Thursday 25 April 2013

Daging Merah Petani..

BAHAN
1 kg daging - direbus dengan sedikit pewarna merah (kemudian dipotong nipis)
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
1 inci halia
1 ulas bawang putih
1 tangkai dain sup dan daun bawang
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato dan sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk pati ayam

CARANYA:
Tumis bawang besar, halis dan bawang putih sehingga kekuningan
Kemudian masukkan sos cili, sos tiram, garam dan serbuk pati ayam.
Apabila sebati, masukkan daging.
Siap masak...

Resepi: Jom main masak-masak


DAGING MERAH PETANI

1 KG DAGING - DIREBUS DGN SIKIT PEWARNA MERAH
KEMUDIAN DIPOTONG NIPIS-NIPIS
1BIJI BAWANG BESAR
2 BIJI CILI MERAH
1 INCI HALIA
1 ULAS BAWANG PUTIH
1 TANGKAI DAUN BAWANG DAN DAUN SUP
2 SUDU BESAR SOS CILI
2 SUDU BESAR SOS TOMATO DAN SOS TIRAM
GARAM SECUKUP RASA
SEDIKIT SERBUK PATI AYAM

CARA:
TUMIS BAWANG BESAR,HALIA DAN BAWANG PUTIH SEHINGGA KEKUNINGAN,KEMUDIAN MASUKAN SOS CILI,SOS TIRAM,GARAM DAN SERBUK PATI AYAM,BILA SEMUA DAH SEBATI MASUKAN DAGING.DAH MASAK BOH DLM PINGGAN SAPA RAJIN HIAS LAAA DAN MAMAM...

Moist Chocolate Cake..

 BAHAN A ( Diayak Bersama ) : -
280g Tepung Gandum
40g Serbuk Koko
2 Sudu Teh Serbuk Penaik
1 Sudu Teh soda Bikarbonat


BAHAN B

2 Sudu Teh Nescafe ( larutkan Dengan 1 Sudu Teh Air panas )
280 gm Marjerin
200 gm Gula Halus
5 Biji Telur Ayam
1 Sudu Teh Esen Vanila
250 gm Coklat Masakan ( Dicairkan )
1/4 Cawan Air Sejuk ( Betul2 Sejuk )


CARANYA

1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang.Masukkan telur satu demi satu dan pukul sebati setiap kali telur dimasukkan.
2. Masukkan esen vanila, adunan nescafe serta coklat masakan yang telah dicairkan dan kacau.
3. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit dan diselang-selikan dengan air sejuk dan dikacau sebati.
4.Masukkan ke dalam acuan kek.bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180c selama 1 jam 30 minit.Angkat dari ketuhar dan sejukkan.siap untuk disajikan.
Resepi: Chef Arm


Moist Chocolate Cake Chef Arm

* Bahan A ( Diayak Bersama ) : -

280g Tepung Gandum
40g Serbuk Koko
2 Sudu Teh Serbuk Penaik
1 Sudu Teh soda Bikarbonat

* Bahan B : -

2 Sudu Teh Nescafe ( larutkan Dengan 1 Sudu Teh Air panas )
280g Marjerin
200g Gula Halus
5 Biji Telur Ayam
1 Sudu Teh Esen Vanila
250g Coklat Masakan ( Dicairkan )
1/4 Cawan Air Sejuk ( Betul2 Sejuk )


* Cara Penyediaannya : -

1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang.Masukkan telur satu demi satu dan pukul sebati setiap kali telur dimasukkan.
2. Masukkan esen vanila, adunan nescafe serta coklat masakan yang telah dicairkan dan kacau.
3. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit dan diselang-selikan dengan air sejuk dan dikacau sebati.
4.Masukkan ke dalam acuan kek.bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180c selama 1 jam 30 minit.Angkat dari ketuhar dan sejukkan.siap untuk disajikan

Kek Gula Hangus..

BAHAN
2 cwn gula
2 cwn air panas
6 sdb marjerin
6 bj telur
2 cwn tepung
1/2 cwn susu cair
1st esen vanila
2 st soda bocarbonat

CARANYA

Cairkan gula sampai perang dan masukkan air .
Kacau hingga gula dan air sebati lalu masukkan marjerin . Kacau rata.Sejukkan
Telur dipukul hingga kembang .
Masukkan susu cair . Kacau rata.
Masukkan pulak gula hangus dan kacau rata lagi . Masukkan tepung dan kacau sebati
Perap selama 2 - 3 jam dan bakar pd suhu 160'c hingga masak



Kek gula hangus 

Bahan
2cwn gula 
2cwn air
6sdb marjerin
6bj telur
2cwn twpung 
1/2cwn susu cair
1st esen vanila
2st soda bocarbonat

Cara
Cairkan gula dan masukkan air . Kacau hingga gula dan air sebati lalu masukkan marjerin . Kacau rata
Sejukkan 
Telur dipukul hingga kembang . 
Masukkan susu cair . Kacau rata
Masukkan pulak gula hangus dan kacau rata lagi . Masukkan tepung dan kacau sebati 
Perap selama 1jam dan bakar pd suhu 160'c hingga masak

Nota 
Saya perap 10min ja pastu bakar

Rainbow Fruit Pudding..

BAHAN
60 gm agar-agar
3 1/2 cwn air
6 keping roti-di carik kan
125 ml susu pekat
310 ml susu cair
2 biji telur
240 g gula
bebrapa jenis warna dn rasa
biru-esen vanila
hijau-pepermint paste
kuning-esen lemon
oren-esen pisang
merah-esen coconut
pink-esen manggo
purple-yam paste


CARANYA
-masak agar2 sehigga hancur dnmasukan gula
-kisar roti bersama susu pekat,susu cair dn telur kemudian masukan bahan kisar ke dlm adunan agar2 td
-bagikan adunan kpd 7bhg warna dn rasa
-tuang selapis demi selapis (seleas adunan agak mengeras baru tuangkan lapisan yg seterusnya)
*basahkan loyang sebelum menuangkan adunan supaya adunan senang d keluaran.

Resepi: Amihan Dayana

Rainbow fruit puding
60g agar-agar
3 1/2cwn air
6keping roti-di carik kan
125ml susu pekat
310ml susu cair
2biji telur
240g gula
bebrapa jenis warna dn rasa
sy guna
biru-esen vanila
hijau-pepermint paste
kuning-esen lemon
oren-esen pisang
merah-esen coconut
pink-esen manggo
purple-yam paste
-masak agar2 sehigga hancur dnmasukan gula
-kisar roti bersamam sus pekat,susu cair dn telur kemudian masukan bahan kisar ke dlm adunan agar2 td
-bagikan adunan kpd 7bhg warna dn rasa
-tuang selapis demi selapis (seleas adunan agak mengeras baru tuangkan lapisan yg seterusnya)
*basahkan loyang sebelum menuangkan adunan supaya adunan senang d keluaran*

Wednesday 24 April 2013

Kek 7 Up..

