pewarna tersebut
- masuk tepung jagung + susu tepung
- masuk tepung gandum sedikit demi sedikit hingga jadi doh yang lembut.
- pump guna acuan tart. masuk inti gulung...
- bakar suhu 150'c lebih kurang 15 minit atau sehingga masak

Inti:
- Jem tart nenas + jem blueberry (gaul bagi sebati, ok)

Almond London...

BAHAN250g butter
450g tepung gandum
2 sdk Emplex
140g gula icing
2 biji telor kuning
1 sdk esen vanila
150 biji badam( di panggang dahulu 170 deg celcius- 15-20 min)

CARANYA
 ayak tepung dan emplex,
Pukul butter diikuti gula icing kemudian esen vanila.. Hingga lembut..
Masukkan kuning telur 1 per 1 , pukul sebati..
Masuk tepung dan uli hingga menjadi doh yg lembut..
Bulat2kan doh, letak badam.. Bakar selama 25-30 min dgn suhu 150 deg celcius( bergantung pd oven masing2)

Cream Puff (Choux Paste)...

BAHAN CREAM PUFF 100gm majerin
250gm air
125gm tepung gandum
3bj telur

BAHAN PASTRY CREAM500ml susu uht
20gm tepung jagung
25gm tepung kastad
100gm castor sugar
2bj telur

CARANYA:1. panskan api. masukkan majerin dan air ke dalam periuk sehingga majerin tersebut cair.
2. perlahankan api dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. kacau sehingga adunan tidak melekat pada periuk.angkat dan biarkan seketika.
3. setelah sejuk,,masukkan telur dan gaul sehinnga sebati dan siap untk dipiping dan dibakar.

CARA PENYEDIAAN PASTRY CREAM:1. all in one method. campur semua skali bahan dan letak atas api dan tambah sedikit esen vanilla. seeloknya tepung ditapis utk mengelakkan krim berketul.
2. kacau sehingga krim pekat .

Photo: Resepi cream puff (choux paste)
Oleh:Nur Amirah
cc : www.facebook.com/bukuresepi

cream puff :
100gm majerin
250gm air
125gm tepung gandum
3bj telur

pastry cream :
500ml susu uht
20gm tepung jagung
25gm tepung kastad
100gm castor sugar
2bj telur

cara2 penyediaan cream puff :
1. panskan api. masukkan majerin dan air ke dalam periuk sehingga majerin tersebut cair. 
2. perlahankan api dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. kacau sehingga adunan tidak melekat pada periuk.angkat dan biarkan seketika.
3. setelah sejuk,,masukkan telur dan gaul sehinnga sebati dan siap untk dipiping dan dibakar.

cara2 penyediaan pastry cream :
1. all in one method. campur semua skali bahan dan letak atas api dan tambah sedikit esen vanilla. seeloknya tepung ditapis utk mengelakkan krim berketul.
2. kacau sehingga krim pekat .

simple and nice

Kek Batik Pandan Horlick..

BAHAN:-1 Bungkus biskut marie (dpatah2kan)
1 cwn planta
1 1/2 cwn tepung gandum
1 cwn horlick
1 cwn gula
1 cwn susu pekat manis
2 biji telur
emulco/pes andan dn wrna hijau

CARANYA:-1.pukul telur dgn gula sampai kembang kemudian masukan planta -pukul lagi,dn masukan susu-mixer
2.masukan horlick gaul sebati dn sekata kemudian masukan pula tepung gandum.
3.dh sebati masukan emulco/pes pandan dn wrna hijau-mixer lagi sampai sekata
4.masak adunan dlm kualidgn api sederhana dn sentiasa kacau samapi aduan hampir pekat kemudian masukan biskut mirie yg telah di patahkan td dn kacau bir semua nya becampur dgn sebati.
5.tuang adunan ke dlm loyang yg telah di alas dgn foil cooking,tekan dan mampatkan aduan dgn padat.d suam bh simpan dlm peti ais.sdp dmkn masa sejuk.
 