BAHAN
5 biji telur A size
220 gm gula halus
1/2 sb ovalet
150gm tepung gandum
150 gm tepung kek
180 ml air 7up
2 sudu besar susu pekat mnis
pewarna suka hati.

CARANYA
pukul telur n gula sampai kembang
msuk ovalet dan pukul gebu
Masuk kedua-dua tepong tadi selang seli dgn 7up
last sekali susu pekat dan pukul sebati
bahagi 3 n warnakan kukus selapis7 mnit
masuk yg kedua dan ulang lagi
yg last msuk 20 minit or sampai msak


kek 7up 5 biji tlo,A size,220gm gula hlus,1/2 sb ovlet,150gm t.gndum,150gm t.kek 180 ml air 7up,2sb susu pkat mnis pewarna suka hati...cara..pukul tlo n gula spai kmbang msuk ovlet pkul gebu msuk kedua dua tpong tadi selang seli dgn 7up n last sekali susu pkat pkul sebati bahagi 3 n warnakan kukus selapis7 mnit msuk yg kedua n ulang lagi yg last msuk 20 mnit or spai msak..ok slmat mencuba...

Fudgy Brownies..

BAHAN A120g butter
225g dark compound chocolate -  guna beryl's
***Double boil hingga cair.
 
BAHAN B130 g tepung gandum
30 g serbuk koko
1/2 st baking power
1/2 st garam- abaikan kalau guna salted butter
***Ayak dalam satu bekas
 
BAHAN C
150g gula perang- ku guna gula kastor
1/2 st esen vanila
3 biji telur
 
 
CARANYA
Sediakan bahan A.
Biarkan suam baru masukkan bahan C.
Masukkan Bahan B, gaul rata guna whisk. Adunan akan pekat.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu 175C@ 20-25 minit atau hingga tepi kelihatan masak
Sejukkan atas redai 5 minit baru keluarkan dari loyang. Tunggu suam sikit baru potong.
Fudgey Brownies (8"x8" atau 9"x9)
 
p/s: Untuk dapatkan permukaan berkedut2/berpecah2 yang berkilat, cairkan gula bersama coklat dan butter tadi
 
Resepi: Zack Nurzakiah.
 
 
Resepi kak Zack Nurzakiah.
Fudgey Brownies (8"x8" atau 9"x9")
A:120g butter
225g dark compound chocolate - ku guna beryl's
***Double boil hingga cair.
A:130g tepung gandum
30g serbuk koko
1/2st baking power
1/2st garam- abaikan kalau guna salted butter
***Ayak dalam satu bekas.C:150g gula perang- ku guna gula kastor1/2st esen vanila3 biji telurCara:1. Sediakan bahan A. Biarkan suam baru masukkan bahan C.2. Masukkan Bahan B, gaul rata guna whisk. Adunan akan pekat.3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu 175C@ 20-25 minit atau hingga tepi kelihatan masak.4. Sejukkan atas redai 5 minit baru keluarkan dari loyang. Tunggu suam sikit baru potong.p/s: Untuk dapatkan permukaan berkedut2/berpecah2 yang berkilat, cairkan gula bersama coklat dan butter tadi.

Oero Cookies and Cream No Bake Cheese Cake..

BAHAN CRUST:
1½ cup crushed graham cracker
¼ cup packed light brown sugar
7 tablespoon unsalted butter(melted)

CARANYA - Crust:
1. Combine graham cracker crumbs with sugar.
2. Add melted butter and blend until combined.
3. Press into pan. Set aside.


BAHAN CHEESECAKE:
2¼ cups heavy cream
1 pound cream cheese, softened
⅔ cup sugar
½ teaspoon salt
1 tablespoon lemon juice
2 teaspoon vanilla powder
¾ cups Oreo Cookies, crushed


CARANYA - Cheesecake:
1. Beat heavy cream until medium peaks form. Set aside.
2. Add cream cheese, sugar, salt, vanilla powder, lemon juice to a bowl and beat with a paddle attachment until smooth (approximately 3-5 mins). If you do not have a stand mixer or a paddle attachment a hand beater will work as well, but will take twice as long to achieve a smooth consistency.
3. Add cream cheese mixture to heavy cream and beat until incorporated.
4. Gently fold in Oreo cookies.
5. Fill chosen pan with a slight mound at the center, as the cheesecake will become slightly sunken at the center.
6. Refrigerate for at least 6 hours to set or overnight for best results.
7. Remove from refrigerator and smooth top to level with edges. Serve with whipping cream and garnish with mini Oreos.


Oreo Cookies and Cream No Bake Cheesecake


Ingredients
Crust:
1½ cup crushed graham cracker
¼ cup packed light brown sugar
7 tablespoon unsalted butter(melted)
Cheesecake:
2¼ cups heavy cream
1 pound cream cheese, softened
⅔ cup sugar
½ teaspoon salt
1 tablespoon lemon juice
2 teaspoon vanilla powder
¾ cups Oreo Cookies, crushed

Directions:
Crust:
1. Combine graham cracker crumbs with sugar.
2. Add melted butter and blend until combined.
3. Press into pan. Set aside.
Cheesecake:
1. Beat heavy cream until medium peaks form. Set aside.
2. Add cream cheese, sugar, salt, vanilla powder, lemon juice to a bowl and beat with a paddle attachment until smooth (approximately 3-5 mins). If you do not have a stand mixer or a paddle attachment a hand beater will work as well, but will take twice as long to achieve a smooth consistency.
3. Add cream cheese mixture to heavy cream and beat until incorporated.
4. Gently fold in Oreo cookies.
5. Fill chosen pan with a slight mound at the center, as the cheesecake will become slightly sunken at the center.
6. Refrigerate for at least 6 hours to set or overnight for best results.
7. Remove from refrigerator and smooth top to level with edges. Serve with whipping cream and garnish with mini Oreos.

Kek Batik Lembut..


BAHAN:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 paket biskut marie
1 cawan susu tepung
1 tin susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 cawan milo
3 sudu besar gula
250gm mentega
3 biji telur


 
CARANYA:
campurkan tepung gandum, susu tepung, milo, serbuk koko, gula, susu pekat manis & telur...Pukul hingga sebati.. (ketepikan)
Panaskan kuali...masukkan mentega, masak hingga cair...
kemudian masukkan adunan yg telah di gaul tadi..kacau perlahan2 hingga sebati..( atas api yg perlahan )
bila dah agak pekat,tutup api.
Sediakan loyang...masukkan 1 atau 2 senduk adunan kedalam loyang & ratakan...susun biskut marie di atasnya...ulang proses yg sama hingga adunan habis...
kukus selama 1@2jam, lama sikit pn xpe...
sejukkn & simpan dlm peti sejuk semalaman...
Resepi: Zahan Royz
Kek Batik lembut & simple~
Bahan2: 
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 paket biskut marie
1 cawan susu tepung
1 tin susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 cawan milo
3 sudu besar gula
250gm mentega
3 biji telur

Cara2:
campurkan tepung gandum, susu tepung, milo, serbuk koko, gula, susu pekat manis & telur...Pukul hingga sebati.. (ketepikan)
Panaskan kuali...masukkan mentega, masak hingga cair...
kemudian masukkan adunan yg telah di gaul tadi..kacau perlahan2 hingga sebati..( atas api yg perlahan )
bila dah agak pekat,tutup api.
Sediakan loyang...masukkan 1 atau 2 senduk adunan kedalam loyang & ratakan...susun biskut marie di atasnya...ulang proses yg sama hingga adunan habis...
kukus selama 1@2jam, lama sikit pn xpe...
sejukkn & simpan dlm peti sejuk semalaman...dah siap~ —

Kek Lapis Keju Berkopi...

BAHAN
1 Biji kek Span Coklat ( 15cm )
250g Krim Keju
2 Sudu Teh Serbuk Gelatin
3 Sudu Besar Gula Pasir
20ml Air
50ml Susu Sejat ( Disejukkan )
1 Sudu Teh Coffee Emulco
100g Pisang ( Dihiris )

CARANYA
1. Letak air dalam mangkuk kecil tahan panas dan taburkan serbuk gelatin dan biarkan selama 5 minit.
2. Potong kek secara mendatar menjadi tiga lapisan.
3. Letak mangkuk dalam periuk air yang mendidih perlahan.kacau sehingga gelatin larut, angkat dan biar suam.
4. Pukul Krim keju hingga lembut.
5. Masukkan gula pasir dan putar lagi hingga ringan.
6. Tuangkan susu cair dan pukul sebati, campurkan gelatin dan pukul lagi.
7. Masukkan coffee emulco ke dalam krim keju.
8. Alas dasar acuan kek dengan kek span.Atur pisang diatasnya.
9. Ratakan separuh adunan krim keatas pisang.
10. Tutup dengan sekeping kek lagi.Atur pisang lagi dan ulangi dengan krim keju.
11. Akhir sekali letak lapisan kek diatasnya.
12. balut acuan kek dengan pembalut plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam
Resepi: Chef Arm
KEK LAPIS KEJU BERKOPI CHEF ARM LAGI

* Bahan-bahan : -

1 Biji kek Span Coklat ( 15cm )
250g Krim Keju
2 Sudu Teh Serbuk Gelatin
3 Sudu Besar Gula Pasir
20ml Air
50ml Susu Sejat ( Disejukkan )
1 Sudu Teh Coffee Emulco
100g Pisang ( Dihiris )

* Cara Penyediaannya : -

1. Letak air dalam mangkuk kecil tahan panas dan taburkan serbuk gelatin dan biarkan selama 5 minit.
2. Potong kek secara mendatar menjadi tiga lapisan.
3. Letak mangkuk dalam periuk air yang mendidih perlahan.kacau sehingga gelatin larut, angkat dan biar suam.
4. Pukul Krim keju hingga lembut.
5. Masukkan gula pasir dan putar lagi hingga ringan.
6. Tuangkan susu cair dan pukul sebati, campurkan gelatin dan pukul lagi.
7. Masukkan coffee emulco ke dalam krim keju.
8. Alas dasar acuan kek dengan kek span.Atur pisang diatasnya.
9. Ratakan separuh adunan krim keatas pisang.
10. Tutup dengan sekeping kek lagi.Atur pisang lagi dan ulangi dengan krim keju.
11. Akhir sekali letak lapisan kek diatasnya.
12. balut acuan kek dengan pembalut plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam

Muffin Chocolate Chip..

BAHAN
150 gram butter
150 gram gula kastor
175 gram tepung naik sendiri
3 biji telur Gred A
1 cawan coklat chips(nak letak lebih pun x pe,ikut suka hati)
1 sudu teh esen vanilla

CARANYA
Panaskan oven suhu 180'c
Pukul butter dan gula kastor sehingga kembang
Masukkan telur dan esen vanilla,pukul lagi
Masukkan tepung naik sendiri dan pukul dalam 2 minit
Akhir sekali masukkan coklat chips ke dalam adunan dan kacau secara kaup balik
Selepas itu,masukkan 3/4 penuh adunan ke dalam paper cup
Sebelum bakar tu, tabur lagi coklat chips di atas adunan (ikut selera masing2 )
Bakar selama 10-15 minit

#guna coklat chips jenama Hershey's,memang sedap.
#anggaran dapat dalam 40 biji guna paper cup kecik je
RESEPI: Muffin Manje My Resepi

Puding Roti Marble..

BAHAN
* 4 keping roti (terpulang kpd individu)
* 2 biji telur
* 1/2 cawan susu pekat
* 170ml susu cair (agak2 1 cawan)
* 8gm serbuk agar2 ( serbuk paket NONA 2 je..beli yg colourless..)
* 1/2 cawan gula
* 2 sb butter/marjerin dicairkan
* 3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230ml/xpun agak2 je)
* pewarna yang diminati..( seperti merah,kuning dan hijau)


CARANYA
1. Didihkan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula kedalam periuk.
2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn).
    Kemudian masukkan kedalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih..matikan api.
4. Bahagikan kepada 2 bhgn, satu bahagian warna asal dan satu bahagian letak koko.
5. Kacau cepat2 dan sebati,pastikan serbuk koko tak berketul2.
6.. Tuang kedalam loyang secara berselang seli...sesenduk demi sesenduk, sesenduk warna asal dan sesenduk warna coklat, ulang sehingga habis..(ketika melapis hendaklah dgn cepat sbb puding nie, mudah sejuk dan membeku...
7. Bila siap, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam dan enak dimakan ketika sejuk.

Resepi: Nur Honney Robbi
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Udang Mee Sanggul..

BAHAN
* udang* serbuk lada hitam
* secubit garam
* tepung gandum
* telur
* kulit popia @ meggi

CARANYA
- Udang di buang kulit tgglkn bhgn ekor sahaja
- perap udang dgn lada hitam + sedikit garam
- sbnarnya yg bhgn salut tu guna kulit popia yg dihiris halus2 tp sbb xrajin nk p kedai beli ganti balut ngan meggi yg dah di celur jgn bg putus biarkn pjg2..Sedap jgk guna megi)
- celup udang dlm tepung gandum
- kemudian celup dlm telur dan kalo guna meggi lilitkn meggi tu pd seluruh udang kalo guna kulit popia just salutkn dgn kulit popia tu
- goreng sampai garing & kekuningan
Resepi: Hasliana Ramli
cc : www.facebook.com/bukuresepi
Udang sanggul 
Oleh:Hasliana Ramli
cc : www.facebook.com/bukuresepi

* udang
* serbuk lada hitam
* secubit garam
* tepung gandum
* telur
* kulit popia @ meggi
CARA2 
- Udang di buang kulit tgglkn bhgn ekor sahaja
- perap udang dgn lada hitam + sedikit garam
- sbnarnya yg bhgn salut tu guna kulit popia yg dihiris halus2 tp sbb xrajin nk p kedai beli ganti balut ngan meggi yg dah di celur jgn bg putus biarkn pjg2..Sedap jgk guna megi)
- celup udang dlm tepung gandum
- kemudian celup dlm telur dan kalo guna meggi lilitkn meggi tu pd seluruh udang kalo guna kulit popia just salutkn dgn kulit popia tu 
- goreng sampai garing & kekuningan
"selamat mencuba..