Resepi: Amihan Danaya
 
 
Photo: KEK BATIK PANDAN HORLICK (By Admin Amihan Danaya)
BAHAN2:-
1 Bungkus biskut mirie (dpatah2kan) 
1 cwn planta
1 1/2 cwn tepung gandum
1 cwn horlick
1 cwn gula
1 cwn susu pekat manis
2 biji telur
emulco/pes andan dn wrna hijau

CARA MEMBUAT:-
1.pukul telur dgn gula sampai kembang kemudian masukan planta -pukul lagi,dn masukan susu-mixer
2.masukan horlick gaul sebati dn sekata kemudian masukan pula tepung gandum.
3.dh sebati masukan emulco/pes pandan dn wrna hijau-mixer lagi sampai sekata
4.masak adunan dlm kualidgn api sederhana dn sentiasa kacau samapi aduan hampir pekat kemudian masukan biskut mirie yg telah di patahkan td dn kacau bir semua nya becampur dgn sebati.
5.tuang adunan ke dlm loyang yg telah di alas dgn foil cooking,tekan dan mampatkan aduan dgn padat.d suam bh simpan dlm peti ais.sdp dmkn masa sejuk.

Puding Karamel Kukus..

BAHAN UNTUK KARAMEL/GULA HANGUS1 cawan gula pasir
1/2 cawan air

BAHAN UNTUK PUDING5 biji telur Gred A(buang tali pusat telur untuk elakkan bau hanyir)
1 tin susu cair = 400 gram
1 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA
UNTUK KARAMEL/GULA HANGUS
Masukkan gula pasir untuk buat gula hangus ke dalam periuk/kuali,cairkan sehingga keperang-perangan di atas api sederhana
Bila gula dah bertukar perang,baru masukkan 1/2 cawan air dan kacau laju2 agar tidak berketul.Padamkan api
Tuang gula hangus dalam bekas plastik/bekas dadih yg kecil2 dalam 1 atau 2 sudu besar bg setiap bekas
Biarkan sejuk pada suhu bilik
Pastu kita buat puding plak

UNTUK PUDINGPecahkan 5 biji telur dan pukul ala2 manja je(janji telur kuning dan putih sebati je)
Masukkan 1 tin susu cair ke dalam periuk dan panaskan di atas dapur dengan api sederhana
Masukkan 3 sudu besar gula pasir,1 cawan air dan 1 sudu teh esen vanilla ke dalam periuk tadi
Kacau sehingga gula larut dan padamkan api
Tuang adunan dlm periuk ke dalam telur yg dipukul manja tadi,kacau sebati dan tapis
Tuang adunan puding ke dalam bekas yg dah ada gula hangus tadi
Kukus selama 30 minit. Bleh dpt dalam 10-15 bekas plastik/dadih yg kecik2 tu.
Resepi: Blog Fakhruru
 
 
 
:
Photo: PUDING KARAMEL KUKUS
BAHAN-BAHAN
UNTUK KARAMEL/GULA HANGUS
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air
 
BAHAN-BAHAN
UNTUK PUDING
5 biji telur Gred A(buang tali pusat telur untuk elakkan bau hanyir)
1 tin susu cair=400 gram
1 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
 
CARA MEMBUATNYA
UNTUK KARAMEL/GULA HANGUS
Masukkan gula pasir untuk buat gula hangus ke dalam periuk/kuali,cairkan sehingga keperang-perangan di atas api sederhana
Bila gula dah bertukar perang,baru masukkan 1/2 cawan air dan kacau laju2 agar tidak berketul.Padamkan api
Tuang gula hangus dalam bekas plastik/bekas dadih yg kecil2 dalam 1 atau 2 sudu besar bg setiap bekas
Biarkan sejuk pada suhu bilik
Pastu kita buat puding plak
 
UNTUK PUDING
Pecahkan 5 biji telur dan pukul ala2 manja je(janji telur kuning dan putih sebati je)
Masukkan 1 tin susu cair ke dalam periuk dan panaskan di atas dapur dengan api sederhana
Masukkan 3 sudu besar gula pasir,1 cawan air dan 1 sudu teh esen vanilla ke dalam periuk tadi
Kacau sehingga gula larut dan padamkan api
Tuang adunan dlm periuk ke dalam telur yg dipukul manja tadi,kacau sebati dan tapis
Tuang adunan puding ke dalam bekas yg dah ada gula hangus tadi
Kukus selama 30 minit
Dapat dalam 10-15 bekas plastik/dadih yg kecik2 tu
SUMBER RESEPI:BLOG FAKHRURU-TERIMA KASIH BANYAK

Fruit Tart...