Apam Ais Cream Cornetto...

BAHAN
3bijik telor
2 cwn gule
1 cwan air ascream soda yg dibuang gasnye..
1sk ovellit
1sk perisa ros
sedikit perwarne,merah dan hijau..
3 cwn tpg gandum

CARANYA
pukul telur,ovellit dan gule.pkl sehingga kembag.masuk tpg sedikit demi sedikit, pkl
lg..masuk air askrin soda dan perisa ros dan kacau sebati...bahagikan kpd 3 warne...buat acuan con menggunakan plastik @ gune kertas nasik lemak..paiping kan adunan pertame dan kukus dlm 3 minit kemudian sambung adunan yg seterusnye..dh masak, sejukan dan masukkan
coklet masak dlm apam aiskrim tadi dan tabur dgn coklet raise..

Chocolate Cake with Hazelnut Praline and Nutella...ordered by Aida Rostani..tq

Red Velvet Cake..ordered by Eza Aziz..tq



Hello Kitty..ehehe...ader la rupa skit..huuhuh..

American Chocolate Cake Ordered by Siti Fauziah...tq


Kek Coklat Lembab (Kukus)..

BAHAN A:
1 cawan gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair/segar/perisa coklat
3/4 cawan mnyak jagung
2 sdb mentega
1 sdt esen vanila
1 sdt coklat emulco
~semua bhn di masukkn dlm periuk
~panaskn diatas api , dikacau hngga gula larut
~rehatkn sebentar-tepikan

BAHAN B:
1 cawan tp gandum
1 sdt b/ powder
1 sdt soda bikarbonat
~semua bhn diayak brsama

BAHAN C:
3 biji telur > pukul hingga kembang


CARANYA:
-panaskan pengukus dulu...yer..
-campurkn Bhn A & Bhn B >>kacau rata
-masukkn bhn C sedikit & digaul rata >gunakn whisk jer
-tuangkan dlm loyang yg siap digris minyak & dilapik kertas mnyak
-tutup loyang ngan aluminium foil /napkin (supaya kek x tertites wap air )
-kukus 60mnit > hngga masak (cucuk dgn lidi, x lekat ..masak dah..)
-dah masak biarkan sejuk dulu..
-siramkan coklat masakn yg dah sejuk@suam &
-taburkn coklat rice (apa2 lah.... )

Resepi:  Mai Zura

Cotton Soft Japanese Cheese Cake..

BAHAN A
250 gm Cream Cheese
50 gm Butter
150 ml Susu Segar
6 biji Kuning Telur
1 susu besar Jus Lemon
1/4 sudu kecil Garam
60 gm Superfine Flour
20 gm Tepung Jagung


BAHAN B
150 gm Gula Caster
6 biji Putih Telur
1 sudu besar Jus Lemon

TIPS :
Asingkan telur putih dan kuning ketika telur baru keluar dr fridge kerana lebih keras dan buang tali pusat telur supaya tidak hanyir.

CARANYA :

1. UNTUK BAHAN A
Cairkan cream cheese, butter dan susu segar secara double boil. Sejukkan sebentar.
Pukul kuning telur sehingga kembang.
Masukkan garam dan jus lemon, gaul sebati.
Masukkan adunan cream cheese yg telah disejukkan tadi dan gaul rata (guna senduk kayu).
Kemudian masukkan tepung superfine dan tepung jagung yg telah diayak sedikit demi sedikit, gaul sebati (guna tangan)

2. UNTUK BAHAN B
Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon sampai berbuih2 (foamy)
Kemudian masukkan gula dan pukul lagi smpai bertanduk (soft peak)

PENTING : Mixer kena kering n bersih dr minyak. Putih telur mesti pada suhu bilik n pastikan xde lgsg kuning telur yg termasuk

3. Campurkan adunan BAHAN A ke dlm BAHAN B (guna tangan jer). Tuangkan ke dlm loyang removable 8 inch. Balut bwh loyang dgn aluminium foil sebab akan dibakar dgn kaedah bain marie atau steambath.

4. Panaskan oven terlebih dahulu selama 10minit. Bakar dgn kaedah bain marie pada suhu 160 deg celcius selama 1 jam dan guna api atas bawah. Setelah masak renggangkan dulu pintu oven supaya kek tidak turun balik. Biarkan kek sejuk selama 15-20 min sebelum dikeluarkan.

NOTE : Kaedah Bain Marie atau Steambath, letakkan loyang kedalam tray yg berisi air panas MENDIDIH dan bakar ke dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu
 
Resepi:  Sifu ChaHaya Shiela]

Simple Cheese Cake..


BAHAN:
3 Biji telur
250g mentega
1 cup Gula
2 cup Tepung kek
1 sudu teh esen vanila
1/2 cup susu cair
6 keping slice cheese

CARANYA
Gula..susu cair & cheese dimasak hingga cair, kena kacau selalu tau..supaya tak bergentil2..(guna api perlahan je)
kemudian ketepikan...

Pukul mentega...telur..& esen vanila hingga kembang..
selepas itu masukkn adunan yang dimasak tadi..kacau sebati..
kemudian masukkan tepung kek sedikit sedikit..kacau rata2..
bahagikan adunan mengikut warna pilihan anda..(saya guna 3 sudu besar serbuk koko utk 1bahagian)
sediakan loyang..yg telah dialas dgn baking papper & sedikit mentega...
Tuangkan adunan tadi...kukus lah hingga masak ..dlam 45mimit - 1jam..

 
Cheese kek ~
Bahan2:
3 Biji telur
250g mentega
1 cup Gula
2 cup Tepung kek
1 sudu teh esen vanila
1/2 cup susu cair
6 keping slice cheese

cara membuatnya:
Gula..susu cair & cheese dimasak hingga cair, kena kacau selalu tau..supaya tak bergentil2..(guna api perlahan je)
kemudian ketepikan...

Pukul mentega...telur..& esen vanila hingga kembang..
selepas itu masukkn adunan yang dimasak tadi..kacau sebati..
kemudian masukkan tepung kek sedikit sedikit..kacau rata2..
bahagikan adunan mengikut warna pilihan anda..(saya guna 3 sudu besar serbuk koko utk 1bahagian)
sediakan loyang..yg telah dialas dgn baking papper & sedikit mentega...
Tuangkan adunan tadi...kukus lah hingga masak ..dlam 45mimit - 1jam..
slmat mencuba~

Ayam Goreng Mamak..

BAHAN:
1 ekor ayam
6 sudu mkn tepung jagung
6 sudu mkn tepung beras
3 tangkai daun kari



BAHAN KISAR:
6 ulas bwg putih
2 inci halia
5 tangkai cili kering
2 sudu mkn rempah kari
1 biji telur
Garam secukup rasa
1 sudu mkn serbuk lada sulah

CARANYA
1. Perap ayam dgn bhn kisar, tepung jagung, tepung beras dan daun kari selama 1 jam. Perap lagi lama lagi sedap.
2. Panaskan minyak & goreng ayam hingga masak

Chocolate Almond Crunchies..


BAHAN
220gm butter
160gm brown sugar
220gm cake flour
240gm rolled oat
1tsp baking powder
100gm choc chip
80gm chopped almond

CARANYA
melt butter & brwn sugar dlm piuk direct atas api.
campurkn sume dry ingredients. bila butter n brwn sugar dh melted tuang ke dlm dry ingredients. kacau pakai senduk yaa...coz panas.
pas tu bulat2 kan n bakar. temp 150C ard 30mins.
tips utk kukis ni...bila biar lama sket doh akan dry....so renjis air sket2 kat doh sampai leh bulat2 kn.

Resepi: World of baby cakes
Chocolate Almond Crunchies

220gm butter
160gm brown sugar
220gm cake flour
240gm rolled oat
1tsp baking powder
100gm choc chip
80gm chopped almond

melt butter & brwn sugar dlm piuk direct atas api.

campurkn sume dry ingredients. bila butter n brwn sugar dh melted tuang ke dlm dry ingredients. kacau pakai senduk yaa...coz panas.

pas tu bulat2 kan n bakar. temp 150C ard 30mins.

tips utk kukis ni...bila biar lama sket doh akan dry....so renjis air sket2 kat doh sampai leh bulat2 kn.

happy baking.... ;)

Kuih Peneram/Denderam...

BAHAN
1kg tepung beras cap teratai (saya guna erawan)
900g gula merah
1 1/2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum
 

CARANYA
- masak gula merah + air hingga gula larut - biar hingga suam
- campur ke 2 2 tepung - gaul sebati
- tuang air gula merah dalam tepung tadi - gaul sebati dan sejukkan
- uli hingga menjadi doh yg boleh diterap..jgn terlalu lembik atau terlalu keras...
- rehatkan adunan semalaman
- canai adunan atas plastik yg disapu minyak
- terap dengan acuan donut kecil @ bulat2kan dan leperkan serta lubangkan dengan hujung jari
- goreng minyak penuh dan cukup panas
*** jika adunan terkeras - hanya celup tangan dlm air dan uli semula hingga dpt adunan yg dikehendaki
*** jika adunan terlembik - hanya tambah sikit2 tepung gandum dan uli hingga dpt adunan yg dikehendaki
Adunan boleh dpt lebih 200 biji yang comel2...




Resepi :  group Mai Share ReCipe

Tart Nenas..

BAHAN
200g tepung gandum
20g tepung kastard
20g tepung jagung
20g susu tepung
150g butter
1 biji kuning telur

250g jem nenas
1 biji kuning telur utk sapu atas tart



CARANYA
- satukan semua tepung dan susu - gaul rata
- masukkan butter dan kuning telur - gaul dgn hujung jari hingga menjadi doh yg x lekat di jari
- tekan dlm acuan tart
- isikan inti jem nenas yang telah dibentuk memanjang,kemudian gulung
- letak atas loyang yg telah disapu sedikit mentega (tp saya x letak)
- sapukan kuning telur di atas tart
- bakar 15-20 minit @ 175 api atas dan bawah
- bila dah masak,sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara

Adunan boleh dapat 50-60 biji

Rainbow Cheesecake..

BAHAN A
7 biji telor
280 g gula castor
15 g ovalette

BAHAN B
400 g butter
40 g gliserin
10 g esen vanilla

BAHAN C380 g tepung gandum
8 g baking powder DA ( xde stok, sy lebihkan baking powder = 12g)
10 g susu tepung

BAHAN D

50 g air

CARANYA- Satukan semua bahan A, pukul sampai kembang dan gebu.
- Satukan bahan B, pukul sampai kembang, masukkan bahan A yg dah dipukul kembang sedikit2.
- Masukkan C selang seli dengan D.
- Bahagikan adunan pada 5 warna & acuan berlainan (sy gune acuan 9inc)
- Bakar pada suhu 180C selama 15minit.


BAHAN FILLING & TOPPING 250 g creamcheese
60 g icing sugar
500 g non-dairy whipping cream

- Pukul creamcheese + icing sugar hingga lembut.
- Dlm bekas berasingan, pukul whipping cream sampai kaku.
- Campurkan semua & sedia digunakan.

Resepi: Qaleesya's Desserts

Chicken Chop Hainan..

BAHAN
2 ketul Paha ayam ( dibuang tulang )
1 sudu besar Mentega
1 sudu besar Minyak masak
½ biji Bawang Bombay
1 sudu teh Halia ( cincang )
3 kuntum Cendawan butang ( dihiris )
½ cawan Kacang pis dalam tin
Secukup Minyak masak ( untuk goreng-celup )
 

BAHAN A: ( diperap semalaman )
½ sudu teh Serbuk Lada Hitam
1 sudu teh Sos Worchester (Sos LP)
2 sudu besar Tepung Gandum


BAHAN B: ( dicampur-gaul )
2 sudu besar Tepung beras
1 sudu besar Tepung gandum


BAHAN C: ( digaulkan )
1 biji Tomato ( dikisar )
2 sudu besar Sos HP
3 sudu besar Gula
1 sudu teh Sos tiram
125 ml Air


CARANYA(1) Perap ayam dengan bahan (A) semalaman.
(2) Salutkan dengan bahan (B), goreng-celup hingga perang-keemasan atau masak. Toskan minyak berlebihan & ketepikan.
(3) Untuk menyediakan sos, panaskan 1 sudu besar minyak & mentega, tumis bawang Bombay & halia cincang hingga harum.
(4) Masukkan cendawan butang & kacang pis, tumis seketika.
(5) Masukkan campuran (C), kacau sekata hingga didih kecil.
(6) Tuangkan sos di atas ayam, hidang panas

Kek Lapis Yam Almond..


BAHAN A
250g butter
10g ovallate
100g gula kastor
5biji telur gred A
1sudu teh esen vanila


BAHAN B
180g susu pekat manis
100g tepung biskut mirie-biskut mirie dikisar halus dn timbang ckup 100g
50g tepung hongkong
80g sri kaya


BAHAN C
1cwn serbuk almond+ color kuning
1sm paste yam


CARANYA
bahan A-satukan butter,ovallate,gulakastor dn esen vanila dn pukul hingga kembang dn gebu
-kemudian masukan telur sebiji demi sebiji dn pukul hingga sebati
-kemudian masukan semua bahan B dn gaul hinga adunan sebati
-bagi adunan kpd 2bhg warna,bhg pertama dibubuh pewarna kuning dn serbuk almond dngaul sebati,bahagianke2 di campurkan paste yam dn masukan sedikit color purple

-didih airdlm kukussan,dn griskan loyang bulat berukuran 8inch dn lapis dgn kertas minyak
-tuangkan adunan kuning dn ratakan dgn sudu,kukus sehingga masak selama10minit,cucuk dgn lidi bg memastikan ia masak dgn elok,ulang proses sehngga 3/4 lapisan
-utk lapisan yg seterusnya tuangkan adunan yam dn kukus lg 10minit,buat sehingga 2lapisan
-ulang cara yg sama utk adunan layer kuning sebanyak 3/4 lg lapisan,utk lapisan terakhir kukus selama 45minit agar kek masak dgn sempurna.