BAHAN PASTRY:-113 g mentega
75 g gula halus
1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
 

BAHAN KRIM PASTRY:-150 ml susu segar
2 biji telur
8 sudu gula halus
2 sudu tepung gandum*
2 sudu tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
130 gram butter yg dicairkan
 
CARANYA UNTUK PASTRY:-
 
Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut. Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
2. Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.
3. Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning ke emasan.
4. Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan.
 

CARANYA UNTUK CUSTARD1. satukan tepung gandum,tepung jagung,gula bersama 3 sudu susu di dalam sebuah mangkuk.
2. kemudian pecahkan 2 biji telur dan kacau bersama campuran td. setelah itu masukkan baki susu dan kacau.
3. Tuang ke dalam periuk. Masak di atas api yg sgt perlahan. Jangan berhenti mengacau menggunakan whisker.
4.dia akan memekat secara perlahan2. setelah pekat, kacau selama 2 minit lg, tutup api dan sejukkan. Masukkan juga satu sudu kecil esen vanilla dan kacau. Kemudian biarkan menyejuk di dalam petii sejuk.
5. setelah pastry dan custard sejuk, boleh mula mengisi custard di dalam pastry. gunakan piping bag utk. kemudian hiaslan buah pilihan anda.
 
Resepi: Puspa Wangi
 
 
Photo: Fruit Tart 
Oleh: Puspa Wangi
cc : www.facebook.com/bukuresepi 
BAHAN2 PASTRY:-
113 g mentega
75 g gula halus
1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
BAHAN2 KRIM PASTRY:-
150 ml susu segar
2 biji telur
8 sudu gula halus
2 sudu tepung gandum*
2 sudu tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla 
130 gram butter yg dicairkan

1. UNTUK PASTRY:- Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut. Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
2. Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.
3. Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning ke emasan.
4. Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan.
UNTUK CUSTARD
1. satukan tepung gandum,tepung jagung,gula bersama 3 sudu susu di dalam sebuah mangkuk.
2. kemudian pecahkan 2 biji telur dan kacau bersama campuran td. setelah itu masukkan baki susu dan kacau.
3. Tuang ke dalam periuk. Masak di atas api yg sgt perlahan. Jangan berhenti mengacau menggunakan whisker.
4.dia akan memekat secara perlahan2. setelah pekat, kacau selama 2 minit lg, tutup api dan sejukkan. Masukkan juga satu sudu kecil esen vanilla dan kacau. Kemudian biarkan menyejuk di dalam petii sejuk.
5. setelah pastry dan custard sejuk, boleh mula mengisi custard di dalam pastry. gunakan piping bag utk. kemudian hiaslan buah pilihan anda.

Selamat mencuba! :)

Puding Roti Pelangi..

BAHAN
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8g serbuk agar@sepeket (kat sini jual peket 10g)
1/2 cawan gula - boleh kurangkan
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air (cawan saya pun sama cam kakhana 230ml gak)
pewarna merah,kuning & hijau (terpulang masing)


CARANYA

1.Didihkan 3 cawan air, serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
2.Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cawan). Kemudian masukkan ke dalam periuk agar2 yang sudah didih tadi.
3.Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. Matikan api.
4.Bahagi kepada 3. Masukkan warna pilihan dan kacau sebati (saya pun guna kaler merah, hijau, kuning sama ngan kakhana).
5.Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. Kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang ke atas warna hijau tadi. Biarkan puding gerak sendiri ke tepi, tak payah ratakan atau kacau. Kemudian ambil pula warna kuning, tuang di atas warna merah pula. Ulang dan ulang sampai abis. Ketika melapis/memarblekan hendaklah dengan cepat sebab puding/agar2 ni mudah sejuk/membeku.
6.Dah siap bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam. Enak dimakan ketika sejuk.


Resepi: Shima Yunus


Ice Cream Orange..

BAHAN
1/2 tin susu pekat
1 tin susu cair
Sebiji telur
1 sudu mkn ovalete
1 sudu teh esen vanila
Bahan perisa e.g. Keladi, jagung, durian (ikut suka)


CARANYACampurkan semua bahan kecuali perisa. Gunakan mixer pukul dlm 20 minit or sampai gebu. Bahagikan 2 bhgn. Satu bhgn lg cmpurkan dengan perisa. Ok....dh siap. Bekukan. Esoknya dh boleh mkn.