Resepi: Amihan Danaya

Super Moist Eggless Chocolate Cake..


BAHAN2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh sodabikabonat
1 cawan serbuk koko (kalau guna koko branded ¾ cawan )
... 4 sudu makan susu tepung
1 ½ cawan air ais
1 cawan air kopi ‘O’ tanpa gula sejuk
2 cawan gula perang
1 sudu teh vanilla
1 cawan minyak jagug
Secubit garam

CARANYA-Ayak tepung.. baking powder..sodabikabonat….serbuk koko.. dalam sebuah bekas.
-Masukan susu tepung dan garam dalam bekas tepung tadi.
-Dalam bekas yg lain masukan gula perang..air kopi..minyak jagung..vanilla..air ais dan kacau guna hand whisk hingga gula hancur.
-Tuang bahan kopi dalam bahan tepung dan kacau dengan hand whisk hingga sebati.
-Tuang adunan dalam Loyang yg telah dialas dengan kertas pembakar dan bergris dengan mentega.
(kak guna 2 buah Loyang.. untuk cepat masak dan senang nak potong jadikan 4 keping)
-Bakar selama 40 – 45 minit atau sahingga masak. Angkat dan sejukan.
 
BAHAN FILLING (Mousse Chocolate Putih)
100gm chocolate putih masakan
125ml susu segar
1 biji kuning telur (dipukul dahulu)
1 biji putih telur
30gm gula kastor
150ml whipping cream (diputar hingga pekat)
1 sudu makan gelatin halal
50ml air

CARANYA-Rendam Gelatine dlm air hingga larut..biarkan beberapa mninit baru masak cara double biler..kacau rata biar cair keseluruhanye dan ketepikan.
-Didalam mangkuk lain putar putih telur dengan gula hingga kembang.
-Cairkan chocolat putih masakan cara dpuble boiler dan kacau hingga rata.
-Masukan kuning telur dalam chocolate cair diikuti gelatin cair.. kacau hingga adunan rata dan sebati.
-Masukan putih telur dlm adunan chocolate yg masih panas.. kacau cara kaup balik hingga rata.
-Masukan susu segar dan whipping cream yg diputar tadi dlm adunan chocolate dan kacau rata.
-Simpan mousse chocolate putih kedalam peti sejuk sekurang2nye 4 jam atau sahingga adunan beku. Kemudian keluarkan dengan menggunakan high speed putar hingga pekat (Mousse putih lebih baik dibuat sehari lebih awal dan simpan dlm peti sejuk..hendak guna keluarkan..pukul semula baru disapu atas kek)
 
BAHAN TOPPING (Chocolate Ganache)
200glm chocolate masakan
100ml whipping cream
1 sudu makan mentega cair

-Masak cara double boiler.. panaskan whipping cream biar Nampak bueh2 halus ditepi periuk baru masukan chocolate putih dan kacau sahingga chocolate hancur dan sebati..tutup api baru masukan mentega cair dan kacau biar adunan betul2 sebati.. angkat dan biar adunan suam baru tuang atas kek.

CARA MENYUSUN KEK
-Belah kek jadikan 4 keping.
-Setiap lapis disapu dengan mousse chocolate putih dan susun dengan kemas.. lebihan mousse putih tuang dibahagian atas kek..ratakan dan simpan dlm peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.. keluarkan kek dan letakan diatas wire rack dan tuang topping ganache diatas kek..biarkan topping meleleh sendiri jangan disapu.. untuk meratakan bahagian atas dengan cara menggoyang2kan sahaja kek tersebut.. biar dia meleleh sendiri dan turun dengan sempurna..simpan dlm peti sejuk.
-Potong menggunakan pisau yg telah direndam air panas terlebih dahulu .. lap pisau kemudian barulah dipotong kek tersebut

Roti Boy..

BAHAN INTI
200 gm mentega
1/2 sudu teh esen vanilla
70 gm gula perang

CARANYA1. Pukul mentega dengan mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit.
2. Masukkan esen & gula perang. Pukul sebati. Ketepikan
 
BAHAN TOPPING100gm mentega
80 gm gula aising @ gula yg dh d blend
2 biji telur gred B
1 sudu besar nescafe dicampur 1/2 sdb air panas
100 gm tepung gandum - ayak

CARANYA 1. Putar mentega medium speed selama 5 minit.
2. Masukkan telur, gula aising dan bancuhan Nescafe (bubuh semua air Nescafe tu tau, baru menggoda aroma dia).
3. Masukkn tepung ke dalam adunan dan putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Ketepikan

BAHAN DOH ROTI
500 gm tepung berprotein tinggi (tepung roti)- diayak
1 sudu kecil bread improver + 1 sudu kecil bread softener
75 gm gula kastor
3 sudu teh yis kering
1 sudu teh garam
1 biji telur dipukul - guna garfu je
* Klau xde bread softener @ improver bleh gantikan ngn shortening
250 ml susu segar (klau xde, susu cair @ susu tepung yg dibancuh ngn air pn bleh)
60 gm mentega

CARANYA
1. Gaul rata tepung, gula dan garam di dalam mangkuk. Masukkan yis, bread improver dan softener. Gaul rata.
2. Masukkan telur & susu segar. Gaul rata & mula uli doh
3. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh kenyal dan tidak melekat di tangan selama 10- 15 minit @ hingga licin..
4. Rehatkn doh biar kembang. Pastu bahagikan doh ikut besar mana yg dikehendaki. Bulat2kn
5. Amik sebiji doh (dr Langkah 4) & leperkan ckit. Pastu masukkn inti dia. Tutup inti @ sealkn doh td
. Susun doh yg telah dibubuh inti di atas loyang pembakar yang telah digris dengan mentega. Jarakkan 1 1/2 inci antara satu sama lain.
7. Rehatkan selama 45 minit di tmpt yg berhaba. Tutup bekas dan tutup lagi dgn tuala@ kain yg bersih supaya doh dapat haba..
8. Selepas 45 minit, paipkan topping di atas roti yg telah kembang tu
9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170'C selama 15 minit atau bun keperangan. Letakkn loyang pd tingkat yg kedua @ tengah2.. SIAP!!
 
*Adunan untuk 14 biji
 
 
Resepi: My Mom bakery

Kuih Bahulu..


BAHAN
1 mangkuk telur ayam
1 mangkuk gula pasir
1/2 kilogram tepung gandum
Sedikit minyak.

CARANYA
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan sehingga sebati.
3. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak.
4. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
5. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet.
6. Untuk meringankan kuih bahulu, panaskan tepung dalam oven tapi jangan terlalu lama, agak-agak hangat.
7. Bakar pada suhu bakar 200C sehingga bahulu kekuningan.

Kek Span Coklat..