Resepi: Shida Razak


Photo: ***Shida Razak 

Ice cream orange
Bahan2:
1/2 tin susu pekat
1 tin susu cair
Sebiji telur
1 sudu mkn ovalete
1 sudu teh esen vanila
Bahan perisa e.g. Keladi, jagung, durian (ikut suka)

Cara2:
Campurkan semua bahan kecuali perisa. Gunakan mixer pukul dlm 20 minit or sampai gebu. Bahagikan 2 bhgn. Satu bhgn lg cmpurkan dengan perisa. Ok....dh siap. Bekukan. Esoknya dh boleh mkn

Pizza Tuna..

BAHAN DOH PIZZA:200 grm tepung gandum
125 ml air suam
1 paket yis segera
2 camca besar mentega atau minyak zaitun
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1-2 sudu besar shortening

BAHAN UNTUK TOPPING :1 tin sos speghetti Prego perisa traditional
1 tin tuna chunk in water
1 biji bawang - dipotong nipis-nipis
sos thousand island secukupnya
Cheese monzarella
Cheese cheeder

CARANYA
UNTUK DOH :- Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam , kacau rata dan tunggu berbuih.
Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh.
Uli hingga lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15 minit) . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.

Bila doh dah naik cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk meleperkan doh , saya tekan je guna jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza, senang je . Cucuk pada seleuruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 10-15 minit . Bila doh dah masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sikit .

Sapu sos pada pemukaan doh tadi, kemudian boleh la ditaburkan kepingan ikan tuna , bawang , sos thousand island dan last sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar .Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga topping masak kekuningan.
 
 
Resepi: Buku Resepi
 
 
Photo: Pizza Tuna
Oleh:Jesusdemariaamber Junior
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

BAHAN DOH PIZZA:
200 grm tepung gandum
125 ml air suam
1 paket yis segera
2 camca besar mentega atau minyak zaitun
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1-2 sudu besar shortening

BAHAN UNTUK TOPPING :
1 tin sos speghetti Prego perisa traditional
1 tin tuna chunk in water
1 biji bawang - dipotong nipis-nipis
sos thousand island secukupnya
Cheese monzarella
Cheese cheeder

CARA MEMASAK :
UNTUK DOH :- Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam , kacau rata dan tunggu berbuih.
Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. 
Uli hingga lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15 minit) . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.

Bila doh dah naik cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk meleperkan doh , saya tekan je guna jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza, senang je . Cucuk pada seleuruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 10-15 minit . Bila doh dah masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sikit .

Sapu sos pada pemukaan doh tadi, kemudian boleh la ditaburkan kepingan ikan tuna , bawang , sos thousand island dan last sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar .Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga topping masak kekuningan.

Mun Tou @ Steam Chocolate Bread..

BAHAN
4 cwn tepung gandum
2 cwn air
2 sk yis
2 sb serbuk koko
1/2 cwn gula
 
CARANYA- satukan 2 cwn tepung + 1sk yis + 1/4 cwn gula dalam 1 bekas - gaul sebati
- masukkan 1 cwn air,gaul sebati
- kemudian letakkan di atas permukaan yang telah ditabur dengan tepung gandum, uli hingga menjadi doh yang licin dan kenyal - ketepikan
- dlm bekas lain,satukan baki 2 cwn tepung + 1sk yis + 1/4cwn gula + 2sb serbuk koko - gaul sebati
- masukkan 1cwn air - gaul sebati
- kemudian letakkan di atas permukaan yang telah ditabur tepung gandum,uli hingga menjadi doh yang licin dan kenyal
- tutup ke dua2 bekas dan biarkan 10 minit
- gelekkan doh yang putih dengan penggelek hingga nipis,jgn terlalu nipis - ketepikan
- gelekkan pula doh coklat hingga nipis
- letakkan doh coklat tadi di atas doh putih
- gulung memanjang dengan kemas
- kemudian potong selebar 2 inci dan lapikkan bawahnya dgn plastik
- letak dlm periuk pengukus
- biarkan beberapa minit
- kukus dlm 10 minit di atas air yg telah mendidih
- potong bahagian tengah mun tou,sapukan dengan kaya...nyummmm2...
See more
 
 
Resepi: Noor Dz Salleh
 
 

Sate Kajang...