BAHAN
5 Biji Telur
120 gram gula kastor
100 gram tepung gandum *
20 gm serbuk koko*
2 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil baking powder *
1 sudu kecil esen vanila
40 ml air
70 gram mentega cair/minyak masak
(AYAK BAHAN BERTANDA)


CARANYA
CAMPURKAN SEMUA BAHAN2 DIATAS PUTAR DALAM 10MINIT, BILA DAH NAMPAK ADUNAN NAIK SKALI GANDA MASUKKAN MENTEGA CAIR TD....
MENTEGA NI KAUP BALIK JE .... DAH SEBATI BAKARLAH
SUHU 170-45MINIT (BERGANTUNG PADA OVEN).......

Buskut Cornflakes..

BAHAN
200 gm butter
150 gm gula castor paling halus
1 biji telur kuning
100 gm cornflakes hancur
100 gm tepung jagung ~ ayak
190 gm tepung redrose ~ ayak
1 sudu kecil esen vanilla

kepingan cornflakes ~ hiasan
ceri merah
putih telor
CARANYA
Putar butter, gula castor. esen vanilla dan telur kuning hingga sebati
Masukkan cornflake hancur
Masukkan tepung jagung dan tepung redrose. Gaul sebati
Tekap @ bulat bulat kan biskut dan gaul dengan putih telur dan gelek kan pade cornflakes separuh hancur
Bakar biskut pade suhu 160 selame 20 minit.

notes ~ masukkan tepung redrose sedikit demi sedikit
notes ~ canai nipis pun wokey untuk biskut yang lebih rangup

tips ~ berape lame nak bakar bergantung pade suhu dan jenis oven anda juge.
 
 
Resepi: Rahsia Dapur

Biskut Kelapa..

BAHAN2 cwn butter
1 3/4 cwn gula halus
2 biji kuning telo
2 cwn kelapa kering-beli dah siap
2 cwn tp jagung**
1 cwn tp beras**
1 cwn tp kastad**
** di gaulkan bersama
tp gandum secukup uli- disangai sikit & diayak
1 sdt esin vanila-mai guna yg serbuk


CARANYA- butter n gula dipukul dgn senduk kayu smpai sebati
- masukkan telur-kacau sebati
- masukkan esin
- masukkan kelapa kering
- masukkan tepung yg siap di gaul bersama sebatikan semua
- last~ masukkan tp gndum -uli sampai boleh di terap dgn acuan.
- sapukan kuning telor di atas biskut n tabur kelapa kering sikit
- bakar -smpai masak-ikut oven masing2

Resepi:  Maizura Zura

Muffin Coklat Lembut..

BAHAN A2 cawan tepung gandum.
1 1/4 cawan serbuk koko.
2 sudu kecil Baking Powder.
2 sudu kecil Baking of soda.
3 sudu teh serbuk Nescafe.
sedikit garam.

BAHAN B2 cawan gula caster
1 cawan minyak masak.
1 cawan susu cair.
3 biji Telur gred A.
1-2 sudu oren sunquik ( ikut suka nak letak atau tidak).

BAHAN C
3/4 Cawan Air Panas.

CARANYA.1).Campurkan bahan B dan dimasak atas api yg pelahan.Gaulkan hingga sebati dan tak bergentel.sejukkan.
2). Ayak bahan A dan dicampurkan bersama bahan B yg dah sejuk.kemudian campurkan air panas ke dlm adunan tadi di kacau sebati.
3). sudukan ke dlm paper cup cake atau muffin cup cake.Bakar menggunakan suhu 170'C selama 20 minit atau hingga masak.


Resepi:  Ucu Tipah.

Wednesday 17 April 2013

Chocolate Indulgence Kek..

BAHAN-BAHAN UNTUK KEK
150 gram tepung naik sendiri*
150 gram gula kastor
120 ml susu coklat
80 ml minyak jagung/butter yang dicairkan
5 biji telur Gred A
3 sudu besar serbuk koko*
2 sudu besar coffee emulco
1 1/2 sudu besar ovallet
Satukan bahan bertanda* dan ayak

CARANYA

1.Pukul telur dan gula kastor hingga kembang.Masukkan ovallet dan pukul lagi hingga gebu dan ringan
2.Masukkan minyak jagung,putar perlahan.Masukkan pula susu coklat dan coffee emulco
3.Apabila sebati,masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko yang telah diayak tadi.Pukul perlahan hingga sebati
4.Tuang adunan ke dalam loyang yang digris dan lapik baking paper,bakar selama 30-40 minit,suhu 180'c bergantung kepada kapasiti oven masing2.Guna loyang size 8".Bila kek dah masak,sejukkan dan potong menjadi 4 keping


BAHAN UNTUK WHITE CHOCOLATE FILLING
100 gram compound white chocolate(saya guna brand Beryl's Gourmet)
250 gram non dairy whipping cream(saya guna brand Rich's Gold Label)
150 gram butter
100 gram gula kastor
2 biji kuning telur

CARANYA
1.Cairkan coklat compound secara double boil.Ketepikan
2.Pukul non dairy whipping cream hingga pekat.Ketepikan
3.Dalam mangkuk/bekas lain,satukan gula kastor dan butter.Pukul hingga kembang.Masukkan kuning telur dan pukul lagi.Masukkan coklat compound yang dicairkan tadi,kacau sebati.Akhir sekali masukkan whipping cream yang sudah dipukul tadi,kacau sebati



BAHAN UNTUK DARK CHOCOLATE FILLING
100 gram compound dark chocolate(saya guna brand Beryl's Gourmet)
250 gram non dairy whipping cream(saya guna brand Rich's Gold Label)
150 gram butter
100 gram gula kastor
2 biji kuning telur

CARANYA
CARA2NYA SAMA DENGAN KAEDAH PENYEDIAAN WHITE CHOCOLATE FILLING DI ATAS


BAHAN UNTUK GANACHE
300 gram compound dark chocolate (potong kecil2 supaya cepat larut)
300 gram non dairy whipping cream
25 gram butter

CARA MEMBUATNYA
1.Tuang non dairy whipping cream ke dalam periuk,masak di atas dapur hingga timbul buih2 kecil
2.Masukkan butter kacau perlahan
3.Masukkan coklat compound dan kacau sehingga coklat cair,kacau lagi sehingga agak pekat,tutup api
4.Sejukkan sekejap sebelum tuang atas kek


CARA MELAPIS KEK
1.Ambil kek yg dah dipotong kepada 4 keping tadi
2.Ambil sekeping kek dan letak atas papan kek,sapukan white chocolate filling,anggaran 1/2 daripada adunan dan ratakan
3.Letak lagi sekeping kek dan sapu pula dengan dark chocolate filling,anggaran 1/2 daripada adunan dan ratakan
4.Ulang hingga lapisan kek habis.Sejukkan didalam peti ais beberapa jam sebelum dituang ganache(saya sejukkan kira2 2 jam)
5.Bila dah sejuk,keluarkan dari peti ais dan curah ganache di atas dan sekeliling kek.Hias mengikut kreativiti.Sejukkan semula kek ke dalam peti ais sebelum dihidang

STEP MELAPIS
KEK-WHITE CHOC FILLING-KEK-DARK CHOC FILLING-KEK-WHITE CHOC FILLING-KEK-DARK CHOC FILLING-GANACHE

TIPS:UNTUK MENDAPATKAN POTONGAN KEK YANG CANTIK DAN KEMAS,GUNAKAN PISAU YANG TELAH DIRENDAM DI DALAM AIR PANAS SELAMA BEBERAPA MINIT,KEMUDIAN LAP PISAU DENGAN KAIN BERSIH,BARU POTONG KEK.RENDAM SEMULA PISAU UNTUK POTONGAN SETERUSNYA

SUMBER RESEPI:(BLOG BILA CHAH KE DAPUR)

Kek Lapis Kukus Cream Cheese...

BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum

CARANYA

Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit garam
1/2 cawan air panas mendidih
1/2 cawan susu segar/cair (akak guna susu cair IDEAL)
1/2 cawan minyak jagung/masak
1 cawan tepung gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*
(* bahan-bahan perlu diayak dulu)

CARANYA
Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas, susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tepung gandum,baking soda, baking powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.


CARA MEMASAK
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana aje.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar-benar sejuk, boleh potong dan hidangkan.
Resepi:   Haslina Harun
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Tart Buah-Buahan..


BAHAN UNTUK PASTRY:
240 gm tepung gandum
45 gm tepung jagung
75 gm gula icing
150 gm butter
2 biji kuning telur
sedikit esen vanila dan garam.

CARANYA
Ayak bahan-bahan kering,masukkan butter,gaul sampai jadi serbuk roti baru masukkan kuning telur dan esen vanila.Uli hingga jadi doh dan masukkan kedalam acuan tat dan tekan tekan mengikut bentuk acuannya.Potong lebihan doh agar tat tu menjadi lebih kemas.Cucukkan dengan garfu bahagian bawah tat sebelum dibakar.Bakar sehingga masak .

BAHAN UNTUK KASTARD:
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad
4 sudu besar gula halus
1 1/2 cawan susu segar
1 sudu besar butter

CARANYA
Bancuhkan semua bahan-bahan diatas ,masukkan dalam periuk yang tidak melekat dan kacau atas api yang perlahan sampai masak.Sudukan kedalam tat dan hiaskan dengan hirisan buah-buahan yang anda suka

P/S : kalau nak nampak buah-buah tu berkilat sapu je apricot jem kat atas buah

Apam Gula Hangus..

BAHAN
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

CARANYA
Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

Resepi:  Muza Muzawati
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Tuesday 16 April 2013

Apam Mekar...

BAHAN
230gram gula castor
2 biji telur
250gram tepung gandum
1 sudu teh ovallet
1 cawan air gas aiskrim soda
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna ikut suka


CARANYA
Satukan gula,telur,ovallet dan esen vanilla.Pukul hingga kembang dan putih
Masukkan tepung gandum berselang-seli dengan air aiskrim soda dan pukul lagi hingga adunan putih dan gebu
Bahagi adunan mengikut warna kesukaan
Masukkan adunan ke dalam paper cup(lebih senang adunan dimasukkan ke dalam piping bag atau palstik dan guntingkan sedikit dibucu plastik.Adunan lebih mudah dipicit ke dalam paper cup).Kalo nak buh dalam acuan pun boleh
Kukus lebih kurang 10 atau 15 minit dengan api yg kuat

Triple Chocolate Hearts Cookies...

BAHAN
227gm butter
150gm castor sugar
1 egg
1 egg yolk
1tsp vanilla essence
320gm all purpose flour (tpg gndum)
70gm cocoa powder
1/4 tsp baking powder
2gm baking soda
150gm almond nib
200gm choc chip

CARANYA
beat butter n sugar sampai gula hncur. add egg n esen.
add dry ingredients (ayak dulu). add almond nib n choc chip.
terap shape yg u suke. bake ard 20-25mins 130-150C, ikut oven masing2.
bila dh sejuk leh deco ngan strawberry flavoured choc.

Kek Coklat Kukus Moist..

BAHAN KEK COKLAT :
250gm butter
3/4 cawan gula
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 cawan air atau susu cair

BAHAN COKLAT CAIR (TOPPING)

1 sudu marjerin
2-3 sudu susu pekat manis
2-3 sudu serbuk koko
sedikit air

✿~ Cara buat kek coklat:
1. Bancuh serbuk koko dan air atau susu cair.
2. Pukul butter dan tambah gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum selang-seli dengan bancuhan kok tadi sambil terus memukul.
5. Kukus 45 minit.

✿~ Cara buat coklat cair untuk topping:
1. Cairkan 1 sudu marjerin.
2. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko
3. Tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat


KREATIVITI Gedung Emas GSR :)

Cupcake Creamy Collon Strawberry..

BAHAN
3 biji telur
1/2 cwn minyak masak
1/2 tin susu pekat
1 st ovellete
1/2 cwn gula perang
1 1/2 penutup esen vanilla

1 1/2 cwn tepung naik sendiri
Biskut Strawberry Collon (mcm rupa loveletter)
Pewarna pink


CARANYA
kesemuanya diblend sehingga menjadi putih.
masukkan adunan ke dalam bekas.
creamy collon strawberry diblend hancur. Ketepikan sikit tuk tabur atas cupcake.
keduanya dimasukkan sedikit sedikit ke dalam adunan blend td sehingga sebati. Masukkan pewarna merah jambu.Gaul sebati.. panaskan oven.
sediakan acuan kertas. Tuangkan adunan 3/4 drp acuan.
Taburkan sedikit kisaran biskut ke atas dan juga badam flake.
Bakar selama 20 minit dgn suhu 180'.


Resepi: Kak Jie jie

Serunding Daging Kelantan..

BAHAN
1/2 kg daging (potong ketul besar & rebus)
1 cwn air rebusan daging
1/2 cwn rempah kari
1 cwn santan pekat
4 keping asam keping (hiris halus)
garam & gula secukup rasa
2 btg serai (ketuk)
minyak

BAHAN DISANGRAI DAN TUMBUK - tak hancur takpe
2 sdm jintan manis
2 sdm jintan putih
2 sdm ketumbar

BAHAN KISAR
20 btg lada kering (rendam )
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm lengkuas
4 cm halia

CARANYA
1) Daging yang direbus-sejukkan dan siat-siatkan memanjang ikut urat daging.
2) Panaskan minyak dan tumiskan serai-garing masukkan bahan kisar dan rempah kari. Masakkan sampai betul2 masak
3) Masukkan air rebusan daging, santan, garam, gula dan daging yang disiat tadi. Kacau sentiasa supaya daging tidak hangus.
4) Bila air hampir kering masukkan asam keping dan rempah yang disangai dan ditumbuk tadi. Pelahankan api dan kacau biar sebati.
5) Pastikan daging betul2 betul kering, sebelum tutup api. Siap
Resepi: Chef Fazalina