BAHANSesudu makan minyak masak
5 tangkai lada kering (rebus)
2 tangkai lada merah (rebus)
3 ulas bawang putih
5 sudu makan sos tomato
Sesudu makan petis udang
½ sudu teh garam
½ sudu teh gula pasir
Dua sudu makan air
3 sudu makan kicap manis
Sesudu teh garam
400 gm dada ayam (potong sekitar ¼ cm)
 
CARANYA
Tumis lada kering, lada merah dan bawang putih sehingga naik baunya.
Setelah niak baunya, masukkan sos tomato, petis udang, garam, gula pasir dan air, kacau rata dan ketepikan.
Disisi lain, gaul kicap manis dengan minyak masak, garam dan sebanyak lima sudu tumisan diatas, gaul sebati, ketepikan.
Disisi yang lain, setelah dada ayam siap dicucuk dengan lidi sate, lumur rata dengan sebatian kicap manis yang diketepikan tadi.
Akhir sekali, setelah selesai dilumur, bakar atau panggang sehingga masak.
Siap dihidang bersama dengan ramuan tumisan yang diketepikan tadi.
Sedia dinikmati.
 
 
Resepi: Maamon Hj Mohamad
 
 

Kerabu Mangga...

BAHAN3 biji mangga muda - mayang memanjang
5 ulas bawang merah - hiris nipis
6 biji cili api - potong kecil
Ikan bilis - digoreng
Kacang Tanah - digoreng

1 sudu besar gula
2 sudu besar sos ikan
3 biji limau nipis - ambil air perahan
2 helai daun salad
Garam secukup rasa
CARANYAGaulkan hirisan mangga, bawang merah, cili api, gula, sos ikan, garam, perahan limau nipis.
Masukkan pula kacang tanah dan ikan bilis.
Letakkan di atas pinggan yang telah dilapik dengan daun salad.
Sedia untuk dihidang.
Cadangan Hidangan:
Boleh dihidang segera atau disejukkan dahulu di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
Tambahan:

Jangan campurkan semua bahan terlalu awal kerana ikan bilis dan kacang akan menjadi liat dan lemau. Gaulkan bahan bahan +- 10 minit sebelum dihidangkan supaya ia rasa segar.
 
 
Resepi: Resepi Bonda
 
 
Photo: Kerabu Mangga


Bahan-Bahan:

3 biji mangga muda - mayang memanjang 
5 ulas bawang merah - hiris nipis 
6 biji cili api - potong kecil 
Ikan bilis - digoreng 
Kacang Tanah - digoreng

1 sudu besar gula 
2 sudu besar sos ikan 
3 biji limau nipis - ambil air perahan 
2 helai daun salad 
Garam secukup rasa

Cara:

Gaulkan hirisan mangga, bawang merah, cili api, gula, sos ikan, garam, perahan limau nipis. 

Masukkan pula kacang tanah dan ikan bilis. 

Letakkan di atas pinggan yang telah dilapik dengan daun salad. 

Sedia untuk dihidang.

Cadangan Hidangan:

Boleh dihidang segera atau disejukkan dahulu di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.

Tambahan:

Jangan campurkan semua bahan terlalu awal kerana ikan bilis dan kacang akan menjadi liat dan lemau. Gaulkan bahan bahan +- 10 minit sebelum dihidangkan supaya ia rasa segar.

Moist Chocolate Cake...

BAHAN A ( Diayak Bersama ) : -
280g Tepung Gandum
40g Serbuk Koko
2 Sudu Teh Serbuk Penaik
1 Sudu Teh soda Bikarbonat

BAHAN B : -
2 Sudu Teh Nescafe ( larutkan Dengan 1 Sudu Teh Air panas )
280g Marjerin
200g Gula Halus
5 Biji Telur Ayam
1 Sudu Teh Esen Vanila
250g Coklat Masakan ( Dicairkan )
1/4 Cawan Air Sejuk ( Betul2 Sejuk )


CARANYA 1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang.Masukkan telur satu demi satu dan pukul sebati setiap kali telur dimasukkan.
2. Masukkan esen vanila, adunan nescafe serta coklat masakan yang telah dicairkan dan kacau.
3. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit dan diselang-selikan dengan air sejuk dan dikacau sebati.
4.Masukkan ke dalam acuan kek.bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180c selama 1 jam 30 minit.Angkat dari ketuhar dan sejukkan.siap untuk disajikan.


Resepi: Chef Arm